Жугић и Ђукановић / -Жугић и Ђукановић
23/04/2021 u 00:06 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Централна банка контролисала Милов кредит од пет милиона

Из ЦБЦГ су "Дану" потврдили да је кредит Глобал Монтенегра, чији је Ђукановић сувласник, био предмет контроле. Ђукановићева фирма је узела кредит од пет милиона који је био индексиран у швајцарским францима
Кредит од пет милиона еура који је код бивше Хипо Алпе Адрија банке узела фирма Глобал Монтенегро, чији је сувласник шеф државе и ДПС-а Мило Ђукановић, био је предмет контроле Централне банке Црне Горе (ЦБЦГ) у дијелу оцјене кредитног ризика. То је за „Дан” потврђено из Централне банке Црне Горе. У одговору на наша питања, из Дирекције за комуникације ЦБЦГ казали су да је тај, као и кредити појединих других правних лица, били предмет контроле.
Обавјештавамо вас да у оквиру својих супервизорских овлашћења, Централна банка врши контролу свих билансних и ванбилансних изложености кредитном ризику банака, у циљу оцјене управљања кредитним ризицима. Дакле, банка као привредно друштво самостално одлучује о одобравању кредита у складу са својом склоношћу ка предузимању кредитног ризика и у том правцу Централна банка нема овлашћења да утиче на банчине одлуке о одобреним кредитима, али има овлашћења да даје оцјену изложености и адекватности управљања кредитним ризиком којем је изложена, као и адекватности капитала у односу на ризик који је преузела. У том смислу се, у складу са законом, контролише ниво и оцјена ризика којем је банка изложена по кредитима које је одобрила, те да ли је у односу на изложеност кредитном ризику банка издвојила адекватне резервације за потенцијалне кредитне губитке. С тим у вези, обавјештавамо вас да су кредити наведених правних лица, одобрени са клаузулом индексирања у ЦХФ, и прије извршене конверзије по Закону о конверзији, у дијелу оцјене кредитног ризика били предмет контроле пословања Хипо Алпе Адриа Банк АД Подгорица, до уступања ових потраживања другом правном лицу – наводи се у одговору ЦБЦГ на питања „Дана”.
Хипотеке још активне
Према подацима из регистра привредног субјеката у Подгорици, Глобал Монтенегро је основан 29. јануара 2007. године. Ђукановић је званично постао сувласник годину дана касније, само неколико дана прије именовања на функцију премијера. Фирму је основао Ђукановићев кум Вук Рајковић.
Компанија, Холдко еаст сада је повјерилац кредита од пет милиона еура, који је узео Глобал Монтенегро. Иначе, Гобал је власник земљишног комплекса од 20 хиљада квадрата у подножју брда Кошљун, на самом улазу у Будву. У катастарску евиденцију Управе за некретнине уписано је неколико хипотека, чиме је ова имовина блокирана.

„Дан” је дошао до документа из бивше Хипо банке који показује да су се кредити једном броју фирми, међу којима је и Глобал Монтенегро, одобравали са клаузулом индексирања у швајцарским францима.
Питање ових кредита отворено је недавно на сједници скупштинског Одбора за економију, гдје се расправљало о кредитима које је одобравала бивша Хипо банка и оптужбама о спекулативним пословима у тим комбинацијма. Питање, између осталих, кредита Ђукановићеве фирме поставио је посланик Дејан Ђуровић (ДФ), који је „Дану” казао да постоји сумња да су контроле урађене површно.
– Као доказ да то није тако тражио сам информације како се ЦБЦГ односила према клијентима Глобал Монтенегро (8.020.533 ЦХФ или 5.000.000 еура), Секондо Порто (7.994.883 ЦХФ или 5.000.000 еура) и Вила Парк Подгорица (10.954.797ЦХФ или 7935.795 еура) – казао је Ђуровић.
Недавно је на сједници Одбора за економију гувернер ЦБЦГ Радоје Жугић рекао је да не зна одговор на питање о кредитима које је помињао Ђуровић.
Банка је кредите у швајцарским францима одобравала 2007. и 2008. године, а неким клијентима су касније због промјене курса рате драстично увећане.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 12:47