Велибор Милошевић / -DAN
07/07/2021 u 09:20 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Бившег гувернера Милошевића и сараднике терете за прање новца

Осим Милошевића, оптужницом је обухваћен и власник Атлас групе, банкар Душко Кнежевић, коjи се налази у иностранству а означен jе као наводни шеф криминалне групе

Специјално државно тужилаштво подигло је и доставило оптужницу подгоричком Вишем суду у случаjу бившег вицегувернера Централне банке Црне Горе Велибора Милошевића који се терети за корупциjу и прање новца. Из Вишег суда нам је саопштено да је оптужница достављена јуче и да ће рочиште за контролу бити заказано у законском року.

Осим Милошевића, оптужницом је обухваћен и власник Атлас групе, банкар Душко Кнежевић, коjи се налази у иностранству а означен jе као наводни шеф криминалне групе, и дванаест сарадника којима се на терет стављају кривична дјела утаја пореза и доприноса и прање новца, те фалсификовање службене исправе.

Милошевић jе позван на саслушање само два дана након што jе Кнежевић обjавио аудио-снимак њиховог разговора у коjем му гувернер Централне банке сугерише да подмити контролоре коjи су вршили провjеру законитости пословања његове Атлас банке, локалног гиганта са близу 100.000 клиjената.

Поред Милошевића, полициjа jе по налогу Специjалог државног тужилаштва привела тада jош седам особа – четири Кнежевићева сарадника и три рођака. Кнежевић, коjи jе истрагу против њега и сарадника назвао политичким прогоном Атлас групе од стране Мила Ђукановића, тврди да га jе Милошевић наводно рекетирао, спомињући да му jе у ту сврху дао 100.000 еура. Супротно томе, Милошевић jе негирао Кнежевићеве оптужбе тврдећи да се ради о неистинама, а Централна банка jе саопштила да ће, због садржине компромитуjућег аудио-снимка, размотрити даљи статус некадашњег другог човjека те институциjе.

Отворено писмо СДТ-у

Милошевић jе прошле недјеље од СДТ-а затражио да послиjе двиjе и по године истражних радњи подигне оптужницу против њега, уколико такви докази постоjе.

– С обзиром на то да jе главни специjални тужилац Миливоjе Катнић у медиjима више пута тврдио да за мене постоjе докази, тражим да СДТ, против мене, ако ти докази заиста постоjе, послиjе двиjе и по године истражних радњи, коначно подигне оптужницу па да у судском, контрадикторном поступку утврдимо ко jе крив, навео jе Милошевић у отвореном писму.

 

Предсjедник борда директора Универзал капитал банке Милошевић након саслушања у Специjалном тужилаштву поднио jе оставку на ту функциjу.
– Због околности са коjима сам суочен у претходном периоду, одлучио сам се на оваj корак. Ова одлука jе коначна и неопозива и представља моj морални чин и однос у циљу заштите угледа и репутациjе Универзал капитал банке, њеног већинског власника и клиjената – саопштио jе том приликом Милошевић.

Оставку jе тада поднио и главни извршни директор Универзал капитал банке Ђорђе Ђурђић коjи jе касниjе склопио споразум са тужилаштвом, па jе за кривично дjело злоупотреба положаjа у привредном пословању осуђен на казну од шест мjесеци, коjу jе издржавао у просториjама становања.

Према наводима оптужног акта, Ђурђић jе био подстрекнут од Кнежевића да изда и одобри гаранциjу "с циљем прибављања користи другоj особи", Кнежевићу, коjи jе већински власник банке.

Осим случаjа "Каспија", против Кнежевића jе формирано jош неколико предмета и у свима jе означен као вођа криминалне групе и ставља му се на терет утаjа пореза и доприноса и прање новца.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 07:00