/ - TUNEL DO DEPOA VIšEG SUDA FORENZIČARI PRIKUPLJAJU TRAGOVE/ - VLADA
05/07/2024 u 17:17 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Advokatica Turković o slučaju "tunel": Tužilaštvo ni nakon devet mjeseci nema predstavu koji je motiv nalogodavca

Pred Osnovnim državnim tužilaštvom u Podgorici u svojstvu ovlašćenog predstavnika ostećene strane -saslušan je sekretar Višeg suda povdom slučajan "tunel", odnosno obijanja depoa te ustanove.

Advokatica Maja Turković kazala je u izjavi za portal Dan da tužilaštvo ni nakon devet mjeseci nema predstavu koji je motiv nalogodavca kopanja tunela i obijanja depoa Višeg suda.

Sekretar Višeg suda u Podgorici se u ime tog suda pridružila krivičnom gonjenju   protiv okrivljenih i istakla imovinsko-pravni zahtjev. 

- Po mojoj ocjeni ovo je jošs jedan u nizu praznih koraka, u lutajućem, besmislenom i praznom hodu tužilaštva koji traje već evo punih devet mjeseci.  Dakle, današnje saslušanje predstavnika ostećene strane je samo jeda formalno pravni korak, kojim tužilaštvo ne doprinosi ovom slučaju na nijedan način, ali je isti odrađen kako bi se stvorio privid da se radi na slučaju. S tim u vezi, malo je i suludo da se Viši sud danas pridruži krivičnom gonjenju i istakne imovinsko pravni zahtjev prema okrivljenima za koje je Vrhovni sud Crne Gore u momentu kada im je ukinuo pritvor, našao da protiv ovih lica nema činjenica i dokaza iz kojih proizilazi osnovana sumnja da su izvršili krivična djela za koja se terete - navela je u izjavi za portal Dan advokatica Maja Turković.

Iskaz Katarine Baćović: Prerušena iznajmljivala stan i slikala podrum, iz medija saznala za tunel i depo

Turković je dodala da je j"edini logičan potez predstavnika Višeg suda na današnjem saslušanju je mogao biti da odustanu od krivičnog gonjenja protiv okrivljenih, obzirom na rezultat istrage, te da će se u tom pravcu izjasniti onda kada tužilaštvo bude nedvosmisleno utvrdilo ko su izvršioci, nalogodavci i koji je motiv".

Slučaj "Tunel" - osumnjičeni Erić: Adžić me je razapeo bez dokaza, tužiću Crnu Goru

- Međutim, danas smo imali priliku da vidimo da Višem sudu kao ni tužilastvu nije cilj da se otkrije ko su stvarni izvršioci, te utvrđivanje istine i razriješenje ove krivično-pravne stvari na zakonit i potpun način, već naprotiv cilj im je riješen slučaj posto poto.  Takođe, koliko tužilaštvo luta, i koliko je predmetna istraga neefikasna i nedjelotvorna govori i činjenica da je danas saslušanog svjedoka pitalo gdje se i na koji način u Višem sudu čuva droga u slučaju “Krstovic Voli”, što istovremeno ukazuje na neozbiljnost istrage koja je vođena i u tom predmetu, na šta je svjedok odgovorila da se navedena droga nije nalazila u momentu obijanja depoa u depou, već u posebnoj kancelariji, koja se nalazi na prvom spratu, koja je obazbijeđena video nadzorom, i rešetkama sa zvučnim alarmom -  istakla je Turković.

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Ovo su osumnjičeni za kopanje tunela do suda

Dodala je da "pitanje tužilaštva i to na samom kraju ove istrage je jasan pokazatelj da tužilaštvo ni nakon punih devet mjeseci vođenja istrage nema apsolutno predstavu koji je motiv nalogodavca da se prokopa tunel do depoa Višeg suda".

- Ovo naročito pri činjenici sto su na samom početku istrage nedvosmisleno tvrdili da je cilj kontaminiranje, odnosno kompromitovanje dokaza u određenim krivičnim predmetima koji se pred ovim sudom vode, u prvom redu da je motiv oružje u postupku koji se vodi povodom ubistva pokojnog Duska Jovanovića. Sudski postupak nije ni u najavi, ovo će biti očigledno istraga bez kraja, obzirom da je postupajuće tužilaštvo više nego svjesno da kraj istrage ne može biti podizanje optužnice, već naprotiv rješenje o obustavi iste, uslijed nedostatka dokaza - zaključila je advokatica Turković za Portal Dan.

Podsjećamo, zbog slučaja u javnosti poznatom kao „Tunel“ crnogorska policija i dalje traga za Veljkom Markovićem (1991), Milanom Markovićem (1970) i Dejanom Jovanovićem (1993). Na spisku osumnjičenih za obijanje sudskog depoa su i Katarina Baćović, Marijan Vuljaj, Nikola Milačić i Ivica Piperović.

 

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
05. jul 2024 17:32