Виши су д у Подгорици / -DAN
25/10/2021 u 08:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Апелациони суд укинуо рјешење због навода у жалбеном рјешењу: Што су за тужиоца придјеви, за судије су увреде

Чланови трочланог судијског вијећа Ранка Вуковић, Снежана Алексић и Ненад Оташевић својим поступањем при доношењу овог рјешења заслужују да у најмању руку буду разријешени или да се бар провјери њихова способност да обављају судијску дужност, пише у жалби

Одлучујући о жалби Подгоричанина Предрага Вујовића, судије Апелационог суда дјелимично су укинуле рјешење Вишег суда у Подгорици које је донијето у поступку који тужилац води против туженог "Сага ЦГ" д.о.о. Подгорица ради накнаде материјалне штете из радног односа

Наиме, Виши суд је усвојио Вујовићев захтјев за изузеће судије Ненада Оташевића из поступања у овом случају, али је одлучио и да тужиоца казни са 300 еура јер је у захтјеву, како су судије утврдиле, вријеђао суд наводећи да је ријеч о очигледном и убједљивом правном лоповлуку жалбеног вијећа чији је члан био Оташевић, тј. о очигледном коруптивном правном маневру.

Вујовић је уложио жалбу на рјешење Вишег суда, наводећи да оно представља континуитет у злостављању тужиоца од стране тог суда. Он је подсјетио да у образложењу рјешења пише да наводи тужиоца који су цитирани у његовој изреци представљају вријеђање професионалног и институционалног угледа. Међутим, Вујовић тврди да се ради о придјевској формулацији, при чему и даље остаје при ставу да се ради о правној крађи (такође придјевска формулација) над њим као странком и да је фактичко питање да ли је до правног отимања и дошло.

Није имао намјеру да вријеђа, само је изнио своју сумњу

У рјешењу пише да Вујовић није имао намјеру да вријеђа суд, већ да реалном терминологијом означи оно што се истом мора означити.

Тужилац подмићивање у овом поступку не може потпуно искључити, али нигдје није навео да је до тога стварно и дошло, али је отворена сумња да је дошло до одређене размјене неимовинске користи, а што је било предмет те размјене треба да испита вијеће Апелационог суда.

Другостепени суд дао је смјернице да Виши суд поново цијени услове за изрицање новчане казне тужиоцу због његових навода у захтјеву за изузеће судије Оташевића.

Вујовић у жалби објашњава да није навео да судија Оташевић краде или да се бави крађом материјалне имовине, нити га је назвао лоповом, већ је поступање вијећа чији је он био члан назвао правним лоповлуком, што јесте оштра терминологија којом је тужилац квалификовао елементарно и очигледно непознавање правне терминологије од стране три члана жалбеног вијећа, али то, како тврди, не представља вријеђање суда, нити је постојала намјера да се вријеђа суд као институција или да се судија извргне руглу.

– Насупрот томе, прије би се могло рећи да се трочлано вијеће правним ставом израженим у рјешењу од 10.12 2010. ругало тужиоцу као странци у поступку реинтеграције на посао, а ријеч маневар означава правно маневрисање да се донесе одлука у корист туженог и издејствује да се тужилац не реинтегрише на рад код туженог. Поступање трочланог вијећа у саставу судија Ранка Вуковић, Снежана Алексић и Ненад Оташевић у доношењу овог рјешења заслужује да у најмању руку буду разријешени или да се бар провјери њихова способност да обављају судијску дужност, због чега се у побијаном рјешењу неосновано наводи да је тужилац вријеђао професионални и институционални углед суда, јер је тај углед одавно изгубљен и губи се и даље у перцепцији стручне и лаичке јавности због нестручности и непрофесионалног поступања појединих судија – пише у жалби.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 06:43