Изјаве и наводи о Звицеру у медијима
07/08/2021 u 14:27 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Звицера нема у оптужници против Беливука: "Пресуда из политичких кругова говори да је струка поклекла"

Истражни органи Црне Горе воде поступак у којем су ухапшени високопозиционирани чланови "кавачког клана", а која је усмјерена и против Звицера. Али то раде у "тишини"

Након бројних изјава високих државних званичника и функционера Србије, у којима поручују да ће се "обрачунати" са Которанином Радојем Звицером, истакнутим вођом "кавачког клана", од стране српских медија објављена је информација да се он не налази на списку оптужених у случају "Беливук". То апсолутно не значи да је Звицер невин, али, након отворених и конкретних оптужби које су јавно изречене на његов рачун, отвара се питање да ли тужилаштво Србије има конкретне чињенице и аргументе које може пред судом извести као доказе и да ли су званичници те земље исхитрено изнијели незваничне оптужбе на рачун Которанина.

У ударним терминима на више медијских станица сам државни врх Србије износио је тешке оптужбе на рачун Звицера, означавајући га као "налогодавца" неких од  монструозних убистава за које је оптужен Вељко Беливук, звани Веља Невоља, и његова криминална група. И Србија и Црна Гора расписале су потјерницу за вођом "кавчана".

О вези Звицера са Беливуком говори и изјава  Беливука. Он је у  својој изјави пред надлежним органима Црне Горе навео да је дошао у Котор на прославу код пријатеља (Звицера). У медијима је наведено да је Звицер имао и комуникацију са Беливуком и његовом екипом преко апликације "Скај", а кодно име му је било "Борн". Може се рећи да је неоспорно да су они сарађивали али треба да се утврди на коjи начин, што је предмет истраживања надлежних органа наше земље.

Истражни органи Црне Горе воде поступак у којем су ухапшени високопозиционирани чланови "кавачког клана" а која је усмјерена и против Звицера. Али то раде у "тишини", не излажући ризику истражни поступак и евентуалне доказе и не журећи са оптужбама. Предмет те истраг jе и према незваничним подацима тешко убиство Никшићанина коjи jе био наводни сарадник шкаљарског клана, а за које су позивајући се на податке из полиције медији навели да се испитује да ли га је на територији Црне Горе починио  Беливук.

Ко је све на оптужници

Према писањима српских медија, осим шефова Беливука и Миљковића, оптужено је још 28 њихових сарадника у предмету поводом монструозних убистава: браћа Милош и Марко Будимир, Срђан Лалић, Небојша Јанковић, Владо Драганић, Никола Спасојевић, Бојан Хрватин, Дејан Тешић, Немања Ђурић, Немања Лакићевић, Марко Андрић, Владо Георгиев, Александар Вучељић, Милован Тадић, Филип Ивановски, Жељко Коџић, Слађана Секулић, Борис Карапанџић, Никола Стефановић, Владимир Грек, Александар Шћепановић, Алекса Шејић, Мијат Симеуновић, Милош Лукић Селак, Алекса Дуњић, Војислав Ђорђевић, Алекса Стошић и Владимир Димитријевић.

Неке од оптужби на рачун Звицера од стране званичника Србије су да "предсједник Србије Александар Вучић није безбједан док је Звицер слободан", "да је Звицер налогодавац монструозних убистава које је починила група Беливука", "да Звицер нуди велику новчану награду за ликвидацију Вучића", "да је Звицер био подршка Беливуковом клану"... А једна је посебно узнемирила јавност, то је информација која је раније објављена у београдским медијима у којој се наводи "да је Звицер јео ћевапе од људског меса након злочина у Ритопеку". Ово је преко свог адвоката "кавчанин" изричито негирао. А све ове оптужбе пренијели су и медији региона. 

image

Адвокат Срђан Љешковић

- Изузетно тешка тема о којој треба говорити језиком чињеница. Док је трајао истражни поступак против било кога није требало коментарисати, износити одлуке нити сазнања полиције и тужилаштва, посебно то не треба да чине људи који се баве политиком. Нажалост, то је постала свакодневица у свим земљама бивше Југославије, да се струка не пита већ да главну ријеч води политика. Називати неког најгрђим именима и јасно стављати до знања да је донесена и оптужница и пресуда у назовимо их политичким круговима, прије него је и имала шансу да стигне до правосудних органа, говори да је струка поклекла пред политиком, што наравно није никаква новост - објаснио је у изјави за портал Дан адвокат Срђан Љешковић у уопштеној анализи ових околности.

”Да будемо начисто, нико не тврди да је онај који се потражује невин

Љешковић наглашава: "Да будемо начисто, нико не тврди да је онај који се потражује невин, али сва је прилика да његова евентуална невиност или кривица не би могла бити доказана у земљама које га потражују из најмање два разлога – прво, превише је заинтересованих и острашћених људи ван полиције, тужилаштва и судства који коментаришу оно што није њихов посао и тако утичу на сам рад свих горе наведених и друго, велико је питање каквим доказима полиција, тужилаштво и у Црној Гори и у Србији располажу против онога који се потражује".

”У кривичном поступку ни тужбени ни одбрамбени захтјеви не могу опстати уколико не буду доказани

- Да покушам читаоцу појаснити, доказима се утврђују и разјашњавају чињенице које чине садржину кривичне ствари. У кривичном поступку ни тужбени ни одбрамбени захтјеви не могу опстати уколико не буду доказани. А само доказивање је веома сложена и разноврсна дјелатност кривичнопроцесних субјеката која се предузима с циљем остваривања кривичнопроцесног задатка (расвјетљења и рјешења кривичне ствари). Поставља се питање шта је то што утиче на то да вјерујемо да су докази истинити или тачни - казао је Љешковић.

Адвокат додаје да "опипљиви, односно, материјални докази могу укључивати исправе, физичке предмете, видео-запис, фотографије, мапе, дијаграме или друге сличне предмете. Нематеријални докази су изговорене или писане тврдње свједока".

- И задњу ријеч о томе мора дати суд путем одлуке коју донесе, а никако медији, политичари и сви они који се налазе ван система правосуђа. На Ваше питање да ли се Звицеру црта мета? Онолико колико смо могли прочитати из медија одговорићу Вам да је обавеза цијелог друштва да се бори против тога, небитно да ли је и ко у питању. То једноставно не смије да се дешава. Свако такво понашање је ругање и правној држави и здравом разуму и сваком грађанину ове земље и сваке друге. Оваква брутална сатанизовања морају бити прошлост и мора се пустити да правосуђе ради свој посао без мијешања са стране било кога и било које друге гране власти. А то је можда само и утопија у земљи у којој живимо - сматра Љешковић.

Одређена веза Звицера са Беливуком је очигледна. Али остаје нејасно изношење тешких оптужби на његов рачун а да након тога није бухваћен оптужницом. То оставља простора за сумњу да ли истражни органи Србије у предмету  у јавности познатом као "Беливук" имају доказе против Звицера и да ли су за сада Звицеру начинили "штету" претходним изјавама. Званчници те земље најавили су проширење истраге предмета " Беливук".

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 13:34