ИЛУСТРАЦИЈА / - Blake Connally on Unsplash
10/06/2021 u 12:40 h
Жељка БојанићЖељка Бојанић
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФБИ навукао кавчане: Преко прикривеног агента подметнули криптоване апликације, „тајне“ поруке праћене двије године

Акцијом „Тројански штити“ обухваћени су криминалци широм свијета, а међу њима су и чланови и сарадници которског криминалног клана

Након масовних хапшења чланова кавачког клана, може се рећи да је ова криминална организација знатно ослабљена. Поред домаћих и регионалних безбједносних служби, кавчанима су на трагу и свјетске агенције. Једна од њих, која је и ову групу навукла да повјерује да је криптозаштита за телефоне безбједна комуникација, јесте ФБИ. Овом акцијом, званом „Тројански штит, обухваћени су мафијаши широм свијета.

Како пишу српски медији и Курир.рс, Амерички Федерални истражни биро је 2019. преко тајног агента криминалцима подметнуо апликације за шифровану комуникацију,  наводно се ради о апликацији СКY и АНОМ. Тако је, према незваничним наводима, праћена комуникација и између Вељка Беливука и његових сарадника и једног од најјачих људи у балканском подземљу, Радоја Звицера.

-У великој акцији, у којој су учествовале и српска полиција и БИА, пресретнуто је преко 20 милиона порука на више од 11.800 телефона. Како је откривено, апликације су највише користили припадници подземља Нјемачке, Шпаније и Србије, али су се на радару ФБИ нашли и криминалци широм свијета-наводе медији.

Наводно, план су осмислили агенти ФБИ који су прије двије године криминалцима широм планете подметнули двије криптоване апликације, Аном и лажни Скај. То су учинили преко тајног агента, који се инфилтрирао у подземље. Криминалци су,  вјерујући да је ове апликације немогуће прислушкивати, неометано преко њих уговарала трговину дрогом, прање пара, ликвидације...

У њима су нађени докази за многе злочине злочина. Подсјећамо, како је раније саопштено на конференцији за медије коју је организовала Влада Србије, нађене су фотографије осакаћених тијела жртава, видео снимци с мјеста злочина... Међу тим доказним материјалом налазе се и дешифроване поруке.

Комуникација преко АНОМ-а  је једино могла ако је он инсталиран  на телефонима који су купљени на црном тржишту. С тих телефона комуникација се вршила искључиво порукама између оних који су такође имали ову апликацију. Мафијаши су и за Скај сматрали да им гарантује брзу, дискретну и максимално заштићену комунуикацију. Апликација је функционисала тако што  сваки корисник добија шифру за улазак у апликацију. Да би остварио комуникацију са другим корисником, мора да има и његов лични код.  Контакту се пошаље захтјев за комуникацију. Ако корисник, којем је захтјев упућен, то одбори , онда је могуће комуницирати. Скај је подржавао и  слање фотографија и гласовних порука.

Подсјећамо, у Београду је недавно ухапшено неколико особа, за које се наводи да су припаднци  криминалне групе Дарија Ђорђевића Декстера, чланови београдског огранка кавачког клана, јављају медији. То је наставак акције коју је започела аустријска полиција на основу информација српских безбједносних служби и полиције.

На растурању ове групе раде БИА, МУП Србије, Служба за борбу против организованог криминала у координацији са Тужилаштвом за организовани криминал. У хапшењу чланова ове  криминалне групе прикључио се и ФБИ.

Као што је портал „Дан“ раније писао, недавно масовно хапшење вођа и високопозиционираних чланова кавачког клана, код нас и у региону, довело је до откривања бројних злочина. Из дана у дан се извјештавало о проширењу истраге против београдског огранка ове криминалне групе, што се испоставило као јак ударац истражних органа на ову криминалну организацију. Полиција је покренула претресте и акције хапшења вођа и високопозициопнираних чланова навачког клана и у Црној Гори, Србији и региону.  Затим и истражни органи других држава биљеже хапшења и заплијене које повезују са кавчанима. Једна од тих акција је велико хапшење огранка кавачког клана у Словенији, заплијена огромне количине кокаина који је пронађен у контејнеру међу банананам на Малти….

Након жестоког удара на ову криминалну организацију, и довођење њених водећих људи у позицију од које су бјежали, може се рећи да је ова група врло "ослабљена".  До недавно важила је за једну од јачих у Европи. Како се самњује и број особа које су биле водеће карике за међународни шверц наркотицима, што је према незваничним информацијама из истраге примарна  њихова "дјелатност", почињу и да слабе "извори" новца. Тако кавачки клан постаје ослабљен на два начина.

Истражни органи и даље спроводе акције усмјерене против кавачког клана. Широм свијета, у евиденцији полиције биљеже се процесуирани чланови ове групе. Круг око водећих људи ове криминалне организације се сужава.

Поставља се питање да ли је "удар" на кавачки шанса за супростављени шкаљарски клан, који "мирно" посматра  хапшења и потјере за кавчанима.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 03:34