/ - FOTO: LAžNA DOKUMENTA NAVODNIH PRIPADNIKA CRNOGORSKIH KLANOVA KOJI SE POVEZUJU SA LIKVIDFACIJAMA
25/10/2022 u 10:26 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

(FOTO) Crnogorska mafija drži prst na obaraču pod lažnim dokumentima

Falsifikovana dokumenta kriminalcima "daju" sigurnost, pogotovo ako su izrađena kvalitetno. Međutim, kada sve potjere stignu, podaci u dosijeu ostaju ono sigurno po čemu se identifikuju mafijaši

Visokopozicionirani članovi "škaljarskog" i "kavačkog klana" svoju slobodu kretanja "kupuju" lažnim pasošima. Pored toga, može se reći da time "kupuјu vriјeme" i  dok žive u bjekstvu. Za  svoje "drugo ja" spremni su da plate i don 50.000 eura i više.Međutim to postaje i jedan od glavnih aduta tokom  izvršenja likvidacija.

Tako je u proteklih par godina, kod onih koji su pali u policijskim akcijama ili koji su ubijeni otkriveno da su sve češće koristili falsifikovana dokumenta koja su "odrađena" tako da predstavljaju isprave zemalja koje su u EU i koje su ka tom putu, a naši su susjedi (Slovenija, Hrvatska, Makedonija...).

U pogledu toga, ove zemlje su postale posebno primamljive za njih. Struka pretpostavlja da je razlog tome to što su neke od njih članice Evropske unije. 

image
- LAžNA DOKUMENTA CRNOGORSKE MAFIJE

To njenim državljanima omogućava nesmetano kretanje unutar EU, ali i pojedinih  država koje nisu članice tog saveza, pa čak i u Ameriku.

Лажни пасош "престиж" криминалаца: За фалсификована документа издвајају и до 50.000 еура

Jezička "barijera" je takođe jedna od karakteristika Slovenije zbog čega je ona "favorit" za falsifikovana dokumenta. Razlog za to je što su jezici zemalja bivše Jugoslavije slični i procjena od strane službenika stranih službi da li se neki od njih zaista tako govori je teška.

Na crnom tržištu falsifikovanih dokumenata izrada ovakvih isprava košta od 50  do 50.000 eura, i zavisi od kvaliteta i vrste dokumenta ili isprave koja je naručena za protivzakonitu izradu. 

Српски и црногорски криминалци лажни идентитет плаћали и до 15.000 еура

Potpuna promjena identiteta uključuje da se, onome ko traži, izdaju sva dokumenta, od pasoša do lične karte i drugih potvrda. Tu dolazi i do promjene datuma rođenja, mjesta rođenja i svih drugih pojedinačnih karakteristika koje čine ličnu ispravu neke osobe.

image
- LAžNA DOKUMENTA NAVODNIH PRIPADNIKA KAVAčKOG KLANA, OSUMNJIčENIH ZA LIKVIDACIJU JOVICE VUKOTIćA

O jakoj platežnoj moći kriminalaca iz crnogorskog podzemlja gоvori i nedavno hapšenje navodnih članova kavačkog klana koji su osumnjičeni za učešće u likvidaciji Jovice Vukotića, navodnog  vođe škaljarskog klana. Međutim, istraga je otkrila da je i Vukotić život u bjekstvu vodio pod lažnim dokumentima.

(VIDEO/FOTO) SNIMAK UBISTVA VUKOTIĆA: Za likvidaciju kavčani platili milion i po eura

image
- FOTO: STRANA STEFAN ĐUKIć, OSUMNJIčEN ZA POKUšAJ UBISTVA RADOJA ZVICERA, ZA UBISTVO JOVANA KLISIćA I RANJAVANJE VELIZARA GARDAšEVIćA

Podsjećamo, i u Ukrajini su članovi škaljarskog klana uhvaćeni sa lažnim dokumentima i to nakon ranjavanja Radoja Zvicera...Zatim slična situacija  se dogodila i u dvostrukoj likvidaciji u Grčkoj u Kojoj je ubijen Alan Kožar sa svojim saradnikom. Tada je otrkiveno da su žrtve kod sebe imale falsifikovane isprave.

image
- JEDAN OD čLANOVA šKALJARSKOG KLANA, SA ĐUKIćEM POKUšAO DA UBIJE ZVICERA
image
- JEDAN OD čLANOVA šKALJARSKOG KLANA, SA ĐUKIćEM POKUšAO DA UBIJE ZVICERA

Atentatori na Zvicera brane se ćutanjem

image
- JEDAN OD čLANOVA šKALJARSKOG KLANA, SA ĐUKIćEM POKUšAO DA UBIJE ZVICERA
image
- JEDAN OD čLANOVA šKALJARSKOG KLANA, SA ĐUKIćEM POKUšAO DA UBIJE ZVICERA

Na snimku o "kavačkom klanu", u kojem su prije par godina do detalja objavljene informacije o istaknutim članovima "kavačkog klana", za Radoja Zvicera je navedeno da je koristio lažna dokumenta na ime Josip Babić. Mediji su ranije izvještavali da Darko Šarić "putuje po svijetu sa lažnim slovenačkim pasošem".

(FOTO) Plaćene ubice ne strahuju ni od kamera: Likvidacije nastavljene po starom "receptu"

Takođe, i kod pojedinih koji su važili za članove crnogorsakih klanova, a koji su ubijeni, istraga je pronašla falsifikovana dokumenta.

Podsjećamo, ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski, zajedno sa Regionalnom kancelarijom za bezbjednost i istrage u Ambasadi SAD i Interpolom, još od 2019. godine sprovodi istragu o otkrivanju mreže zaposlenih u MUP-u koji su izdavali makedonske pasoše poznatim kriminalcima. Objavili su tada imena nekoliko osoba koje nazivaju poznatim kriminalacima iz regiona, a koje su, prema njihovim tvrdnjama, dobile makedonske pasoše. 

Falsifikovana dokumenta kriminalcima "daju" sigurnost, pogotovo ako su izrađena kvalitetno. Međutim, kada sve potjere stignu, podaci u dosijeu ostaju ono sigurno po čemu se identifikuju mafijaši.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 07:35