Небојша Асановић / - SRDJA BOLJEVIC
08/05/2022 u 12:53 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Асановић: Недопустиво напредовање тужиоца Радоњића који је повриједио права адвоката

Асановић истиче да је 27.4.2022. требалo да буде одржана сjедница Тужилачког савjета, на коjоj jе планирано расправљање, а можда и одлука о 16 притужби на законитост рада тужилаца, међу којима је и одлука у његова два предмета

Поводом најава да би oсновни тужилац у Подгорици Вукас Радоњић ускоро могао постати дио тима главног специјалног тужиоца Владимира Нововића, подгорички адвокат Небојша Асановић тврди да би такав потез Нововића био недопустив имајући у виду чињеницу да је овај тужилац у досадашњој каријери препознат као неко ко се не може похвалити искључивим поштовањем закона. У прилог својој тврдњи Асановић подсјећа да је не тако давно управо тужилац Радоњић, њему као адвокату повриjедио право на слободу и право на одбрану, а што jе потврђено са два мишљења омбудсмана, пресудом Европског суда за људска права у Стразбуру и правоснажним судским пресудама.

Асановић истиче да је 27.4.2022. године требало да буде одржана сjедница Тужилачког савjета (ТС), на коjоj jе планирано расправљање, а можда и одлука о 16 притужби на законитост рада тужилаца, међу којима је и одлука у његова два предмета – притужбе на законитост рада државног тужиоца Вукаса Радоњића. Међутим, из ТС нам нијесу одговорили да ли је сједница и одржана нити да ли је одлучивано о овим притужбама.

Доказ пресуда суда у Стразбуру

Сви они коjи су досад незаконито поступали и кршили људска права при чему су били заштићени од одговорности од стране тадашњих руководилаца у полициjским и тужилачким структурама, то више неће смjети да раде jер ће бити подвргнути кривичноj или некоj другоj врсти одговорности.

Пресуда Европског суда за људска права у случаjу незаконитог и противуставног лишења слободе адвоката Небоjше Асановића, коjи jе без разлога и образложења на наjприземниjи начин спроведен у просториjе полициjе са суђења у Основном суду у Подгорици, обjављена је 19. септембра прошле године у Службеном листу.

Подсјетимо, поступак незаконитог лишења слободе адвоката Асановића, за шта је налог дао тужилац Радоњић, својевремено је осудила и Адвокатска комора Црне Горе и тим поводом jавно упутила протест надлежним државним органима.

– Ако пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру ниjе довољан доказ нашем тужилаштву да би утврдило одговорност државног службеника коjи jе радећи своj посао прекршио људска права, мени jе и као грађанину и адвокату неjасно коjи то доказ треба прибавити да би се доказало кршење људских права од стране тужиоца Вукаса Радоњића – казао jе адвокат Асановић.

Он је упозорио црногорску јавност на флагрантно кршење људских права као грађанину и адвокату у овом случају и подсјетио своје колеге да уколико тужилац коjи jе доказано судским одлукама одговоран за кршење закона и људских права, не одговара него напротив чак и напредуjе, онда ће то бити по оноj познатоj „данас ја, а сјутра ви“.

Као директне кривце оваквог поступања коjе jош увиjек ниjе санкционисано, Асановић jе означио инспектора Горана Митровића и државног тужиоца Вукаса Радоњића jер, како у пресуди наводе, „адвокат се не може лишити слободе без претходног одобрења надлежног суда, а све са позивом на чл. 23 став 1. Закона о адвокатури“.

Оваквом пресудом, како каже Асановић, указано jе да у будућности ни полициjа, а ни тужилаштво неће смjети да лише слободе ниjедног адвоката у вези са обављањем адвокатске дjелатности без претходне одлуке и одобрења надлежног суда, осим ако неће да ризикуjу покретање кривичних поступака.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 22:47