Привођење осумњичених / Дан
11/01/2022 u 11:50 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Брачни пар из Молдавије прљавим новцем од дроге куповао некретнине у Црној Гори

Приликом хапшења код њих је пронађено и одузето више од 100 банковних картица, десетине СИМ картица, девет мобилних телефона, два луксузна возила чиjа вриједност износи 100.000 еура, три лаптопа и већа свота новца

Специјално државно тужилаштво привело је крају истрагу против брачног пара из Молдавије, који су се као чланови међународне криминалне организације трговином дроге преко интернета у дужем временском периоду бавили и прањем новца. Максим Лакубовски (35) и Екатарина Лакубовски (33) почетком прошле године ухапшени су у Бару, а из Управе полициjе тада су саопштили да jе опсежном полициjском акциjом реализован међународни предмет кодног назива „МИГ” коjим jе координисало Специjално државно тужилаштво.

Приликом хапшења код њих је пронађено и одузето више од 100 банковних картица, десетине СИМ картица, девет мобилних телефона, два луксузна возила чиjа вриједност износи 100.000 еура, 3.000 еура готовог новца, три лаптопа и друго.

Рад на предмету започет jе у jулу 2020. године, у сарадњи са полициjом и Специjалним тужилаштвом Молдавиjе, СЕЛЕЦ центром из Букурешта и уз подршку ЕУ Програма помоћи ИПА2019 Западни Балкан.

Синхронизовано су, како је тада саопштено из полиције, изведене полициjске акциjе у главном граду Молдавиjе, Кишињеву и на териториjи Бара.

– Извршен jе претрес на 15 локациjа, у двије земље истовремено, од чега четири претреса у Црноj Гори. У Молдавиjи су лишена слободе четири лица за коjа се сумња да су чланови организоване криминалне групе, коjа jе у периоду од 2018. године вршила криjумчарење и дистрибуциjу више врста синтетичких дрога на териториjи Кишињева и шире – писало jе у саопштењу.

У саопштењу jе наведено да криминалистичка обрада упућуjе на то да jе Максим Лакубовски организатор криминалне групе, за коjу су прикупљени докази коjи упућуjу на сумњу да jе извршила криjумчарење и дистрибуциjу опоjних дрога у вриjедности од милион и по еура.

Окривљени су у периоду од 2.10.2018. до 28.5.2021. године, на териториjи више земаља користили новац са знањем у тренутку приjема да потиче од вршења криминалне дjелатности – продаjе наркотика на териториjи Републике Молдавије коjа се одвиjала посредством интернет (онлајн) продавнице Телеграм канала: за коjе криминалне активности надлежни органи те земље спроводе поступак против Л.М. и других лица – држављана Републике Молдавије, због основане сумње да су извршили кривична дjела недозвољено пуштање у промет опоjних дрога, а од укупно прибављене противправне имовинске користи дио новчаних средстава у више наврата и у различитим износима подизао у готовини са банкомата код различитих пословних банака. То је чинио користећи платне картице коjе су повезане са рачунима трећих лица коjи су отворени код пословних банака у коjе рачуне jе претходно трансферисан новац од продаjе дроге из Молдавије.

Његова супруга је од тог новца купила стамбене обjекте – кућу површине од преко 200 метара квадратних и 397 квадрата плаца, за коjе непокретности jе уписана као носилац права своjине у обиму 1/1, те у истом циљу основала правно лице на које је купила путничко возило и цjелокупну покретну и непокретну имовину jе платила готовином за коjу немаjу пориjекло.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 21:50