miras radovic / DAN
01/04/2021 u 10:45 h
V. D.V. D.
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Милов министар Радовић предложен за предсједника Врховног суда

Општим условима се, између осталог, тражи и радно искуство од наjмање 15 година у судовима или Државном тужилаштву, као и високи Општим условима се, између осталог, тражи и радно искуство од
Тринаест судија Врховног суда предложило је јуче Мираша Радовића, бившег министра правде у влади Мила Ђукановића, за предсjедника највише судске инстанце у држави. Тај предлог jе утврђен након сjеднице Врховног суда, обављеног разговора и таjног гласања. Предлог са образложењем биће достављен Судском савjету, саопштено је из највише судске инстанце.
Општој сједници присуствовало је тринаест судија. Врховни суд тренутно има осамнаест судија, али њих пет није учествовало у раду сједнице јер су у оставци.
Судиjа Апелационог суда Миленка Жижић, судиjа Врховног суда Мираш Радовић и судиjа Суда за прекршаjе у Подгорици Раjко Радуловић били су кандидати за предсjедника, али је Судски савјет на старту утврдио да Радуловић не испуњава услове за кандидатуру.
Општим условима се, између осталог, тражи и радно искуство од наjмање 15 година у судовима или Државном тужилаштву, као и високи стручни и професионални квалитети лица коjа конкуришу за ову функциjу

Предсjедница Судског савjета Весна Симовић Звицер раније је указала на недостатке када је у питању регулатива која прати поступак избора кандидата, а везано за улогу институције на чијем челу се она тренутно налази. Појаснила је да се не може суштински рећи да Судски савjет бира предсjедника Врховног суда, jер они добиjаjу само jедно име, па немаjу шта да бираjу, већ могу само да се сагласе са Општом сjедницом Врховног суда.
– Предлагала сам да се закон измиjени и да барем имамо два кандидата, па да бирамо бољег на основу програма рада и референци, али то ниjе урађено. Вjероватно jе било пречег посла. Овако нам само остаjе да се сагласимо са оним што добиjемо, jер како да идемо преко риjечи судиjа Врховног суда, на примjер jа коjа никад нисам била судиjа – казала је Симовић Звицер.
Станка Вучинић в.д. до избора новог предсједника
Бивши министар правде Мираш Радовић у судству jе преко 30 година, а прошао је пут од судиjе Основног суда у Колашину и Даниловграду, jедно вриjеме jе био судиjа Вишег суда у Подгорици и Уставног суда, а тренутно је у Врховном суду.
Судски савjет раниjе jе именовао судиjу Врховног суда Станку Вучинић за вршиоца дужности предсjедника тог суда, а она ће ту функциjу обављати до избора новог предсjедника.

Она сматра да не би било лоше да Судски савjет предлаже кандидате Општоj сjедници, а да они именуjу предсjедника Врховног суда.
Услови коjе кандидати мораjу да испуњаваjу строго су одређени Законом о Судском савjету и судиjама. Општим условима се, између осталог, тражи и радно искуство од наjмање 15 година у судовима или Државном тужилаштву, као и високи стручни и професионални квалитети лица коjа конкуришу за ову функциjу.
Општа сjедница Врховног суда обавила је разговоре са кандидатима, таjним гласањем је утврђен предлог и сјутра ће бити достављен Судском савjету.
image
vrhovni sud
DAN

Како jе Судски савjет доскоро био некомплетан, jер су судиjа Врховног суда Рада Ковачевић и судиjа Вишег суда у Подгорици Вера Секулић у jануару подниjеле оставку на ту функциjу, на Конференциjи судиjа изабрани су нови чланови. Ради се о судиjи Врховног суда Ранки Вуковић и судиjи Вишег суда у Подгорици Владимиру Нововићу.
Након што jе Весна Меденица краjем децембра подниjела оставку и 31.12. прошле године разриjешена са функциjе, започета jе процедура избора новог предсjедника Врховног суда. Први jавни оглас jе обjављен почетком jануара ове године, али се на њега нико ниjе одазвао, да би 25. фебруара био расписан нови оглас.
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
05. maj 2024 09:14