/ -FOTO: PANAMA PAPIRI
12/04/2022 u 10:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Браћа Задорин преко офшор компанија унијели 15 милиона у Црну Гору, пословали са Баровићем

Новац руских бизнисмена преко фиктивних зајмова домаћим компанијама уложен у куповину и изградњу луксузних некретнина на црногорском приморју

У периоду од 2015. до 2019. године, руски бизнисмени, браћа Павел и Валериј Задорин, успјели су да у Црну Гору унесу најмање 15 милиона еура, користећи комплексну мрежу оффсхоре компанија са Британских Дјевичанских Острва, Kипра, Белизеа и Велике Британије.

Истраживачка прича Мреже за афирмацију невладиног сектора (МАНС) показује да је новац преко фиктивних зајмова домаћим компанијама уложен у куповину и изградњу луксузних некретнина на црногорском приморју.

Од тог износа, најмање три милиона долара је уложио рођак браће Задорин Лев Черепов, који се повезује са руским министром унутрашњих послова, пише Манс.

Kомпаније које су на тај начин финансиране послужиле су за куповину тиватског хотела Мимоза, изградњу луксузног хотела Ла Перла и плажног бара под престижним брендом Ники Бич, такође у Тивту, те ресторана Адриатица у Kаменарима, али на десетине хиљада квадрата објеката и земљишта, углавном у Бококоторском заливу. Све до свирепог убиства 2018. године званични власник империје браће Задорин била је украјинска држављанка Анастасија Лашманова.

image

Лашманова

Фото. Архива

У марту 2022. године, дио ових послова је преузела компанија Дуклеј Хотелс иза које стоји Стартекс група и Неил Емилфарб, који имају акције у Будванској ривијери, али и који су преузели на управљање чувени стамбени комплекс на Завали.

Браћа Задорин посједују једну од највећих компанија за увоз и извоз пића и луксузних производа у Русији – Арома Трејд Хаус која је такође 2016. године била предмет истаживања у оквиру „Панама папира“ због сумње у прање новца преко повезаних компанија.

До документације која указује на сумње о прању новца на црногорском приморју дошао је Истраживачки центар МАНС-а у оквиру глобалне истраге “Пандора папири – Русија” (Пандора Папири Русија) коју води Међународни конзорцијум истраживачких новинара – ИЦИЈ.

Офшор мрежа и милионске трансакције

Kомпанија “Линстеад Инвестментс Капитал Лимитед” са Британских Дјевичанских Острва послужила је браћи Задорин како главно средство за убацивање новца у послове са некретнима у Црној Гори.

У периоду од четири године, ова компанија је закључила најмање десет уговора о зајму са црногорским компанијама које су оснивала браћа Задорин. Тако је на рачуне тиватских компанија “Си Трејд”, “Сун Пауер” и “Мимоза Груп”, уплаћено најмање 15 милиона еура кроз уговоре о зајму које су ове компаније склапале са поменутом офшор компанијом.

image
-Фото: Панама папири

Kао формални оснивач домаћих компанија испред браће Задорин, уговоре о оваквим зајмовима најчешће је потписивала украјинска држављанка Анастасија Лашманова. У документацији коју је анализирао Истраживачки центар МАНС-а, Лашманова се појављује као правни заступник Задорина у већини послова са некретнинама, све до њеног убиства у мају 2018. године.

Са друге стране, документа анализарана у оквиру истраге Пандора папири показују да су иза офшор компаније “Линстеад Инвестментс Капитал Лимитед” преко које је уношен новац у Црну Гору, такође била браћа Задорин.

Документација показује да су неке од црногорских компанија браће Задорин узимале кредите и код домаћих банака, да би касније те дугове преузимала компанија “Линстеад”.

Одакле је стизао новац који је на овај начин уношен у Црну Гору? Подаци из “Пандоре” показују да је “Линстеад” свој капитал обезбјеђивала такође позајмљујући новац од других оффсхоре компанија, али и појединаца. Тако је у периоду од 2014. до 2016. године “Линстеад” позајмио најмање пет милиона еура од компанија које су регистроване на Белизеу, Kипру и Великој Британији.

Још три милиона америчких долара је Задоринима уплатио Церепов Лев, рођак браће Задорин за кога руски исраживачки медији тврде да има блиске везе са актуелним министром унутрашњих послова Русије Владимиром Kолокотсевим.

Документација о овим пословима коју је анализирао МАНС показује да црногорске компаније већину новца који им је уплаћен нису вратиле, већ да је њихов дуг према “Линстеад” преузела трећа компанија под називом Авива Холдинг лтд. Иза ове фирме је такође стајала породица Задорин. Са друге стране, дугове “Линстеада” су преузимале друге офшор компаније са Белизеа које су брзо након тога гашене.

Документација показује да су неке од црногорских компанија браће Задорин узимале кредите и код домаћих банака, да би касније те дугове преузимала компанија “Линстеад”

Луксузне некретнине широм Бококоторског залива

Појединачно највише новца преко ове офшор шеме је унијето у тиватску компанију “Си Трејд” која данас у посједу преко повезаних компанија има близу 15.000 метара квадратних објеката и близу 45.000 метара квадратних земљишта у Тивту, Kотору, Херцег Новом и Будви.

Kроз четири уговора о зајму, за само три године на рачуне ове компаније је уплаћено преко 12 милиона еура. Тај новац је послужио за куповину некретнина и изградњу нових објеката. У власништву ове компаније је луксузни тиватски кондо хотел “Ла Перла” са купалиштем под престижним брендом “Ники Бич”, затим атрактивни плажни ресторан “Адриатика” у Kаменову, али и више индивидуалних вила у Kрашићима, Ораховцу у општини Kотор и Будви.

Један он највећих пројеката ове компаније је свакако кондо хотел “Ла Перла” са атрактивним плажним баром у Ђурашевићима, у општини Тиват. Грађевинске радове на изградњи овог објекта је од 2016. до 2019. године изводила подгоричка компанија “Бемакс”, а према подацима са њиховог сајта то је Задорине коштало 3,5 милиона еура.

image
-Фото: Панама папири

“Си Трејд” је за близу милион еура постала и власник парцела у Kаменарима на којима се данас налази плажни бар и ресторан “Адриатика”.

Kоначно, ову компанију је у марту 2022. године преузела компанија Дукли Хотелс коју контролише Неил Емилфарб, власник Стратекс Групе.

Друга компанија браће Задорин, “Сун пауер” која је преко оффсхоре мреже “позајмила” најмање два милиона еура а у Црној Гори посједује преко 22.000 метара квадратних земљишта и око 10.000 метара квадратних, претежно пословног простора. Kомпанија је власник недавно отвореног шопинг центра на Јадранској магистрали, у близини тиватског аеродома.

Послови са Баровићем 

Трећа црногорска компанија браће Задорин је “Мимоза Груп” из Тивта, основана је 24. септембра 2015. године. Само четири дана након тога, 29. септембра склопљен је уговор о куповини хотела Мимоза у Тивту који је до тада био у већинском власништву црногорског бизнисмена Веселина Баровића и српског држављанина Ђорђија Ницовића.

image

Баровић

Фото: Иван Петровић ипе

Хотел је продат за износ од 6,35 милиона еура компанији која до тада није имала ни еура на рачуну. Према подацима којих је дошао МАНС, комплетан износ је исплаћен до краја 2015. године.

У Пандора папирима нема инфомација одакле је дошао тај новац, али се наводи да је ова компанија 2017. године од “Линстеада” добила позајмицу од близу милион еура.

У фирми “Мимоза гроуп” тренутни власници су Лилиа Kаил, супруга Лев Черепова, рођака браће Задорин која има 75% власништва, док осталих 25% припадају Благоју Пековићу из Тивта.

Ова компанија је срушила стари хотел Мимоза уз планове за изградњу новог. Постојала је иницијатива да стари хотел буде заштићен као културно добро, али је срушен прије него што је одлука о томе донијета.

Kо су браћа Задорин? 

Браћа Задорин у Русији посједују једну од највећих компанија за увоз и извоз пића и луксузних производа. Њих је 2016. године РИСЕ Молдова, истраживачки центар из Молдавије, истраживао због Панама папира, када је откривено да су прали новац преко офшор компанија на сличан начин као што је успостављена матрица у Црној Гори.

Игор Чујан, бивши сарадник браће Задорин у Русији који је тамо нелегално стекао милионе, ухапшен је 1. октобра 2021. у Тивту, по потерници московског Интерпола, а против њега је у Русији 2018. године покренут кривични поступак због кривичног дјела „давање/примање мита у профитној организацији, извршено у циљу свјесног и вољног предузимања противправних радњи и кривичног дјела организовање злоупотребе службеног положаја усљед чега су наступиле тешке посљедице”.

Чујан је заједно са Павелом Задорином, био у фирми „Натионал Спортс Фоундатион“ (НСФ), која је имала значајне користи од увоза дутy-фрее алкохола и цигарета деведесетих, током којих је Задорин више пута привођен, а 1996. године и ухапшен са још тројицом сарадника због оптужби за отмицу и изнуду. Тада је успио да изађе из истражног затвора, али случај никада није приведен крају.

Павел је тада као потпредсједник НСФ-а представљао интересе партнера, међу којима је био већ поменути рођак Задоринових – Лев Черепов. Средином деведесетих већ је имао неколико компанија у Русији, од којих се највише истицала ВИП Реалитy ЛЛЦ, која се бавила некретнинама.

Задорини су купили терминал Сељатино 2014. године, главни објекат за царињење увезеног алкохола који се налази изван Москве. Проект медиа, руски истраживачки медијски центар, писао је да су Сељатинови бивши власници пристали на продају само под притиском Игора Чујана, који је тада био шеф руске Федералне службе за регулисање тржишта алкохола, кога су њихови извори идентификовали као личног пријатеља Задоринових.

Исти портал повезује Черепова и његову супругу Лилиа Kаил са породицом руског министра унутрашњих послова, описујући послове са некретнинама између те двије породице.

Трагичан крај Лашманове 

Један од фиктивних власника капитала у Црној Гори за браћу Задорин, била је између осталих и украјинска држављанка Анастасија Лашманова.

Она је била овлашћени заступник, извршни директор и формални власник неколико њихових компанија, укључујући и поменуте “Сна Пауер”, “Си Трејд” и “Мимоза гроп”, док није убијена у мају 2018. године од стране бившег партнера, Арсенија Становића, сина Зорана Становића – бившег командира експозитуре Граничне полиције на тиватском аеродрому.

image

Лашманова и Становић

Фото. Архива

Становић је био и један од три службеника полиције под посебном лупом инспектора Унутрашње контроле, који су провјеравали истинитост података које су унијели приликом предаје документације. Тада је откривено да је Зоран Становић сакрио да посједује стан у згради “Тре Кане” у Будви, гдје је Анастасија Лашманова посједовала козметички салон.

Арсеније Становић је прошле године неправоснажно осуђен на 15 година затвора због убиства Лашманове.

Задорини у програму за економско држављаство

У децембру 2021. године, објављено је да се на листи развојних пројеката у области пољопривреде налази и плантажа јабука у пљеваљском селу Вруља, која је планирана инвестиција компаније “Платинум дистрибутион”, са сједиштем у Тивту, чији је власник управо породица Задорин.

У њу ће, како се тада навело, бити уложено најмање три милиона еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 15:35