Адвокатска комора ЦГ
25/07/2021 u 10:38 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Адвокати гласају: Прекид штрајка на помолу?

Адвокатска комора донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији

Адвокати Црне Горе до уторка имају могућност да се путем електронског гласања, емаила, изјасне по други пут да ли су за наставак или прекид штрајка. Тиме одлучују и да ли прихватају да се уз предлоге Министарства финансија и надлежних настави радити на проналаску рјешења за обје стране. 

Адвокати опет одлучују, почело ново гласање о штрајку

Према незваничним сазнањима портала Дан, од више извора блиских овој струци, након овог гласања могуће је да се може  разматрати ситуација да евентуално дође до прекида штрајка. Међутим, гласање још траје а Адвокатска комора ће на крају званичног пребројавања гласова обавијестити јавност о званичном ставу адвоката. Руководство Коморе није хтјело за сада да се оглашава поводом овог гласања, све док се оно званично не заврши. Самим тим на крају ће бити познато да ли је штрајк настављен.

Подсјећамо, недавно је одржан састанак између представника  Адвокатске коморе Црне Горе, Министра унутрашњих послова и руководиоца  Министарства правде, људских и мањинских права, Сергеја Секуловића и представницима Министарства финансија и Владе.

Тај састанак је протекао у конструктивној размјени мишљења, а након дискусије стране су се  сагласиле у неколико будућих корака:

-формирати паритетне радне групе од представника Владе Црне Горе и Адвокатске коморе Црне Горе, које ће  радити на анализи Закона о фискализацији у промету производа и услуга до краја календарске године;

-при томе, радне групе ће извршити анализу свих елемената Закона укључујући његов назив и садржину и друга правна рјешења, која ће у цјелости уважити специфичности адвокатске дјелатности,  прописане  чланом 21 Устава Црне Горе.

Подсјећамо, након пребројавања гласова адвоката Адвокатске коморе Црне Горе, 8.7.2021. објављена је званична одлука већине адвоката да се наставља штрајк. То је било и прво њихово гласање поводом ове ситуације.

Адвокати бране самосталност и достојанство

Адвокатска комора Црне Горе донијела је одлуку да од 24. маја, обустави пружање правне помоћи адвоката на цијелој територији државе све до испуњена захтјева којим се тражи да се измијени Закон о фискализацији и да се ова дјелатност изузме из његове примјене. У саопштењу је тада појашњено да на овај начин адвокатура брани достојанство, самосталност и независност на којима се темељи постојање те професије.

- На овај поступак Адвокатска комора је била принуђена због неуспјелих преговора који су вођени са Владом, а због чега би се адвокати нашли у изузетно отежаном положају приликом обављања ђелатности и били једини представници ове професије у региону који подлијежу фискализацији- наводи се у ранијем саопштењу Адвокатске коморе које потписује предсједник Здравко Беговић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

22. septembar 2021 10:08