/ Управни одбор Адвокатске коморе издао упутство о поступању током обуставе пружања правне помоћи - Адвокатска комора
12/06/2021 u 19:30 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Адвокатска комора покренула поступак пред судом против четири адвоката

Дисциплински тужилац је због кршења Одлуке УО Адвокатске коморе о општој обустави пружања правне помоћи адвоката покренуо пет дисциплинских поступака, четири против адвоката, а један против адвокатског приправника, навео је Сава Поповић, дисциплински тужилац Адвокатске коморе

Адвокатска комора покренула је више поступака против адвоката који су се оглушили о упутство о обустави пружања правне помоћи. Према подацима који су достављени "Дану", четири адвоката ускоро ће се наћи пред дисциплинским судијом, док се поступање девет адвоката провјерава.

– Поступајући дисциплински тужилац је, у смислу кршења Одлуке УО Адвокатске коморе о општој обустави пружања правне помоћи адвоката, покренуо пет дисциплинских поступака, при чему су два дисциплинска поступка покренута против истог адвоката, па је могуће да ће доћи до спајања поступка од стране дисциплинског суда, од чега су четири дисциплинска поступка покренута против адвоката, а један против адвокатског приправника. Дисциплински поступци нису окончани, главни претреси су заказани, тако да није дошло до изрицања дисциплинских мјера, а на дисциплинском суду је, у крајњем, да утврди да ли је дошло до теже повреде адвокатске дужности у сваком поједином случају и да евентуално изрекне одговарајућу дисциплинску мјеру, прописану Законом о адвокатури – казао је Сава Поповић, дисциплински тужилац Адвокатске комора Црне Горе.

image

Дисциплински тужилац Сава Поповић

-нет

Осим већ покренутих поступака, могуће је иницирање и нових будући да Комора има информације да се још неколико адвоката оглушило о издато упутство, што се тренутно провјерава.

– У фази извиђаја се тренутно налази девет поступака. У односу на обавјештења која сам примио, упутио сам дописе судовима и тужилаштвима ради добијања релевантних података, након чега ћу оцијенити да ли је у одређеним случајевима дошло до кршења Одлуке УО о обустави пружања правне помоћи – рекао је Поповић.

Добили подршку из Србије и БиХ

Црногорски адвокати добили су подршку од колега из Србије и Босне и Херцеговине. Адвокатске коморе тих земаља донијеле су обавезујуће упутство за њихове чланове да док траје обустава пружања правне помоћи не заступају клијенте пред црногорским правосудним органима.

Адвокати тврде да се фискализација у земљама региона не односи на њихове колеге и да се спорни закон не може примјењивати у односу на њих. У досадашњим обраћањима јавности истицали су да на овај начин не избјегавају плаћање пореза, већ је спорна сама фискализација.

Обустава пружања правне помоћи почела је 24. маја као одговор адвоката на одредбе новог Закона о фискализацији. Они тврде да се овај правни акт не може односити на адвокате и да се ни у другим државама не примјењује на ту професију. Управни одбор Адвокатске коморе тада је издао упутство којим је адвокатима забрањено да улазе у полицију, зграде тужилаштава и судова. Кршење ових правила, како су нагласили, представља тежи дисциплински прекршај.

Адвокати су почели преговоре са Владом Црне Горе, а у сриједу су имали састанак са представницима Министарства финансија и социјалног старања. На том састанку је предложен модел обустављања штрајк. Ипак, договор још увијек није постигнут, а најављени су нови састанци.

Због штрајка су одложене на стотине суђења у судовима, а скоро сви осумњичени ухапшени од 24. маја тренутно су на слободи. Наиме, да би тужиоци и судије за истрагу одредили задржавање, односно притвор, осумњичена лица морају да имају браниоце. Како адвокати одбијају да дођу на саслушање, осумњичени се пуштају на слободу.

Izdvojeno

04. avgust 2021 04:24