Viši sud, Podgorica Viši sud u Podgorici / - DAN
12/07/2024 u 07:29 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Danas izricanje presude u ponovljenom suđenju za državni udar

Presuda u ponovljenom sudskom postupku u predmetu pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, biće saopštena danas u Višem sudu u Podgorici.

U slučaju poznatom kao „državni udar“ optuženi su lideri nekadašnjeg Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, njihov vozač Mihailo Čađenović, kao i dva ruska i više srpskih državljana.

U optužnici se navodi da su dvojica Rusa organizovali kriminalnu grupu i vrbovali ostale članove radi nasilnog rušenja vlasti i proglašenja izborne pobjede DF-a i sprečavanja Crne Gore da pristupi NATO.

Prvostepena presuda, kojom su optuženi osuđeni na ukupno oko 70 godina zatvora, donijeta je u maju 2019. godine, ali je Apelacioni sud u februaru 2021. ukinuo i postupak vratio na novo suđenje.

Prvostepenom presudom Mandić i Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, a Čađenović na godinu i šest mjeseci.

Najveća kazna, za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine, ukinutom presudom izrečena je ruskim državljanima Eduardu Šišmakovu i Vladimiru Popovu, koji su za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju prvostepeno osuđeni na 15, odnosno 12 godina zatvora.

Bratislav Dikić tada je osuđen za krivična djela terorizam u pokušaju, putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, na osam godina, a Nemanja Ristić i Predrag Bogićević za ista krivična djela na po sedam godina.

Branki Milić izrečena je kazna od tri godine, Draganu Maksiću od godinu i devet mjeseci, Srboljubu Đorđeviću i Milanu Dušiću od po godinu i šest mjeseci, dok je Kristina Hristić osuđena na uslovnu kaznu od godinu.

Knežević: Tužilac Vučinić na božićnom ručku pričao svašta za "državni udar", sad traži da me osude na pet godina

Apelacioni sud je prvostepenu presudu ukinuo 5. febuara 2021. godine jer su, kako je saopšteno iz tog suda, u postupku njenog donošenja i u samoj presudi počinjene bitne povrede odredaba krivičnog postupka.

Novi postupak u podgoričkom Višem sudu započet je u junu prošle godine, pred novim sudijom Zoranom Radovićem.

Specijalno državno tužilaštvo je ostalo pri ranijoj optužnici i zatražilo od sudskog vijeća da optužene oglasi krivim i kazni po zakonu.

Advokati optuženih zatražili su u završnoj riječi oslobađajuću presudu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:05