/ Лажни пасоша - илустрација: Фото интернет
01/06/2021 u 07:02 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Лажни пасош "престиж" криминалаца: За фалсификована документа издвајају и до 50.000 еура

Фалсификована документа криминалцима "дају" сигурност, поготово ако су израђена квалитетно. Међутим, када све потјере стигну, подаци у досијеу остају сигурно оно по чему се идентификују мафијаши

Високопозиционирани чланови "шкаљарског" и "кавачког клана" своју слободу кретања "купују" лажним пасошима. Тако је у протеклих пар година, код оних који су пали у полицијским акцијама или који су убијени откривено да су све чешће користили фалсификована документа која су "одрађена" тако да представљају исправе земаља које су у ЕУ и које су ка том путу, а наши су сусједи (Словенија, Хрватска, Македонија...) За лажни идентитет криминалци издвајају и до 50.000 еура. Лажни пасош код криминалаца у неким случајевима представља и престиж и моћ. 

У погледу тога, ове земље су постале посебно примамљиве за њих. Струка претпоставља да је разлог томе то што су неке од њих чланице Европске уније. То њеним држављанима омогућава несметано кретање унутар ЕУ, али и појединих  држава које нису чланице тог савеза, па чак и у Америку. 

Језичка "баријера" је такође једна од карактеристика Словеније због чега је она "фаворит" за фалсификована документа. Разлог за то је што су језици земаља бивше Југославије слични и процјена од стране службеника страних служби да ли се неки од њих заиста тако говори је тешка.

На црном тржишту фалсификованих докумената израда оваквих исправа кошта од 50  до 50.000 еура, и зависи од квалитета и врсте документа или исправе која је наручена за противзакониту израду. 

Потпуна промјена идентитета укључује да се, ономе ко тражи, издају сва документа, од пасоша до личне карте и других потврда. Ту долази и до промјене датума рођења, мјеста рођења и свих других појединачних карактеристика које чине личну исправу неке особе.

Министар унутрашњих послова Сјеверне Македоније Оливер Спасовски, заједно са Регионалном канцеларијом за безбједност и истраге у Амбасади САД и Интерполом, још од 2019. године спроводи истрагу о откривању мреже запослених у МУП-у који су издавали македонске пасоше познатим криминалцима. Објавили су тада имена неколико особа које називају познатим криминалацима из региона, а које су, према њиховим тврдњама, добиле македонске пасоше. То су, како је раније јавио РСЕ, према њиховој објави, турски држављанин Седат Пекер, албански Флорјан Мусај, црногорски држављани Стефан Ђукић и Јован Вукотић, те Валид Иса Хмаис, за кога тврде да је главни сарадник италијанске мафије. Као што тврди опозиција, сви ови људи су добили македонске пасоше 2019. године за вријеме министровања Спасовског.

На снимку о "кавачком клану", у којем су прије пар година до детаља објављене информације о истакнутим члановима "кавачког клана", за Радоја Звицера је наведено да је користио лажна документа на име Јосип Бабић. Медији су раније извјештавали да Дарко Шарић "путује по свијету са лажним словеначким пасошем". Такође, и код појединих који су важили за чланове црногорсаких кланова, а који су убијени, истрага је пронашла фалсификована документа.

Фалсификована документа криминалцима "дају" сигурност, поготово ако су израђена квалитетно. Међутим, када све потјере стигну, подаци у досијеу остају оно сигурно по чему се идентификују мафијаши.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
14. april 2024 22:48