Фото: Цивилна гарда
09/08/2021 u 14:04 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ко је "Пинк Пантер" који је пао са шкаљарцима: Вујошевић ухапшен када је покушао да побјегне

Осим 408 килограма кокаина, у операцију је заплијењено 413.000 еура у готовини, једрилица, 12 шифрованих телефона, електронски сигурносни уређаји, машине за бројање новчаница...

Национална полиција и Цивилна гарда ухапсили су Предрага Вујошевића (47), бившег вођу банде Пинк Пантер, и још тројицу наводних чланова мафијашког клана у Црној Гори. Тако је El pais објавио ко је истакнути члан "Пинк Пантера" који је јуче пао са шкаљарцима.

(ВИДЕО/ФОТО) Акција шпанске полиције: Ухапшени шкаљарци, нађено 400 кила кокаина и пола милиона еура

-Агенти Националне полиције и Цивилне гарде привели су четворицу наводних припадника мафијашког клана из бивше Југославије прошлог фебруара на Канарским острвима када су покушали да прошверцују 408 килограма кокаина, како је ове недеље саопштило Министарство унутрашњих послова Шпаније. Међу ухапшенима, полиција истиче присуство Предрага Вујошевића, звани Марко, чувеног вођу познатог међународног клана Пинк Пантер, специјализованог за крађу накита и коме се приписује извршење четири напада на златаре у Барселони између 2014. и 2015. и један 2008. на Тенерифима. Он је ухапшен са члановима шкаљарског клана, описаног као "опасноа мафији за трговину дрогом поријеклом из Црне Горе, познатој по свом насиљу- наводи се у саопштењу. Извори блиски истрази поменутог медија.

Шпанија "сигурна лука": Веза "шкаљараца" и "Пинк Пантера", од нарко-бизниса до планирања ликвидација

Додају да се Вујошевић  наводно придружио групи након што је одслужио казну у Француској због једне од пљачки приписаних његовој бившој банди.

Операција, позната као Kobe-Phamtom, започела је прошлог новембра када је откривено како су чланови ове организације, укључујући и некадашњу "пинк пантер" у два различита дана испоручили готовину од 250.000 евра и 155.000 евра криминалцима са наводним циљем уклањања наведених износа са архипелага како би их касније опрали и увели у легални финансијски круг.

Накнадне истраге омогућиле су агентима да провјере да ли је поријекло ових средстава из шверца наркотика  које су увезли из Јужне Америке да би их продали другим трговцима дрогом. Да би то учинила група је организовала  мрежу у којој су користили куће у луксузним урбанизацијама на југу острва Тенерифе за складиштење дроге  који су касније допремљени колима својим клијентима. Надзор над једном од тих зграда омогућио је полицији да пресретне два возила и ухапси њихове возаче када су носили 70 килограма кокаина.

-Агенти су касније ушли у зграду која се налази у туристичком граду Коста Адехе (Тенерифе), гдје је Вујошевић ухапшен када је покушао да побјегне. У аутомобилу паркираном у гаражи имања, агенти су пронашли преосталих 338 килограма кеша у коферима-пише El pais.

Кокаин са логом Париза

Осим 408 килограма кокаина у паковањима од једног килограма са логом Париза, у операцију је заплијењено 413.000 еура у готовини, једрилица, 12 шифрованих телефона, електронски сигурносни уређаји, машине за бројање новчаница и вакуумски пакери. Такође, различити алати и документација у вези са криминалним активностима истиче полицију. Истрагу, коју су сарађивали Еуропол (европско полицијско координационо тело) и власти Србије, Албаније и Црне Горе, спровели су агенти Јединице за дроге и организовани криминал (Удицо) Националне полиције и Организоване Тимови за криминал и борбу против дрога (ЕДОА) и против организованог криминала (ЕКО) Цивилне гарде.

Банда  Пинк Пантер  са  Балкана чији је Вујошевић био члан, почела је са радом у првој деценији овог вијека. Након што су идентификовани као починиоци неколико пљачки важних драгуљара широм свијета, Интерпол је створио посебан тим који ће их пратити у 20 земаља.

Име бенда алудира на филм  Пинк Пантхер (1963), који је режирао Блаке Едвардс и који говори о крађи великог дијаманта који филму даје име. Назив је настао због чињенице да је након пљачке у Лондону један од дијамантских прстенова које су заплијенили, у вриједности од милион еура, пронађен током претреса стана у бочици креме за лице. У ту пљачку, почињену у мају 2003. у златарници Граф у британској престоници, наводно је умјешан ружичасти пантер који је сада задржан на Канарским острвима.

Банда је крала на на разним мјестима као што су Бахреин, Дубаи, Шпанија, Њемачка, Уједињено Краљевство, Швајцарска, Монако, Француска, Италија, Сједињене Државе, Грчка, Кипар и Јапан. Да би то учинила, често је користила исту процедуру: жена је одвлачила пажњу запосленима у драгуљарници, док су други чланови мреже, беспрекорно обучени, понекад лица сакривених у шлемовима за мотоцикле, намјештали прозоре и ормаре и високо узимали накит и сатове. Ниједна њихова акција  не траје дуже од три минута и нема података да су икада користили ватрено оружје, упркос чињеници да су га користили да застраше запослене и купце. Полиција их је к класификовала као веома опасне. Многи од њих су имали војну обуку стечену током рата у бившој Југославији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 17:45