/ Лука Бојовић
28/07/2021 u 06:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

"Баланс моћи" у криминалним круговима тренутно у потпуном хаосу, а сви стрепе шта ће бити кад изађе из затвора Лука Бојовић

Лука Боjовић би наjраниjе могао да се нађе на слободи тек почетком 2024. године, и то под условом да му шпанске институциjе прихвате молбу за условни отпуст, за коjи може да поднесе захтјев након одслужења двије трећине казне

Прошле године смо били свjедоци све чешћих мафиjашких убистава и то на териториjи Београда. Ситуациjа jе добила своjеврсни епилог хапшењем групе Вељка Беливука и Марка Миљковића 4. фебруара коjи су осумњичени за наjтежа кривична дjела - убиства, отмице, трговину наркотицима и силовање. Од тада су државни органи обjавили многе доказе за монструозности коjа jе ова група починила, а оно што jе од старта познато jе да су дjеловали под огранком црногорске криминалне групе познате као "кавачки клан".

image
Вељко Беливук

Као предводници "кавачког клана" помињу се Радоjе Звицер и Слободан Кашћелан, а велики броj ликвидираних мушкараца од стране групе Вељка Беливука били су чланови супарничке криминалне групе - "шкаљарског клана". Рат црногорских кланова "прелио" се на териториjу Србиjе, а њихови полтрони из Београда су наводно обављали разне прљаве послове за вође из Црне Горе, руководећи такозваним "огранцима" ове криминалне организациjе. И док се Беливук помиње као човјек од поверења "кавачког клана", Лука Боjовић, коjи тренутно служи казну у затвору у Шпаниjи, наводно jе био сарадник у Београду шкаљарског клана.

С обзиром на то да jе "баланс моћи" у криминалним круговима тренутно у потпуном хаосу због ефикасних хапшења и дјеловања надлжених органа, оно што се многи питаjу jе шта би за превласт међу клановима значио излазак из затвора Боjовића и када би то могло да се догоди.

Лука Боjовић би наjраниjе могао да се нађе на слободи тек почетком 2024. године, и то под условом да му шпанске институциjе прихвате молбу за условни отпуст, за коjи може да поднесе захтјев након одслужења двије трећине казне.

Како jе био у притвору од 9. фебруара 2012. године када jе ухапшен у Валенсиjи, наjраниjе би могао да тражи условни отпуст 9. фебруара 2024. године. Уколико би институциjе у Шпаниjи то одобриле, Лука Боjовић jе слободан човјек - jер га Србиjа не потражуjе ни за jедно кривично дјело. Ако буде морао да одлежи цијелу казну до краjа, из затвора у Шпаниjи ће изаћи тек 2030. године.

Како jе Лука Боjовић постао дио "шкаљарског клана"

Када су пронашли савезнике у Црноj Гори, следећа станица "шкаљарског клана" била jе успостављање контаката са моћним српским криминалним групама.

Вођа барске криминалне групе своjевремено jе био сада покоjни Лука Ђуровић, брат Jова Ђуровића, коjи jе jош од деведесетих година био близак сарадник Луке Боjовића, jедног од наjмоћниjих српских криминалаца, коjи jе послије распада "земунског клана" преузео примат у српском подземљу. Њихово познанство датира jош из ратних дјеловања деведесетих година.

Управо због ове блиске везе, "шкаљарци" су се повезали са Боjовићем, али jе он у међувремену завршио у затвору у Шпаниjи гдје jе осуђен на вишедецениjску робиjу због организованог криминала. У његовом одсуству, како показуjу оперативни подаци, Боjовићевим кланом руководи Филип Кораћ. Због ликвидациjа у врху "шкаљарског клана", претпоставља се да га тренутно воде браћа Вукотић.

У Шпаниjи jе осуђен на затворску казну од 18 година затвора због организованог криминала. За фалсификовање исправа изречена му jе казна од три године затвора, за злочиначко удруживање пет, а за посједовање оружjа десет година затвора.

image
Дарко Шарић

У Србиjи jе своjевремено био оптужен за убиство Бранка Jефтовића Jорге и за покушаj убиства Андриjе Драшковића и Зорана Недовића Шока 2004. године, као и за убиство њихових тјелохранитеља Деjана Живанчевића и Милутина Jовичића, коjи су том приликом настрадали. Правоснажно jе ослобођен свих тих оптужби. Иако се његово име повезивало са jош неким злочинима, истражитељи нису прикупили материjалне доказе коjи би поткријепили њихове сумње.

Након пада криминалне групе коjу jе предводио Дарко Шарић, "шкаљарски клан" доживио jе велики успон у подземљу Црне Горе и Србиjе. Оваj, у том тренутку jединствени клан, до 2014. године предводила jе опака "четворка" - Jован Вукотић, Игор Дедовић, Радоjе Звицер и Слободан Кашћелан. Заjедно су организовали огромне транспорте кокаина из Jужне Америке и Европу, као и даљу дистрибуциjу по земљама региона и за кратко вријеме "згрнули" су огромно богатство.

Убиjени "шкаљарци" блиски Боjовићу

У jавности се тренутно често спомињу имена навиjача Лазара Вукићевића и Горана Величковића Гоксиjа, као и Александра Шарца, за коjе се сумња да их jе ликвидирала Беливукова група, а сви су били наводно блиски сарадници "шкаљарског клана" у Београду. Такође, Боjан Мирковић коjи jе убиjен прошле године у Белвилу, такође jе доведен у везу са овом криминалном групом.

У маjу 2018. године убиjен jе и Драгослав Милорадовић, сарадник и кум Луке Боjовића. Он jе давно био jедан од Лукиних наjближих сарадника коjи му jе чувао фалсификована документа коjима jе Боjовић крио своj идентитет. Милорадовић jе убиjен у своjоj ауто-перионици, када су нападачи на мотору испалили у њега више од 15 хитаца из аутоматског оружjа. Камере су снимиле убице, али они нису ухапшени.

Исте године, на љето, Синиша Милић (45), шеф обезбјеђења наводног вође Боjовићевог клана Филипа Кораћа, разнесен jе у експлозиjи бомбе у центру града.

Због свих ових губитака, и то многих блиских људи Боjовића, многи се питаjу шта ће се десити по његовом изласку из затвора и да ли ће пасти нова крв на београдском асфалту...

Међутим, 2014. године дошло jе до неспоразума око транспорта 200 килограма кокаина из Jужне Америке до Валенсиjе и Горан Радоман, коjи jе оданиjи био Вукотићу и Дедовићу, ушао jе у сукоб са "човјеком од повјерења" Радоjа Звицера и Слободана Кашћелана. Оваj сукоб ескалирао jе до тога да су Звицер и Кашћелан напустили клан и одлучили да оформе своj - "кавачки".

Услиједило jе сакупљање савезника по Црноj Гори међу осталим клановима и криминалним групама, а ликвидациjе су пратиле оваj процес - први jе убиjен управо Радоман.

Након одваjања Кашћелана и Звицера и ликвидациjе Радомана, "шкаљарски клан" наставили су да предводе Jован Вукотић и Игор Дедовић. Њих двоjица су око себе одлучили да окупе млађу генерациjу, прије свега криминалаца из Црне Горе, те су се клану придружили Jованов рођени брат Игор Вукотић, Стеван Стаматовић, Дамир Хаџић, Алан Кожар - вођа "барско-будванске" криминалне групе и Владан Радоман, брат убиjеног Горана Радомана, пише "Блиц"

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 09:47