Благота Митрић / Фото: Дан
26/06/2021 u 15:04 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Благота Митрић оцијенио: Судијама Врховног суда одговара хаос

Симптоматично је да нико од тренутних судија Врховног суда није конкурисао, а то би било најрационалније рјешење. Сматрам да ту нема ни одмазде ни освете, из разлога што су сви, метафорично речено, у истом правном лонцу, казао је Митрић

Чињеница да ниједан од четири кандидата који су се јавили на оглас за предсједника Врховног суда није добио зелено свјетло својих колега на Општој сједници за дугогодишњег универзитетског професора и предсједника Уставног суда Благоту Митрића је резултат општег и политичког стања у држави.

– За мене је Општа сједница Врховног суда главни репер за правничку свијест и савјест, па имајући у виду да они од таквог тијела нијесу добили подршку, ја мислим да не би требали да се јаве на неки нови конкурс за предсједника у догледно вријеме. Примјера ради, као што се не могу покренути нека круцијална питања у Скупштини ако пропадну у првом покушају, прије него што прође одређени рок – казао је Митрић.

Како је додао, ово је оцјена најреспектабилнијег органа, па чак и у односу на Уставни суд, у погледу бројности.

– Судије Врховног суда су најпозваније да процијене ко може бити предсједник тог суда. Ту нема ни одмазде ни освете јер они су сви, метафорично речено, у истом правном лонцу. Е па када они не могу добити подршку од тако респектабилног органа, ваљда то довољно говори. Та Општа сједница је заправо држава у малом, јер они доносе опште ставове, а посједују, или би требало да посједују, највећу правничку стручност и знање у Црној Гори – истакао је Митрић.

Пресудила сујета

Супротан ставу професора Митрића је став једног броја истакнутих правника који, због посла којим се баве, нијесу жељели да јавно износе мишљење, а који сматрају да се заправо ради о сујети појединих судија Врховног суда, односно чланова Опште сједнице који су имали прилику и шансу да се пријаве на овај оглас, али то из само њима познатих разлога нијесу учинили.

На конкурс за предсједника Врховног суда пријавила су се четири кандидата: предсједник Апелационог суда Мушика Дујовић, судија тог суда Миленка Жижић и судије Вишег суда у Подгорици Ана Вуковић и Зоран Радовић.

За њега је симптоматично да нико од тренутних судија Врховног суда није конкурисао, с обзиром на искуство и знање које те судије посједују, а сматра да би то било најрационалније рјешење.

– У свему има и мало субјективности јер судијама који сједе у овом тијелу одговара стање хаоса који тренутно влада у држави. Евидентно је да влада политички и економски хаос, као и у извршној и законодавној власти, а хаос је и у кохабитацији предсједника и Владе у погледу избора амбасадора. Тако да, како тренутно ствари стоје, не ради ни Врховни суд, ни Судски савјет, ни Уставни суд, ни тужилаштва, ни Влада, ни Скупштина... Тужна ми је данас била слика из пленумске сале и са премијерског сата гдје нема представника двије најјаче политичке структуре – нијесу присутни у скупштинској сали. Ја за ово не видим рјешење – казао је Митрић.

На поновљеном гласању за предсједника Врховног суда одржаном прије два дана, кандидат Мушика Дујовић добио је 11 гласова и за два гласа му је измакла двотрећинска већина, док су кандидати Миленка Жижић, која је два пута конкурисала, и Зоран Радовић добили по један глас, а за судију Ану Вуковић није гласао нико, тако да Општа сједница Врховног суда којом је предсједавала судија Станка Вучинић није утврила кандидата за предсједника тог суда.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
06. maj 2024 16:22