/ do kvon - foto: srđa boljević
04/01/2024 u 12:03 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ASP: Sektor za borbu protiv kriminala proglasio tajnim podatke o predmetu Do Kvon

Raniji tehnički premijer Dritan Abazović je sedmicu prije parlamentarnih izbora sazvao čak i sjednicu Vijeća za bezbjednost kako bi se raspravljalo o vezama Do Kvona i Milojka Spajića i ugroženosti nacionalne bezbjednosti zemlje zbog tog slučaja, navode iz ASP

Iz Akcije za socijalnu pravdu saopšteno je da je Sektor za borbu protiv kriminala proglasio tajnim podatke o predmetu Do Kvon.

-  Dok punih sedam mjeseci nakon što se bivši tehnički premijer Dritan Abazović, a do tada nezabilježeno za crnogorske prilike, direktno kroz ovaj slučaj umiješao u predizbornu kampanju, iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) kažu da se predmet još nalazi u ranoj fazi istrage- navode iz ASP-a

Apelacioni sud odbio žalbu Do Kvona: Ostaje u pritvoru da ne bi pobjegao

U okviru projekta o određivanjima pritvora, sa fokusom na nekoliko osnovnih sudova u zemlji i ekstradicione pritvore, a zbog velike pozornosti čitavog slučaja, Akcija za socijalnu pravdu je od MUP-a zatražila kompletnu dokumentaciju o Do Kvonu, uključujući i potencijalne dopise i druge akte, pisanih od strane samog Do Kvona ili posredstvom advokata.

Zahtjev je upućen na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama, a u odgovoru MUP-ovog odjeljenja za pristup informacijama se kaže „da su obaviješteni da je predmet u nadležnosti Specijalnog državnog tužioca i od strane Sektora za borbu protiv kriminala je donešeno rješenje o tajnosti podataka, te se traženi podaci ne mogu dostaviti“.

- Pošto je stepen tajnosti još na snazi, a predmet se nalazi u ranoj fazi istrage, da ne bi došlo do ometanja istrage, stekli su se uslovi da se u potpunosti ograniči pristup traženim informacijama- navodi se u rješenju, kojim se odbija zahtjev ASP-a za dostavom informacija, a kojeg potpisuje načelnica Zora Čizmović.

Viši sud u Podgorici je krajem novembra prošle godine objavio da je odobreno izručenje Do Kvona, koga potražuju Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države zbog sumnji da je posredstvom kripto valuta oštetio ulagače za više od 40 milijardi dolara. Gdje će biti izručen treba da odluči crnogorski ministar pravde.

- Raniji tehnički premijer Dritan Abazović je sedmicu prije parlamentarnih izbora sazvao čak i sjednicu Vijeća za bezbjednost kako bi se raspravljalo o vezama Do Kvona i Milojka Spajića i ugroženosti nacionalne bezbjednosti zemlje zbog tog slučaja. Sedam mjeseci kasnije nacionalnu bezbjednost države zbog ovog slučaja niko ne pominje, u međuvremenu se očekuje izručenje Do Kvona, Abazović „grije“ opozicionu stolicu u državnom parlamentu, a Spajić je „uskočio“ u premijersku fotelju. Ni Viši sud u Podgorici nije ASP-u dostavio rješenja o određivanjima pritvora za strance u zemlji, a za period 2022. godine i prvih devet mjeseci 2023. godine, zbog čega je danas podnijeta žalba nadležnoj Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama. Za razliku od podgoričkog Višeg suda, Viši sud u Bijelom Polju je ASP-u dostavio tražene podatke- navode iz ASP.

ASP projekat o određivanjima pritvora, i koliko prate praksu evropskog prava, realizuje kroz grant odobren od Građanske alijanse.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 05:18