/ Shutterstock
11/08/2024 u 11:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

HRA: Ruska državljanka puštena iz ekstradicionog pritvora u Crnoj Gori

Ruska državljanka Inga Pelinjagra oslobođena je iz ekstradicionog pritvora u Crnoj Gori, u kome se nalazila od 23. jula, i otputovala je u Italiju, saopšteno je iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Iz HRA-a su rekli da je Pelinjagri sudija za istragu Višeg suda u Podgorici, Goran Šćepanović, rješenjem ukinuo pritvor, koji joj je prvobitno odredio, pošto je INTERPOL odustao od potjernice protiv nje.

- INTERPOL je učinio ono što je ranije trebalo da učini sud u Crnoj Gori - da oslobodi osobu koja je imala status izbjeglice, zabilježen u važećoj putnoj ispravi - naveli su iz HRA.

Oni su istakli da je odluka istražnog sudije Višeg suda u Podgorici i vijeća tog suda da osobu kojoj je Italija dala izbjegličku zaštitu zadrže u ekstradicionom pritvoru dvije sedmice bila suprotna ljudskim pravima, kako je to sad pokazao i INTERPOL.

- HRA se nada da će sudovi u Crnoj Gori ubuduće samostalno obezbijeđivati poštovanje prava izbjeglica na osnovu međunarodnih ugovora o ljudskim pravima - navodi se u saopštenju te nevladine organizacije.

Moskva od Crne Gore traži izručenje ruske državljanke sa statusom političke izbjeglice u Italiji

HRA je Pelinjagri u ovom postupku obezbijedila pravnu pomoć uz pomoć advokata Dalibora Tomovića i fondacije Sigrid Rausing Trust.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. septembar 2024 05:03