/ -/PRIVOĐENJE KRSTOVIĆA - FOTO: ŽANA BOJANIĆ
22/07/2022 u 13:39 h
Željka Bojanić, Žana BojanićŽeljka Bojanić, Žana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Apelacioni sud potvrdio rješenje Višeg suda: Krstovići ostaju u pritvoru, Ustavni sud ukazao da za to nema osnova

Podsjećamo, portal Dan imao je uvid u rješenje Ustavnog suda, kojim je usvojena žalba odbrane Budimira i Marine Krstović a koja se odnosi na pritovr u kojem se oni nalaze duže od deset mjeseci

Apelacioni sud ponovo potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora okrivljenima Krstović Budimiru i Krstović Marini,saznaje portal Dan. Budimiru i Marini Krstović sudi se  zbog 1,200 kilograma kokaina koji je pronađen u tovaru banana koje su poručene za njihovu firmu. 

Portal Dan saznaje: Ustavni sud usvojio žalbu odbrane Krstovića

Podsjećamo, portal Dan imao je uvid u rješenje Ustavnog suda, kojim je usvojena žalba odbrane Budimira i Marine Krstović a koja se odnosi na pritovr u  kojem se oni nalaze duže od deset mjeseci.  

DETALJI RJEŠENJA USTAVNOG SUDA: "Ne može se izvesti jasan zaključak da su Krstovići osnovano sumnjivi"

Odbrana predala žalbu Ustavnom sudu: Svjedoci i operativa potvrdili da Krstovići nemaju veze sa kokainom

Odluku suda prenosimo integralno:

Apelacioni sud Crne Gore je na sjednici vijeća od 21.07.2022.godine, donio rješenje Už-Kvž.br.4/22, kojim je odbio žalbe branilaca okrivljenih Krstović Budimira i Krstović Marine i potvrdio rješenje Višeg suda u Podgorici Kv.br. 421/22 od 18.05.2022.godine, kojim je okrivljenima Krstović Budimiru i Krstović Marini produžen pritvor zbog osnovane sumnje da su izvršili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz čl. 300 st. 1 u vezi čl. 23 st.2 Krivičnog zakonika Crne Gore. Pritvor je produžen po pritvorskom osnovu iz člana 175 stav 1 tačka 1 Zakonika o krivičnom postupku.

Prethodno je Ustavni sud Crne Gore odlučujući o ustavnoj žalbi okrivljenih Krstović Budimira i Marine, Odlukom U-III br. 544/22 od 12.07.2022.godine usvojio ustavnu žalbu, ukinuo rješenje Apelacionog suda Kvž.br. 338/22 od 10.06.2022.godine i predmet vratio ovom sudu na ponovni postupak i odlučivanje. Apelacioni sud je tim rješenjem takođe odbio žalbe branilaca okrivljenih Krstovića izjavljene protiv rješenja Višeg suda u Podgorici o produženju pritvora.

U svojoj odluci Ustavni sud Crne Gore je u bitnom ukazao da se iz osporenog rješenja ne može izvesti jasan zaključak da su okrivljeni (podnosioci ustavne žalbe), osnovano sumnjivi da su izvršili krivična djela koja im se stavljaju na teret, što po nalaženju toga suda predstavlja povredu prava iz čl. 29 i 30 Ustava Crne Gore i čl. 5 st.1 tač.c) Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

U ponovnom postupku, Apelacioni sud je obrazložio zaključak da postoji osnovana sumnja da su okrivljeni izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret, koja proističe iz do sada prikupljenih dokaza, koji su detaljno obrazloženi u rješenju. U rješenju je istaknuto da sud u ovoj fazi postupka, kada odlučuje o žalbi na rješenje o produženju pritvora, cijeni dokaze do nivoa osnovane sumnje u smislu standarda koje nameće čl.5 Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, koji su po ocjeni vijeća Apelacionog suda u ovoj fazi postupka relevantni i dovoljni za produženje pritvora, vodeći računa o prezumciji nevinosti. Pri tom je ovaj sud osnovanu sumnju cijenio u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava, odnosno da ista zahtijeva postojanje činjenica ili informacija koje bi za objektivnog posmatrača bile dovoljne da ukažu da su lica koja su u pitanju možda počinila krivično djelo koje im se stavlja na teret. U vezi sa tim u rješenju je ukazano da se sumnja u krivicu ( osnovana sumnja) i formalno utvrđivanje krivice ne mogu poistovjetiti i jednako tretirati, jer odluku o tome da li su okrivljeni izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret, donosi sudeće vijeće nakon završetka glavnog pretresa, na osnovu savjesne ocjene svakog dokaza pojedinačno i u vezi sa ostalim dokazima.

Uskoro opširnije...

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 06:13