/ - ФОТО: РЦУД
01/01/2022 u 17:47 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Борба са временом и мутним водама: Рониоци пронашли десет тијела

За ове акције које рониоци изводе у изузетно сложеним условима, који су под водом такви да често представљају опасност

Рониоци Регионалног ронилачког центра Бијела и ове године били су појединима једина нада и утјеха. Потрага за страдалим особама није нимало лака, борба са временом и мутим водама, опасним ситуацијама, само су неке од препрека које рониоци имају пред собом да савладају како би породицама страдалих донијели одређени мир.

- У току 2021. године, позив за помоћ нашим рониоцима је упутило  десет породица, којима су наши рониоци пружили помоћ трагајући за њиховим члановима који су живот изгубили у ријекама или мору. За ове породице помоћ ронилаца је веома важна. Неке акције трају и по неколико дана док се утопљено лице не пронађе. За то вријеме поред воде са рониоцима су чланови уже и шире породице утопљеника, њихови кумови и пријатељи, који чекају рониоце да изроне, очекујући да ће бар донекле бити крај њихове агоније ишчекивање да свог члана породице сахране и да му сходно обичајима посјећују гробно мјесто- казао је за портал Дан директор РЦУД Веско Мијајловић.

image
ВЕСКО МИЈАЈЛОВИЋ

За ове акције које рониоци изводе у изузетно сложеним условима, који су под водом такви да често представљају опасност за рониоце. 

- Набујала ријека, лоша видљивост под водом, водени вртлози,  заостале ауто олупине и други предмети под водом могу угрозити живот рониоца. Зато рониоци морају бити, прије свега адекватно оспособљени- појаснио је Мијајловић.

Како нам је казао, тачно је да се овај посао убраја у најтеже послове, јер ако на интернету поставимо питање којих је пет послова у свијету најопасније по живот, добићемо одговор да је деминирање на првом мјесту.

image
ФОТО: РЦУД
Успјешно деминирали велике површине

Рониоци су током свог дугогодишњег рада имали и активности које се тичу деминирања.

- Бивша војна база Арсенал (2008.) - 700 хиљада квадрата морског дна са којег смо уклонили око 17 тона разних неексплодираних убојних средстава. Бивша војна база Кумбор (2014.) - 200 хиљада квадрата морског дна са којег смо уклонили око 10 тона разних неексплодираних убојних средстава. Тјеснац Вериге у Бококоторском заливу (2004. година) са чијег морског дна смо уклонили 65 тона разних неексплодираних убојних средстава. За потребе италијанске компаније Терна (2018/17.година) ради безбједног постављања подморског електро кабла за интерконекцију Италија Црна Гора, са чијег смо морског дна уклонили око 5 тона неексплодираних убојних средстава- казао је Мијајловић податке.

image
ФОТО: РЦУД

Проблем који жели да истакне је тај што према европском цјеновнику подводно разминирање једног метра квадратног износи око 12 еура, а РЦУД је принуђен изводити послове подводног деминирања за стране инвеститоре на простору Црне Горе за цијену скоро четири пута мању.

- И то због сиве економије и појављивања нелојалне конкуренције од предузећа која немају ни једног запосленог продводног деминера нити су регистровани за подводно деминирање, нити су њихови рониоци обучавани пет година да би стекли цертификат који је у складу са законом о стручним квалификацијама.- навео је он.

РЦУД је формиран од стране Владе ЦГ прије 20 година и у опису дјелатности коју је прописала Влада је јасно назначено подводно деминирање. 

- Поставља се питање зашто РЦУД као организација коју је формирала Влада и која је у њеном 100%  власништву, не може да обавља послове подводног деминирања као што је то радио свих ових 20 година и значајно доприноси пуњењу  државног буџета. Напменуо бих да је РЦУД до сада за један уложени еуро од стране државе враћао у буџет више од два еура, што је веома лако провјерити увидом у досадашње финансијске исказе нашег пословања- навео је Мијајловић.

image
ФОТО: РЦУД

Како је нагласио, важно је напоменути да се занимање професионални ронилац не стиче за неколико дана обуке, или за вријеме од 6 дана колико траје обука за спортског рониоца. 

- Школовање једног професионалног рониоца траје од 3 до 5 година, зависно од ронилачке специјалности. Школовање једног професионалног инструктора који је одговоран за организацију и извођење свих ронилачких задатака, траје седам година без обзира да ли је он доктор или магистар наука, дипломирани инжуњер или посједује неко друго високошколско образовање- појаснио је Мијајловић.

Регионални ронилачки цетар има 14 запослених, од чега је 10 ронилаца и логистичара, међу којима убрајам и себе. Наш рад прате и помажу четири административна радника.

-  Ронилачку опрему, средства, возила и пловила, као и пословни објекат на мору купили смо од новчаних средстава остварених сопственим радом на пословима подводног деминирања и то на начин што су се рониоци одрицали сопствене зараде коју су остваривали реализујући пројекте подводног деминирања. Никада нијесмо били ослобођени ПДВ-а и царине за опему коју смо набављали прије свега за потребе хуманих мисија које нијесу остале незапажене код наших грађана а и шире.  Могу да кажем смо до сада били самоодрживи и врло корисни дјелатници у сврхе од јавног интереса. Да ли ће тако бити и убудуће то ћемо тек да видимо- рекао нам је Мијајловић.

image
ФОТО: РЦУД

Све  акције су посебне на свој начин и захтијевају да се приликом њиховог извођења рониоци понашају дисциплиновано примјењујући стечено знање, вјештине и искуство. 

- Акције у брзој и набујалој ријеци Цијевни су веома захтјевне са аспекта сигурности ронилаца јер има доста подводних пећина у којима влада потпуни мрак и пријети опасност да у тим подводним сифонима ронилац остане заробљен јер не може да се врати узводно и исплива на површину. У тим случајевима рониоци се међу собно помажу и спашавају једни друге. Било је доста опасних акција, понекад се ронило на ивици између живота и смрти, али ваљда хуманост и пожртвованост ронилаца да помогну другима има пресудан утицај да у таквим ситуацијама и Бог њима поможе- рекао нам је Мијајловић.

Нагласио је да почетак и ток сваке љетње сезоне нажалост обиљежи приличан број несрећа на водама и рониоци су тада ангажовани у акцијама трагања за утопљеним лицима. 

image
ФОТО: РЦУД
Изазов лоши временски услови

- Задатке које рониоци изводе често прате веома лоши временски услови  у изузетно опасан  подводни амбијент, због  набујалих и хладних ријека, дубоких језера, лоше видљивост под водом, водених вртлога,  заосталих ауто олупина и других предмета под водом који могу угрозити живот рониоца. Да би рониоци били спремни да успјешно изврше задатке под водом, морају бити, прије свега психофизички спремни, адекватно оспособљени, савремено опремљени и добро утренирани. Држава и и грађани подржавају рад ронилаца кроз годишње буџетско финансирање, што се показало и ове године. Надам се да ће та подржка коначно бити изражена и кроз скоро доношење законских прописа који ће јасно дефинисати правила у извођењу подводних активности, јер смо за сада једина држава на свијету која нема уређену ову област, посебно ако је познато да је са аспекта безбједности област подводних активности веома значајна за сваку државу- казао нам је Мијајловић.

image
ФОТО: РЦУД

Боји се да нека лица која су запослена у државној администрацији већ одавно опструирају рад РЦУД-а због ситних сопствених интереса, о чему говоре врло аргументовани докази, доводећи и раније као и данас у заблуду одређене функционере. 

- Није било повреда нити су до сада имали ни најмањи инцидент под водом, захваљујући доброј психофизичкој спремности, искуству и савременој опремљености. Ове године смо провели око 100 дана  у противминским акцијама и противминском подводном претраживању- појаснио је он.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 12:05