/ Skrinšot, youtube - ilustracija
22/10/2024 u 11:33 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Detalji šverca 2,5 tone kokaina: "Sa broda drogu pretovarali užadima, pranje novca planirano u Crnoj Gori i Srbiji"

Prema optužnici Specijalnog državnog tužilaštva, nekoliko lica iz Crne Gore osumnjičeno je za učešće u međunarodnom švercu droge koja je, kako je navedeno u optužnici, sa broda MSC JOANNA užadima istovarana na drugo plovilo. Novac od ovih ilegalnih radnji, prema navodima tužilaštva, planirano je da se stavi u legalne tokove u Crnoj Gori i Srbiji.

U optužnici, u koju je portal Dan imao uvid, predmetna droga prenošena je radi prodaje iz Surinama, međunarodnim vodama, do Kraljevine Španije i iz Kraljevine Belgije međunarodnim vodama do Australije.

SDT navodi da je plan bio da tako nezakonito stečeni novac dalje bude  transportovan za Srbiju i Crnu Goru, kako bi se prikrilo njegovo porijekl.

Prema daljim tvrdnjama tužilaštva, droga je krijumčarena  od septembra do decembra 2020.godine, od luke u Antverpenu u Kraljevini Belgiji do blizu Sidneja u Australiji, odnosno do geografskog položaja čije su koordinate 34°11‘6"S 151°20‘3"E.

U tome je, kako SDT navodi, učestvovao i za sada neidentifikovani mornar na brodu „MSC JOANNA". Pronalazak mornara koji bi izvršili prenošenje opojne droge kokain i metamfetamin,od Antverpena do blizu Sidneja, prema tvrdnji SDT-a odvijao se preko SKY aplikacije.

Tako se u optužnici navodi da su davana upustva  mornarima kako da se navedene droge pretovare sa broda MSC JOANNA" na gliser.

Šverc 2,5 tone kokaina - Advokat Lekić: Tužilac optužio Vojvodića a rekao da zna da nije koristio "kriptu"

- Pa su dana 20.10.2020.godine okrivljeni N.B. i R.V. u luci Antverpen, u Kraljevini Belgiji, na brod MSC JOANNA", po uputstvima lica koje je na kriptovanoj SKY ECC" aplikaciji koristilo pin IMYXQ9 preuzeli od NN lica 6 paketa u kojima se nalazilo ukupno 59 kg opojne droge metamfetamin i sakrili je na brodu, a dana 21.10.2020.godine okrivljeni N.B. i R.V. u luci Antverpen, u Kraljevini Belgiji, na brod MSC JOANNA", po uputstvima lica koje je na kriptovanoj SKY ECC" aplikaciji koristilo pin IMYXQ9 preuzeli od NN lica 9 torbi u kojima se nalazilo ukupno 150 kg opojne droge kokain i sakrili je na brodu, a potom je zapakovali u vodonepropusne torbe, da bi dana 02.12.2020.godine, kada je brod MSC JOANNA" doplovio do blizu Sidneja, do geografskog položaja čije su koordinate 34°11‘6"S 151°20‘3"E, okrivljeni N.B. i R.V. i za sada neidentifikovani mornar na brodu, postupajući po nalozima okrivljenog M.B., koji su prethodno dogovoreni između okrivljenog M.B., okrivljenog K.Z. i lica koje je na kriptovanoj „SKY ECC" aplikaciji koristilo pin IMYXQ9, putem užeta sa ovog broda spustili na gliser, čije navođenje do tačke pretovara je takođe izvršio okrivljeni M.B., 59 kg opojne droge metamfetamin i 150 kg opojne droge kokain, koja je bila zapakovana u vodonepropusne torbe - dio je navoda iz optužnice Specijalnog državno tužilaštva.

SDT dodaje da se "gliser se potom sa predmetnim opojnim drogama uputio u nepoznatom pravcu, sve u cilju njene dalje neovlašćene prodaje.

SDT: Uhapšen policajac i tri osobe, osumnjičeni za šverc kokain brodovima od Južne Amerike do Evrope

- Nakon čega su u toku decembra 2020. godine i januara 2021.godine za naprijed navedene radnje okrivljeni dobili novac, i to okrivljeni Z.K. i M.B. po 50.000,00 €, okrivljeni Z.D. i N.N. po 104.500,00 €, okrivljeni N.B. i R.V.ukupno 418.000,00 €, a za sada neidentifikovani momar 40.000,00 € - tvrdi SDT u tužilačkom aktu.

Šverc 2,5 tone kokaina:

Podsjećamo, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je opružnicu protiv šest crnogorskih državljana osumnjičenih za krijumčarenje oko 2,5 tona kokaina i 59 kilograma metamfetamina.

Optužnicom je obuhvaćen  Zoran Kovačević, Nenad Novović, Nedeljko Brkan, Milovan Burić, Rade Vojvodić i Zoran Drešić, koji se terete da su počinili krivična djela - stvaranje kriminalne organizacije i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

Podsjećamo, po nalogu Specijalnog državnog tužilaštva, Specijalno policijsko odjeljenje  lišilo slobode  25. decembra  M.B., N.B., N.N. i Z.K. službenika policije i protiv njih ali i protiv još dvije osobe će podnijeti krivičnu prijavu.

Oni se sumnjiče zbog osnova da su učinili krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije i produženo krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga.

- Iz dokaza koje je prikupilo Specijalno državno tužilaštvo, u saradnji sa Specijalnim policijskim odjeljenjem, a uz pomoć Nacionalne kriminalističke agencije Ujedinjenog kraljevstva (NCA) i Agencije Evropske Unije sa saradnju organa za sprovođenje zakona - EUROPOL, proizilazi da su lica lišena slobode, sa jednim, koji je na izdržavanju kazne i jednim za kojim se traga, tokom 2020. i 2021. godine, postali članovi kriminalne organizacije formirane radi krijumčarenja opojnih droga. U više navrata, djelujući u okviru kriminalne organizacije, prokrijumčarili ukupno 2.563 kg kokaina i 59 kg metamfetamina, brodovima od Južne Amerike do Evrope i od Evrope do Australije- saopštio je tada specijalni državni tužilac Vukas Radonjić.

- Okrivljeni M. B. imao zadatak da komunicira i daje naloge licima koja treba da dostave opojne droge kokain i metamfetamin posadama na brodovima, da komunicira i daje naloge posadama na brodovima o vremenu, mjestu i načinu prihvata navedenih opojnih droga, da nabavlja tehničku opremu za brodsku posadu radi komunikacije i praćenja isporuke opojnih droga, da izrađuje skice o pozicijama susreta brodova prilikom utovara i pretovara opojnih droga, da određuje koordinate na moru gdje se vršio utovar i pretovar opojnih droga, kao i način utovara i pretovara s obzirom na vremenske i druge prilike na moru, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora kriminalne organizacije - dio je navoda iz optužnice.

SDT dalje navodi da je okrivljeni Z.K. "imao zadatak da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije, da sa okrivljenim Milovanom Burićem dogovara sve važne detalje u vezi prenošenja opojnih droga.

 -Koje je zatim okrivljeni M.B. u formi naloga izdavao posadama na brodovima sa kojima je bio u komunikaciji, da nezakonito stečenu dobit koja potiče od naplate novčane naknade po kilogramu prenesenog kokaina preuzima i potom predaje drugim članovima kriminalne organizacije, da preuzima telefonske uređaje sa aplikacijom za kriptovanu sky.ecc komunikaciju i predaje ih drugim članovima kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora kriminalne organizacije - tvrdnje su SDT.

Prema optužnici, okrivljeni D.Z. je "imao zadatak da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije.

- Odnosno, da pronalazi mornare koji će za određenu novčanu naknadu da prenose opojne droge kokain i metaamfetamin, da preko drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja telefonske uređaje sa aplikacijom za kriptovanu sky.ecc komunikaciju i iste preko drugih pripadnika krminalne organizacije predaje vrbovanim mornarima, da organizuje preuzimanje nezakonito stečene dobiti koja potiče od naplate novčane naknade po kilogramu prenesenog kokaina, a potom i predaju iste drugim članovima kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora kriminalne organizacije -  dio je optužnice koju potpisuje SDT.

Pored toga, tužilaštvo u optužnom aktu tvrdi da je okrivljeni N.N. "imao zadatak da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije".

- Odnosno, da pronalazi mornare koji će za određenu novčanu naknadu da prenose opojne droge kokain i metaamfetamin, da neposredno po nalogu drugih pripadnika kriminalne organizacije nabavlja telefonske uređaje sa aplikacijom za kriptovanu sky.ecc komunikaciju i iste neposredno predaje vrbovanim mornarima, da preuzima nezakonito stečenu dobit koja potiče od naplate novčane naknade po kilogramu prenesenog kokaina, a potom istu predaje drugim članovima kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora kriminalne organizacije- stva je SDT-a.

Okrivljeni B.N. JE, kako SDT sumnja,  "imao zadatak da vrbuje druge pripadnike kriminalne organizacije.

- Odnosno da pronalazi mornare na istom brodu koji će za određenu novčanu naknadu zajedno sa njim da prenose opojne droge kokain i metaamfetamin, da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije koji su momari na brodu prihvata, skriva, čuva, nadzire i priprema za istovar opojne droge koje se prenose, da preuzima nezakonito stečenu dobit koja potiče od naplate novčane naknade po kilogramu prenesenog kokaina, a potom i predaju iste drugim članovima kriminalne organizacije, kao i da preduzima druge radnje po uputstvima i naredbama organizatora - navodi se u optužnici.

SDT sumnja da je okrivljeni V.R. "imao zadatak da zajedno sa drugim pripadnicima kriminalne organizacije koji su sa njim na brodu prihvata, skriva, čuva, nadzire i priprema za istovar opojne droge koje se prenose, da postupa po nalozima organizatora koji su mu prenošeni posredstvom okrivljenog B.N.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu

Izdvojeno

22. oktobar 2024 11:33