суђење за силовање / - илустрација
27/01/2022 u 13:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ЛГБТ Форум Прогрес: Током јануара пријављено 23 случаја насиља над женама

- Апелујемо на све друштвене актере, да сву пажњу посвете сузбијању насиља и превентивном дјеловању против фемицида јер само живот нема алтернативу - све остало има - закључила је Шпајак.

Тим ЛГБТ Форум Прогреса оштро осуђује нови случај фемицида у Бару, о којем је јавност данас упозната путем медија.

 - Према подацима Управе полиције, насиље у породици ни у 2022. години не јењава, па је током јануара пријављено чак 23 случаја, што значи да је готово сваког дана једна жена била жртва насиља у породици само у Главном граду. Родно засновано насиље и даље представља озбиљан друштвени проблем са којим се суочава свака 2трећа жена у Црној Гори, а најекстремнији облик насиља – фемицид, све више постаје дио забрињавајућег тренда - саопштила је програмска директорица Милица Шпајак.

Позивају све надлежне институције да приступе овом и осталим случајевима насиља у породици са највећом могућом пажњом и да крену примјењивати оштру казнену политику, како би се уз координисану, брзу и превентивну акцију дубоко укоријењеном породичном насиљу стало на пут, спријечили потенцијални нови случајеви и омогућио безбједан живот свих жена у Црној Гори.

 - Насиље није и никада не смије бити приватна ствар, а Црна Гора мора постати друштво које има нулту стопу толеранције на све облике насиља. Нестабилна политичка и друштвена ситуација, као и ЦОВИД пандемија не доприносе смањењу стопе фемицида и породичног насиља, већ супротно - поспјешују га. Апелујемо на све друштвене актере, да сву пажњу посвете сузбијању насиља и превентивном дјеловању против фемицида јер само живот нема алтернативу - све остало има - закључила је Шпајак.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 19:26