Сергеј Лавров -foto youtube / - Сергеј Лавров -FOTO YOUTUBE
02/05/2022 u 14:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Кулеба: Лавров не може да сакрије дубоко укоријењени антисемитизам

Израелски медији су навели да је Бенетова осуда услиједила послије строжијих критика Лапида и других министара

Министар вањских послова Украјине Дмитро Кулеба осудио је данас свог руског колегу Сергеја Лаврова јер је рекао да је нацистички лидер Адолф Хитлер "имао јеврејске крви" те да су Јевреји једни од најгорих антисемита, јављају агенције преносе медији.

-То је изопачена логика руске елите- саопштио је Кулеба у видео снимку послатом израелском јавном сервису Кан.

Он је оцијенио да чак и "министар Лавров који зна шта је дипломатија, не може да сакрије дубоко укоријењени антисемитизам-антисемитизам дубоко укоријењен у руској елити".

-Хајде да признамо чињеницу да Руси мрзе друге нације. Они вјерују у надмоћ своје сопствене нације над другима и зато тај режим мора бити заустављен у својим агресивним плановима и акцијама- рекао је шеф дипломатије Украјине.

Министар вањских послова Израела Јаир Лапид критиковао је раније данас шефа дипломатије Русије што је у интервјуу за италијанску телевизију упоредио предсједника Украјине Володимира Зеленског са Адолфом Хитлером.

Лапид је ту изјаву означио као "неопростиву, срамну и историјску грешку".

Он је рекао да очекује извињење и најавио да ће позвати амбасадора Русије у Тел Авиву да изрази протест, односно на "разговор ради објашњења", пренијели су израелски медији.

-Рећи да је Хитлер био Јеврејин је као да се каже да су се Јевреји сами убијали. Нацисти су прогонили Јевреје, само су нацисти били нацисти и само су нацисти покренули систематско уништење јеврејског народа- рекао је Лапид, оцијенивши да је најнижи облик расизма против Јевреја оптуживање самих Јевреја за антисемитизам.

Премијер Израела Нафтали Бенет је накнадно саопштио да је "циљ таквих лажи да се оптуже сами Јевреји за најужасније злочине у историји који су почињени против њх и тако ослободе одговорности тлачитељи Израела".

Израелски медији су навели да је Бенетова осуда услиједила послије строжијих критика Лапида и других министара.

Теорије завјере да је Хитлер имао претке Јевреје што је могло да мотивише његов антисемитизам и убиство шест милиона Јевреја у Холокаусту у Другом свјетском рату су више пута порекли историчари, подсјећају израелски медији.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 07:10