unspalsh илустрација
29/06/2021 u 11:29 h
Željka Bojanić
Žana Bojanić
Željka Bojanić<br/>Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Адвокати данас о даљим корацима: Наставак штрајка или споразум са Министарством

Очит је притисак политике бивше власти, политике садашње власти. Јер ни једној власти не одговара независна адвокатура, казао је адвокат Срђан Љешковић за портал Дан

Адвокатска комора Црне Горе данас одржава сатсанак на којем треба да буде  одлучено о њихоивм даљим корацима везано за штрајк, сазнаје незванично портал Дан. Током дана ће бити познато да ли је донијета нека конкретна одлука или се преговори и даље настављају.

Како сазнајемо из више извора, данас ће на састнаку Адвокатске коморе бити презентован  и захтјев који је направио  адвокат Милутин Кнежевић, а за који наводно већина међу адвокатима сматра  да је то суштина и да је као такав  требао да буде упућен Министарству. Он није као финална верзија споразума од стране Адвокатске коморе предат Министарствуи финансија и социјалног старања. Према незваничним информацијама, Министарству је упућен други предлог Споразума. 

-Овим законом се покушало на мала врата увести велике адвокатске канцеларије и од адвокатуре умјесто уставом прописане институције која пружа правну помоћ грађанима направити бизнис корпорацију, којом ће првенство интерес бити остваривање профита а не пружање правне помоћи грађанима у остваривању њихових елементарних права.Мени као адвокату тотално је  нејасно зашто Адвокатска комора уопште разговара са Министарством финансија, умјесто да  преговара са Министарством правде које је дало своје мишљење у нашу корист. Очит је притисак политике бивше власти, политикен  садашње власти. Јер ни једној власти  не одговара независна адвокатура-казао је адвокат Срђан Љешковић за портал Дан. 

Одлука о штрајку адвоката наредне седмице

Ево како изгледа потенцијални споразум, за који се залаже већи број адвоката а који није достављен Министарству.(Министарству је достављена друга верзија предлога спорзаума)

Дана --7.2021. године Влада ЦГ, Министарство финансија и социјалног старања и Адвокатска комора ЦГ постигли су споразум споразум:

Како слиједи:  

1. Влада ЦГ, Министарство финансија и социјалног старања и Адвокатска комора ЦГ су сагласни да због специфичности адвокатске професије, одредбе Закона о фискализацији су непримјењиве у односу на адвокатску професију;

2. Обавезује се Влада ЦГ, Министарство финансија и социјалног старања да у року од пет дана, од дана закључења овог Споразума, утврди предлог Закона о измјенама и допунама Закона о фискализацији са сљедећим садржајем: "У члану 5 се након тачкке 7 додаје тачка 8, који гласи:  "...адвокатска дјелатност, тј пружање правне помоћи адвоката." И такав предлог у истом року упути Скупштини Црне Горе на усвајање по скраћеној процедури.

3.Обавезује се Адвокатска комора Црне Горе да на дан ступања на снагу Измјена и допуна Закона о фискализацији из тачке 2 овог споразума донесе одлуку да се ставља ван снаге Одлука од 20.5.2021. и да се трећег дана од дана доношења исте прекида са општом обуставом пружања правне помоћи адвоката на цијелој територији Црне Горе.

4. Даном ступања на снагу Измјена и допуна Закона о фискализацији из тачке 2 овог Споразума, обавезујус е Влада ЦГ, Министарство финансија и социјалног старања и Адвокатска комора ЦГ да у року од 15 дана форирају радну групу која ће бити сачињена од осам чланова и то: три члана представника Министарства финансија и социјалног старања, два члана представника Министарства правде и мањинских права и три члана представника Адвокатске коморе. Обавеза и циљ те радне групе ће бити разматрање, анализа и припрема рјешења неопхопдних за доношење законских прописа којим ће у односу на адвокатску дјелатност бити успостављен ефикаснији систем прикупљања пореских података, контроле, наплате и спрјечавања избјегавања пореских обавеза.

Адвокатска комора и Министарство финансија раније је водило преговоре који воде ка евентуалном рјешењу. Адвокатска комора и Министарство су тада усагласили неке ставове. 

Како је раније писао портал Дан,  министар финансија и социјалног старања Милојко Спајић одржао је раније са сарадницима и представницима Управе прихода и царина састанак са предсједником и представником Адвокатске коморе. У највећој мејри тада су ставове приближили, а наредне дане слиједи конкретан договор.

Према незваничним инфомацијама, тај разговор се односио на евентулано формирање радне групе која би требало да ради на измјени и допуни Закона о фискализацији у односу на адвокате.

Подсјећамо, Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 17:53