Европски суд за људска права
09/01/2022 u 14:06 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Биговића се жалио Стразбуру, пресуда 13. јануара

Љубо Биговић тужбу је предао 23. септембра 2020. године, а жалио се на лоше услове притвора у Истражном затвору Спужу за период из 2019. године

Европски суд за људска права у Стразбуру у четвртак 13. јануара изрећи ће пресуду у предмету по тужби Љуба Биговића против Црне Горе, најављено је из тог суда, преносе медији. Биговић je тужио државу због услова боравка у спушком Истражном затвору, а тужба је предата 23. септембра 2020. године.

Како се наводи на сајту Европског суда, притужба подносиоца представке односи се на члан три Европске конвенције о људским правима, то јест, на лоше услове притвора у Истражном затвору за период 2019. године.

Истакнуто је да подносилац представке служи казну од 30 година затвора због покушаја изнуде, угрожавања јавне сигурности и тешког убиства, све путем подстрекавања. Биговић је у Стразбуру прије неколико година тужио Црну Гору због поступања према њему и затворских услова након хапшења, и суд је дјелимично то прихватио. На име штете досуђено му је 7.500 еура.

Иначе, Биговић је осуђен на 30 година затвора због учешћа у убиству полицијског инспектора Славољуба Шћекића. Врховни суд је у децембру 2019. укинуо пресуду Апелационог суда од 20. фебруара 2015. године којом су Саша Борета, Биговић, Љубо Вујадиновић и Милан Чила Шћекић осуђени на по 30 година затвора због убиства Шћекића и предмет вратио на поновно суђење. Тој одлуци претходила је одлука Уставног суда којом је усвојена жалба одбране и оцијењено да је осуђенима повријеђено право на правично суђење у дијелу који се односи на прибављање и квалитет коришћеног доказа заштићеног свједока Зорана Влаовића.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 22:05