ФБИ указао на опасност од балканских група / ФБИ указао на опасност од балканских група-ФБИ указао на опасност од балканских група
12/09/2021 u 13:39 h
Marko VešovićMarko Vešović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ФБИ уврстио црногорску мафију на листу безбједносних пријетњи

Организоване криминалне групе из балканских земаља наносе значајну финансијску штету Сједињеним Америчким Државама сваке године, указали из ФБИ

Амерички Федерални истражни биро (ФБИ) уврстио је црногорски организовани криминал на списак транснационалних организованих криминалних група од посебног значаја. То се може видјети на званичној интернет презентацији ФБИ, у одјељку "Транснационални организовани криминал".

Како се наводи на сајту ФБИ, балканске транснационалне организоване криминалне групе су политички и финансијски мотивисане групе које потичу из Црне Горе, Албаније, Босне и Херцеговине, Хрватске, са Косова, из Сјеверне Македоније, Србије, Бугарске, Грчке и Румуније, или су повезане са тим земљама.

– Ове организоване криминалне групе наносе значајну финансијску штету Сједињеним Државама сваке године. За разлику од традиционалних организованих криминалних група, чини се да балканске групе не дјелују по традиционалној хијерархији, већ око етничких удружења и пријатељских веза. Такође се чини да су агилније, органске и засноване на конкретним акцијама. Балканске транснационалне криминалне групе спретне су у усвајању нових технологија, повећавајући на тај начин способност да прошире своју базу криминалног тржишта кроз преваре омогућене интернетом. Ове групе се баве безбројним криминалним активностима, укључујући и преваре са пасошима, преваре у вези са уређајима из система обезбјеђења, крађе, преваре у здравству, преваре са некретнинама, преваре у осигурању, прање новца, трговину дрогом, кријумчарење људи, проституцију и изнуду – наводи се у објави америчког Федералног истражног бироа.

Није довољно само уклонити појединце у организацијама

Како се наводи на сајту ФБИ, та институција посвећена је елиминацији транснационалних организованих криминалних група које представљају највећу пријетњу националној и економској сигурности Сједињених Држава.

– Биро је открио да чак и ако се уклоне кључни појединци у организацији, дубина и финансијска снага организације често дозвољавају наставак њеног дјеловања. Стога ФБИ циља на читаве организације одговорне за разне криминалне активности. Биро се ослања на искуство, обуку и стручност својих агената, своја партнерства у оквиру обавјештајних служби и агенција за спровођење закона, као и на присуство у цијелом свијету, користећи трајне, координисане истраге – наводи се у објави на сајту ФБИ.

Према тој објави, организовани криминал на Балкану има коријене у традиционалним клановским структурама.

– У тим углавном руралним земљама људи су се организовали у кланове са великим породичним везама ради заштите и узајамне помоћи. Почев од 15. вијека, односи кланова регулисани су кодексом, који цијени лојалност и тајност. Сваки клан је успостављен на одређеним територијама и контролисао је све активности на тој територији. Заштита активности и интереса често је доводила до насиља међу клановима. Елементи својствени структури кланова пружили су савршену окосницу за оно што се сматра савременим балканским организованим криминалом – наводи се у објави ФБИ.

Како су даље навели, дугогодишња комунистичка владавина довела је до активности на црном тржишту на Балкану, али је утицај тих активности био ограничен на регион.

– Када се комунизам урушио крајем прошлог вијека, то је довело до ширења активности организованог криминала на Балкану. Криминална тржишта која су била затворена за балканске групе одједном су се отворила, што је довело до стварања међународне мреже. На Балкану су се организоване криминалне групе инфилтрирале у нове демократске институције, додатно проширујући могућности зараде – навели су из америчког Федералног истражног бироа.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 05:02