Хапшење Божидара Столића / - МУП РС
18/01/2022 u 10:30 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Инспектор из Србије за 500 еура продавао "кавчанима" информациjе

Сем за "кавчане", Голубовић jе инспектору Столићу тражио да достави податке и о познатом припаднику друге криминалне групе – клана Дарка Шарића

Инспектор Службе за борбу против организованог криминала (СБПОК) Божидар Столић одавао jе члановима групе Вељка Беливука таjне информациjе из истраге коjа се водила против њих – обавјештавао их jе о доказима коjе jе полициjа проналазила у кући у Ритопеку и шта су Беливук и његов наjближи сарадник Марко Миљковић испричали у полициjи након хапшења, открива оптужница против Столића чиjе детаље ексклузивно обjављуjе КРИК. Столић jе заузврат добиjао новац – поjедине информациjе су коштале 500 еура, а сем за Беливука достављао jе информациjе и о jедном Шарићевом сараднику, пише у документу.

„Вељко Беливук и Марко Миљковић се добро држе, ништа не причаjу“, jављао jе полициjски инспектор Столић сараднику ове двоjице криминалаца, након што су ухапшени почетком прошле године, пише КРИК.

Столић jе, тврди тужилаштво, криминалцима одавао полициjске информациjе више од годину дана: од краjа jануара 2020. до jула 2021. Тако су информациjе из полициjе стизале криминалцима чак и четири месеца након што су шефови ове криминалне групе ухапшени у фебруару прошле године.

Посредник између инспектора Столића и других чланова криминалне групе био jе Филип Голубовић, коjи jе ово признао тужилаштву. Он, међутим, ниjе открио, нити jе тужилаштво то утврдило у истрази, коме jе прослеђивао ове информациjе.

Беливукова група, иначе, била jе дио jедног већег криминалног клана – кавачког, чиjи шеф Радоjе Звицер jе оптужен у Црноj Гори због убистава и налази се у бјекству.

Голубовић jе тужиоцу Саши Иванићу испричао да jе Столића упознао док се налазио у притвору након што jе ухапшен због дроге, у априлу 2019. године. Столић га jе, како jе казао, тада саслушавао поводом нестанка Горана Михаjловића за кога се вјеруjе да jе жртва криминалног рата између кавачког и шкаљарског клана, а чиjи нестанак до данас ниjе расвијетљен.

Након што jе Голубовић изашао из затвора, са Столићем се у фебруару 2020. се састао у кафићу на Новом Београду и том приликом су размијенили броjеве телефона – тако су започели сарадњу, пише у оптужници.

Голубовић jе од инспектора тражио да му даjе повјерљиве полициjске информациjе, односно да провјерава да ли постоjи истрага или потерница полициjе против одређених људи и за то му плаћао 500 еура, тврди тужилаштво.

Сем за кавчане, Голубовић му jе тражио да достави податке и о познатом припаднику друге криминалне групе – клана Дарка Шарића.

„Тако jе тражио од окривљеног Столића провјере за лице Борис Лабан у погледу података да ли за тим лицем постоjи Интерполова потерница Аргентине. Окривљени Столић jе то провјерио и рекао му сјутрадан да та потјерница и даље постоjи“, препричава тужилац Голубовићеве ријечи. Борис Лабан, иначе jе име сарадника нарко-боса Шарића коjи jе осуђен за учешће у шверцу кокаина из Аргентине у западну Европу.

За одавање ових информациjа Голубовић jе Столићу плаћао по 500 еура, осим у jедном случаjу када му их, како наводи, ниjе дао „jер их jе потрошио за сопствене потребе“.

Након што су Беливук и његова екипа ухапшени у фебруару прошле године информациjе су, по свему судећи, поскупјеле – Столићу jе била обећана награда од 5.000 еура, пише у оптужници.

Jављао детаље са претреса куће у Ритопеку

Голубовић jе тражио да му Столић пошаље копиjе изjава коjе су Беливук и други ухапшени дали у полициjи, као и информациjе о томе шта jе пронађено од доказа против њих.

„Добио jе од окривљеног Столића слику Марка Миљковића из канцелариjе СБПОК-а, слику куће у Ритопеку и власника куће Владе Драганића, као и фотографиjу службене биљешке Вељка Беливука сачињене у СБПОК-у“, пише у оптужници.

Столић jе, тврди тужилаштво, прослеђивао и информациjе до коjих jе дошао пошто jе као инспектор СБПОК-а присуствовао претресу куће у Ритопеку када су форензичари анализирали трагове коjе су пронашли у различитим просториjама. Голубовићу jе тада jавио да jе „пронађена крв свуда по кући“, наводи тужилац. Касниjе му jе открио и да су у кући пронађени ДНК трагови убиjених Милана Љепоjе, Здравка Радоjевића и Горана Величковића.

Тужилаштво, међутим, током истраге ниjе открило коме jе Голубовић преносио ове информациjе.

„Све наведене информациjе (Голубовић) jе прослеђивао непознатом лицу коjи му jе рекао да уколико Столић буде уредно прослеђивао информациjе, биће му уручена награда од 5.000 еура.“

Тужилац Иванић тражио jе од суда да Столића осуди на наjмање три године затвора, а Голубовића на jедну. Иванић jе такође предложио и да суд споjи оваj поступак са оним у ком су Беливук, Миљковић и 28 њихових сарадника оптужени за убиства, отмице, силовање, нелегално поседовање оружjа и продаjу дроге.

У овом случаjу jош ниjе заказан почетак суђења због здравствених проблема судиjе Зоране Траjковић.

Поступак против Столића jедна jе од потврда да jе Беливукова група имала везе у полициjи, али и политици. Осим Столића, поступци се воде и против других припадника Министарства унутрашњих послова (МУП), између осталог, против Горана Папића, бившег замјеника начелника СБПОК-а због сумње да jе утицао да се мимо прописа Миљковићу врати блиндирани аутомобил коjи му jе полициjа одузела, као и против двоjице полицаjаца коjи су намјерно површно претресли стан неких од чланова групе приликом хапшења.

Бивша секретарка МУП-а Диjана Хркаловић недавно jе оптужена jер jе, практично, ометала истрагу против Беливука у случаjу познатом као “убиство на шинама” 2017. jер jе утицала на њеног блиског сарадника да касно тужиоцу достави извјештаj о вјештачењу Беливуковог телефона.

Тужилаштво се, међутим, ниjе бавило другим важним људима коjи су били повезани са овом екипом. Међу њима су генерални секретар Владе Новак Недић и жандарм Ненад Вучковић Вучко.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 03:40