/ - ILUSTRACIJA/ VISI SUD PRIVODJENJE - NENAD MANDIC
08/10/2024 u 17:50 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Mrkić negirao optužbe SDT-a: Nisam se bavio duvanskim proizvodima, Montenegro Tabako nije frima moga brata

Nikola Mrkić, brat optuženog Aleksandra Mrkića, negirao je danas pred podgoričkim Višim sudom optužbe Specijalnog državnog tužilaštva u predmetu povodom šverca cigareta.

On je kazao da ne zna čija je firma Montenegro Tabaco i da nije firma njegovog brata.

Podsjećamo, u ovom postupku optužen je i bivši direktzor Uprave policije Veselin  Veljović, koji je takođe danas negirao optužbe koje mu se stavljaju na teret.

(VIDEO) Veljović: Podržao sam akcije zaplijene cigareta, nisam imao "SKY", ovo je montiran postupak

- Negiram krivicu i izvršenje krivičnog djela. Nisam član kriminalne organizacije. Ja ne znam od čega da se branim - rekao je Mrkić na pitanje sudije Vesne Kovačević da iznese odbranu.

On je dodao da nije imao kriptovani telefon. Naglasio je da mu brat nikad nije rekao da ako mu nekad nešto "zapne" da traži Veljoviću pomoć.

- Poruke koje sam navodno primao, nisam primao. Kao što se vidi iz optužnice, na poruke nisam odgovarao. Moje vaspitanje je takvo da odgovorim na poruku, a pogotovo na poruku svoga brata. Tačno je da mi je brat Aleksandar Mrkić -  kazao je optuženi Nikola Mrkić.

Detalji istrage protiv Veljovića i grupe: Negirali da su pare prali, ne znaјu zašto su poklonili 150.000 eura

Dodao je da je bio po djecu u Srbiju, jer su tamo studirali a da je policija stvorila utisak da je u bjekstvu.

- Javio sam se na poziv policije. Policija nije evidentirala da sam ušao u zemlju i stvorila je pretpostavku da sam pobjegao -  pojašnjava on.

Dodao je da je, između ostalog, među oduzetim stvarima oduzet i novac koji pripada lično njegovoj kćerki i slike koje je dobila na osnovu studiranja umjetnosti.

- Nikočević Muja poznajem sigurno 20 godina, kada smo za vrijeme osnovne škole igrali košarku-  pojasnio je optuženi Mrkić.

On je naglasio i da je netačno da je bio u svađi sa svojim bratom i da će se njegov brat o optužbama izjasniti kada budu stečeni uslovi da neometano iznese odbranu i za pravično suđenje.

Mrkići putem Skaja navodno prozvali bivšeg pomoćnika direktora UP: "Prodao nas Baković za pare, i Veska i nas"

-Nikad u životu se nisam bavio kriminalnim poslovima. Švercovao sam jednom, u osnovnoj školi iz Hemije, i nikad više -  istakao je on.

Na pitanje specijalnog državnog tužioca Vukasa Radonjića kazao je da se nikad nije bavio trgovimo duvanskih proizvoda i da nikad nije bio zaposlen u preduzeću koje se time bavi. Naglasio je da se ni jedna njegova firma nije time bavila.

Kada ga je tužilac Radonjić pitao o poslovanju njegovog brata, optuženog Aleksandra Mrkića, kazao je da nije zalazio u poslove svoga brata i da će njegov brat da se o svemu izjasni kada mu SDT omogući pravo na pravićnu odbranu.

“Montenegro Tobacco Company” demantuje Koprivicu: Saopštene su apsolutne neistine, nemamo veze sa kriminalom, poslujemo po pravilima

- Montenegro Tabako nije firma moga brata i to sa sigurnošću tvrdim -  naglasio je Mrkić na pitanje Radonjića.

Dodao je da ne može sa sigurnošću da tvrdi koje su firme njegovog brata jer sedam, osmam mjeseci godišnje njegov brat bude u inostranstvu gdje ima poslove.

Specijalni državni tužilac Vukas Radonjić upitao je optuženog kako je policija pretresom njegovog stana pronašla dokumenta firme Tabako Kompani  i još jednog preduzeća. Povodom toga upitan je i od strane advokata iz redova odbrane.

- Tačno je da su kod mene pronađeni ugovori koji su zaključeni između moga brata i ove dvije firme. Nalazili su se kod mene jer je ranije bilo nešto slično kao ovo (aktivnosti policije)  i brat mi je rekao da sačuvam i da ih ako bude trebalo nekome dostavim, advokatu -  kazao je optuženi Nikola Mrkić na pitanje advokata iz redova odbrane.

Kaka su advokati dodali, ugovori se odnose na zakupu prostora čiji je vlasnik njegov brat.

Nikola Mrkić je na kraju svog izlaganja kazao da se osjeća da je unaprijed osuđen i zatražio da ga premjeste na izdržavanje kazne, da može makar da ima adekvatnu medicinsku pomoć koju mkako tvrdim sada nema i da ima posjete i šetnje redovne. Žalio  e na uslove boravka u istražnom zatvoru, navodeći da zbog toga slabije i spavam te da to može uticati na njegovo izlaganje.

Sud je odbio predlog advokata da ukine pritvor optuženom Muju Nikočeviću i Nikoli Mrkiću.

Podsjećamo, ova Optužnica je podignuta protiv Aleksandra Mrkića, Veselina Veljovića, Arsenija Kalezića, Muja Nikočevića, Nikole Mrkića, Željka Bulatovića, Dušice Bulatović, Predraga Veljića, Borislava Lečića, Nemanje Anđelkovića, Gorana Gluščevića, Nikole Bačilovića, Sadiga Elnagara, Nikole Bubanje i Stefana Bubanje. 

Navodi SDT-a:

 

- Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B.,  Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca.

Takođe, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta - prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje - naveo je ranije državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 18:22