Јован Вукотић / Фото: Архива
03/09/2021 u 13:51 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Министарство: Извињавамо се, нема захтјева за давање сагласности за расписивање потјернице

У првом званичном одговору из Министарства правде за портал Дан, наведено је да је оно "издало сагласности за расписивање међународне потјернице за Јованом Вукотићем"

За наводним вођом шкаљарског клана Јованом Вукотићем, ипак није расписана међународна потјерница.

У првом званичном одговору из Министарства правде за портал Дан, наведено је да је оно "издало сагласности за расписивање међународне потјернице за Јованом Вукотићем".

Из Министарства су након тога контактирали путем мејла новинарку портала Дан и навели да су погријешили  и да Министарство "није запримило захтјев за давање сагласности за расписивање међународне потјернице" за Вукотићем.

-Поводом новинарског питања, и одговора овог Министарства у вези давања сагласности за расписивање међународне потјернице за Јованом Вукотићем, извињавано се, јер је дошло до неспоразума, па из тог разлога прецизирамо одговор:

У складу са чланом 511 став 3 Законика о кривичном поступку, Министарство правде, људских и мањинских права је на основу Рјешења Основног суда у Kотору 2016. године и наредбе Вишег суда у Подгорици 2019. године издало сагласности за расписивање међународне потјернице за Јованом Вукотићем из Kотора. У периоду након тога, Министарство правде, људских и мањинских права није запримило захтјев за давање сагласности за расписивање међународне потјернице за именованим у смислу члана 511 став 3 Законика о кривичном поступку- наводе у другом мејлу из Министарства, којим исправљају први одговор у којем им је дошло до грешке.

Подсјећамо, према ранијим незваничним сазнањима портала Дан, которска полиција позвала је недавно наводног вођу шкаљарско клана Јовицу Вукотића како би му одрадили процјену безбједности и предложили да ли евентуално треба да има полицијску пратњу, сазнаје портал Дан из више извора из полиције.

Према нашим сазнањима, Вукотић се није одазвао том позиву, на шта има и право.

Све се наводно догодило пар дана уочи вршења претреса његових објеката и покретање потраге за њим од стране ЦБ Херцег Нови.

Истрага, према незваничним информацијама, сумња да је Вукотић био у контакту са криминалном организацијом која је планирала ликвидацију Вељка Беливука и Марка Миљковића.

image

Беливук и Миљковић

Фото: Архива

То убиство требало је да се догоди на аеродрому у Тивту. За Беливука и Миљковића важи да су блиски сарадници кавачког клана. Србија их је оптужила за монструозна убиства. Такође, и Црна Гора их терети и то за два тешка убиства.

Подсјећамо, Специјално државно тужилаштво подигло је оптужницу против више особа због више кривичних дјела, а међу којима је и планирање убиства Вељка Беливука, званог Веља Невоља, и Марка Миљковића. Оптужница је подигнута против Ј.В. Р.С., М.Ј., А.М., М.М. Д.И.

Kако нам је раније саопштено из Вишег суда, некима од њих се ставља на терет стварање криминалне организације, тешко убиство у покушају путем помагања, недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

Подсјећамо, црногорска полиција и Специјално државно тужилаштво спријечили су у јануару ликвидацију Београђанина Вељка Беливука, званог Веља Невоља, која је, према незваничним информацијама, била планирана у Тивту. То кривично дјело, како се сумња, требало је да буде извршено у наставку рата криминалих кланова.

Kао организатор ове криминалне групе у истрази су означени Јанко Вукадиновић и још једна, засад, неидентификована особа. Вукадиновић се налази у спушком затвору. Према наводима истраге, он је из затвора издавао наређења осталим члановима криминалне групе.

Акција СДТ-а, у којој су спријечене ликвидације Kашћелана, Беливука и Миљковића, вођена је под кодним називом „Мета“. 

На ранијој конференцији за медије, из СДТ-а је саопштено да су службеници Сектора за борбу против организованог криминала и корупције, заједно са ЦБ Подгорица и ЦБ Херцег Нови, на територији Подгорице и Тивта спријечили дјеловање криминалне организације у правцу лишења живота најмање три лица.

- Једно лице је требало да буде лишено живота у Подгорици 22.1.2021. године, док су друга два лица требало да буду лишена живота на аеродрому у Тивту истог дана у јутарњим часовима - наведено је тада из СДТ-а.

Тада је спријечена и ликвидација наводног вође "кавачког клана" Слободана Kашћелана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 14:56