Ilustracija
11/08/2023 u 12:30 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Aktivnosti Regionalnog CB "Jug" tokom jula: Pronađeno 14 lica po raspisanim potjernicama

U odnosu na prethodnu godinu broj policijskih službenika Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ je za 11 odsto manji, tako da postignuti rezultati, dobijaju još više na značaju

Proaktivnim djelovanjem policijskih službenika Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ tokom jula, uz blagovremeno planiranje i postupanje po nacionalnim i lokalnim bezbjednosnim prioritetima, a sve u cilju sprečavanja delikventnog ponašanja, samim tim i poboljšanja bezbjednosne situacije na području primorskih opština, tokom ljetnje turističke sezone, postignuti su rezultati koji su u značajnijoj mjeri bolji nego prethodne godine, saopšteno je iz Uprave policije.

- U odnosu na prethodnu godinu broj policijskih službenika Regionalnog centra bezbjednosti „Jug“ je za 11 odsto manji, tako da postignuti rezultati, dobijaju još više na značaju. U Regionalnom centru bezbjednosti „Jug“, je efikasnost od 88% u rasvjetljavanju krivičnih djela po nepoznatom izvršiocu, bolja u odnosu na jul 2022. godine kada je procenat rasvijetljenosti bio 83%, gdje bi istakli da u najčešćim krivičnim djelima, djelima protiv imovine, taj procenat je 93% u odnosu na 80% iz jula 2022. godine, navodi se u saopštenju.

Iz oblasti suzbijanja zloupotrebe droga su postignuti odlični rezultati usled proaktivnog rada policijskih službenika RCB „Jug“ tako da su registrovana 23 krivična djela, 130% više nego prošle godine, 79 prekršaja iz Zakona o sprečavanju zloupotrebe opojnih droga, 114% više nego prošle godine, 153 pojedinačne zaplene droga što je za 107% više nego prošle godine.

Zaplijenjeno je ukupno 3.158,97 grama raznih droga i 127 tableta. Linija rada borbe protiv ekonomskog kriminala, bilježi rast broja krivičnih djela od 40% i rast broja podnijetih krivičnih prijava od 25% u odnosu na jul 2022. godine.

- Preduzimane su i mjere prema licima interesantnim sa bezbjednosnog aspekta tako da je izvršeno 17 ciljanih pretresa objekata u kojoj boravi navedena kategorija lica, povećanje od 415%, podnijeto je 17 krivičnih prijava (povećanje od 6%) i 55 prekršajnih prijava (povećanje od 206%), 31 je lišen slobode (povećanje od 63%) i od istih su oduzeta dva komada vatrenog oružja. Bilježi se pad registrovanih narušavanja JRM-a na području RCB „Jug“ od 12%, u odnosu na uporedni mjesec prošle godine. Uspješno je obezbjeđeno 49 javnih skupova i priredbi, koji su protekli bez ijednog incidenta, navode iz UP.

Kako ističu, pronađeno je 14 lica po raspisanim potjernicama (uvećanje od 600%), oduzeto je 12 komada vatrenog oružja (povećanje od 140%).

- Sankcionisano je za 22% više vozača zbog vožnje pod uticajem alkohola (846 vozača), podnijeto je za 34% više prekršajnih prijava (952), izdato je za 23% više prekršajnih naloga (5.916), u odnosu na jul 2022. godine. Zbog prekršaja iz Zakona o bezbjednosti saobraćaja sankcionisano je 153 lica interesantnih sa bezbjednosnog aspekta, što je uvećanje od 168% u odnosu na jul 2022. godine, navode iz policije.

Regionalni centar bezbjednosti „Jug“ je u skladu sa nadležnostima i utvrđenim prioritetima tokom ljetnje turističke sezone u 2023. godini, preduzimao  mjere i radnje na sprečavanju i suzbijanju kriminaliteta, identifikovanju i pronalaženju počinilaca krivičnih djela, održavanju stabilnog javnog reda i mira i shodno mogućnostima, obezbjeđenje što bolje bezbjednosti saobraćaja na putevima.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 00:26