/ Aerodromi CG
03/01/2024 u 13:47 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aerodromi podnijeli prijavu zbog prevare: Ko je odgovoran za izgubljenih šest i po miliona eura?

Krivična prijava koju je protiv Aerodroma Crne Gore najavio bivši izvršni direktor Danilo Orlandić neće biti jedini slučaj kojim će se baviti tužilaštvo, poručuje Odbor direktora ove kompanije.

„Aerodromi Crne Gore su Osnovnom državnom tužilaštvu podnijeli prijavu zbog sumnje na prevaru u toku isplate vansudskih poravnanja u periodu od 2019. do 2021. godine kada je izvršni direktor bio upravo Orlandić, a zbog toga što je vansudskim poravnanjem prihvatio da kompanija isplati više od šest i po miliona eura zaposlenima zbog, navodno, pogrešno obračunatog startnog dijela zarade u periodu od 2011. do 2018. godine. Napominjemo da su ACG ušli u postupak poravnanja sa zaposlenima, a da nije bila izdefinisana praksa sudova kao jedinih mjerodavnih organa koji na jasan način kroz obrazloženje u svojim sudskim odlukama ukazuju na osnovanost potraživanja po ovom pravnom osnovu. Podsjećamo, Vrhovni sud je nedavno u više od 50 slučajeva, za sada, presudio da su Aerodromi Crne Gore u periodu od 2011. do 2018. godine zakonito obračunavali startni dio zarade“, saopštio je Odbor direktora.

Prijava koju su Aerodromi Crne Gore sada podnijeli ODT-u je, kako se dodaje, utemeljena u posljednjim presudama Vrhovnog suda i uslijedila je nakon što je Odbor direktora usvojio izvještaj lica za postupanje po prijavi na sumnju nepravilnosti koji ukazuje da su u toku sklapanja vansudskih poravnanja od 2019. do 2021. godine pričinjene štetne radnje po kompaniju i da postoji osnovana sumnja da su se u tim radnjama stekli elementi bića krivičnog djela prevara.

„Inicijativa ka tužilaštvu je odraz odgovornog upravljanja kompanijom koja je tokom 2023. godine prihodovala 44 miliona eura zbog čega smo obavezni da pitamo da li je neko odgovoran za izgubljenih šest i po miliona eura koliko je isplaćeno od 2019. do 2021. godine“, zaključuje se u reagovanju Odbora direktora.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 11:11