Veselin Veljović. Viši sud / - ŽELJKA BOJANIć
08/10/2024 u 15:43 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

(VIDEO) Veljović: Podržao sam akcije zaplijene cigareta, nisam imao "SKY", ovo je montiran postupak

Veselin Veljović, bivši direktor Uprave policije Crne Gore, iznoseći odbranu pred podgoričkim Višim sudom negirao je navode optužnice i izvršenje krivičnog djela a vezano za zloupotrebu službenog položaja i članstvo u kriminalnoj organizaciji.

Veljović je optužen za zloupotrebu službenog položaja i stvaranje kriminalne organizacije. Tužilaštvo ga tereti da je povjerljivim informacijama pomagao navodnom šefu kriminalne organizacije Aleksandru Mrkiću da švercuje cigarete. 

- Ne priznajem krivično djelo i krivicu, neću odgovarati na pitanje tužioca. U zadnje tri godine sam doživljavao različite vrste progona -  kazao je Veljović na početku obraćanja sudskom vijeću kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević.

On je podsjetio na krivične prijave koje su protiv njega odbačene i na sudski postupak u kojem je oslobođen optužbi a koji se vodio pred Osnovnim sudom Cetinje.

Veljović je istakao da je dao podršku službi na čijem je čelu bio i kada su u pitanju akcije zaplijene cigareta. On je u odbrani istakao da nikad nije radio za neku kriminalnu grupu i da nije intervenisao u smislu činjenja usluga ni za jedno bezbjednosno interesantno lice. Naglasio je više puta da nije koristio kriptovani telefon i da nije imao SKY aplikaciju.

- Ovo je još jedan montirani proces- dodao je on.

Naveo je da kao šef Uprave policije, a kasnije i savjetnik predsjednika države, nije bio u toku sa operativnim informacijama i da je to bilo u nadležnosti pomoćnika i službenika u kriminalističkom sektoru u Centrima i Odjeljenjima bezbjednosti.

Veljović je danas na ročištu pristupio sa slobode, nakon što je Viši sud u Podgorici potvrdio 19.9.2024. odluku kojom mu se zbog lošeg zdravstevnog stanja ukida pritvor  uz određivanje mjere nadzora - zabrane napuštanja stana. Advokati su danas ukazali sudiji Kovačević na ispravnost te odluke s obzirom na to da je Veljović pristupio na ročište i da mu je zdravstveno stanje malo bolje.

(VIDEO) Veljović: Ovo je političko-policijski progon, znam ko je nalogodavac, nemam od čega da bježim

- Optužnica protiv mene ne sadrži ni jedan pravno valjan dokaz. Niko od svjdoka tužilaštva me nije teretio u svom iskazu za bilo koju krivičnu radnju. Nisam zloupotrebio službeni položaj i nisam član kriminalne organizacije. Ne poznajem nikog od optuženih osim Aleksandra Mrkića, kao što poznajem ogroman broj ljudi u Crnoj Gori. Odgovorno tvrdim da sa Mrkićem nisam imao nikakve poslove koji bi podrazumijevali bilo kakav vid saradnje -  istakao je Veljović.

Mrkić negirao optužbe SDT-a: Nisam se bavio duvanskim proizvodima, Montenegro Tabako nije frima moga brata

Veljović je dodao da  je lično dao podršku akcijama u kojima su zaplijenjene cigarete. On je pojasnio da je o njima bio obaviješten tek kada su bile u toku i da je tada starješinama rekao da se sprovedu do kraja, uz poštovanje propisa službe.

Naglasio je više puta da nije imao informacije o tome da se vrše i kada će se vršiti pretresi  stana i objekata koje kroisti optuženi Mrkić, pa ni za nekog drugog i dodao da je za pretres zadužen istražni sudija koji da nalog na osnovu kojeg službenici policije sprovode te aktivnosti.

- Rekao sam da Aleksandra Mrkića poznajem. On je imao fabriku. Mojkovčanin je kao i ja. U tu fabriku nikad nisam ušao. O toj porodici imam fino mišljenje. Da sam znao da Mrkić ima neke nedozvoljene aktivnosti prekinuo bih kontakt -  rekao je Veljović i pojasnio da je njihova komunikacija bila građanska, civilna.

Podsjetio je da je policija vršila aktivnosti provjere rada pomenute fabrike i da je bila izuzta dokumentacija iz nje, koja je  vraćenja uz konstataciju da je sve regularno.

Veljović će i dalje da se brani sa slobode, uz mjere nadzora

Na pitanje advokata Mihaila Volkova kazao je da je da mu je zadnji dan na funkciji direktora Uprave policije bio 17. decembar 2020.

- A već sledećeg dana napustio sam Upravu policije i zatim prešao u službu predsjednika Crne Gore -  dodao je Veljović.

Advokat  osporava "SKY" optužbe koje se odnose na Veljovića: 

Advokat Nikola Martinović ukazao je sudu na sumnju i nelogičnost kako je SDT ustanovilo i došlo do toga da je Veselin Veljović koristio kriptovanu "SKY" apliakciju.

On je sudu saopštio zahtjev u kojem traži da se izuzmu iz dokaza SKY poruke, pogotovo one koje su takozvani "slučajni" dokaz.

Pojasnio je da su dokazi, poruke, iz nekog drugog telefona za koji nema naloga za pretres, slučajan dokaz a da se po njemu ne može postupati.

- U predmetu se pojavljuje jedna interesantna stvar. Tužilaštvo tereti gospodina Veljovića da je SKY ecc  apliakciju koristio tokom decembra 2020. godin . Igrom slučaja  telefon koji je njemu zaplijenjen. koji je on koristio, je kupljen prije tog perioda i taj telefon se nalazi u posjedu tužilaštva i vrlo lako ga je vještačiti i utvrditi da li ima apliakciju SKY. Ja vam tvrdim da nema - kazao je advokat Martinović u izjavi za medije.

 

Na pitanje advokata Nikole Martinovića rekao je da nije u opsiu posla direktora Uprave policije da do njega dolazi plan rada Sektora kriminalističke policije.

Veljović je na pitanje advokata iz redova odbrane naveo i da je posjedovao dva telefona, koija je sa svojim laptopom dobrovoljno predao nadležnima i dao šifre za njihovo "otključavanje".

Takođe, na pitanje advokata Nikole Martinovića kazao je da nije imao komunikaciju sa nekim iz sudstva ili sa sudijom za isragu, pogotovo ne u periodu 22.,23.,24. 12. 2020. godine.

- Što se tiče Nikočević Muja, ja sam upoznat od strane Enisa Bakovića da je ispaljeno više projektila na Nikočević Muja i da je imao bezbjednosne probleme. Ja sam Bakoviću rekao ako je potrebno da obavi razgovor sa njim i ako procjeni da kao služba može nešto da uradi, kao za svakog građanina -  rekao je Veljović dodajući da je, kada je čuo da Nikočević ima blindirano vozilo, kazao da se isto provjeri i ako bude sve regularno, kako nalažu propisi, vrati vlasniku.

Navodi SDT-a:

- Specijalno državno tužilaštvo je danas, Specijalnom odjeljenju Višeg suda u Podgorici, predalo optužnicu protiv 15 okrivljenih lica: A.M., V.V., M.N., A.K., N.M., S.B., N.B.,  Ž.B., D.B., P.V., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije, dva krivična djela krijumčarenja, pranje novca i zloupotreba službenog položaja.

Iz dokaza prikupljenih u izviđaju i istrazi proizilazi osnovana sumnja da je okrivljeni A.M., u 2018. godini, stvorio kriminalnu organizaciju koja je djelovala na teritoriji Crne Gore, a čiji član je postao i tadašnji direktor Uprave policije i kasniji savjetnik Predsjednika Crne Gore za odbranu i bezbjednost, okrivljeni V.V. i druga okrivljena lica, sa ciljem bavljenja krijumčarenjem cigareta iz Slobodne carinske zone Luke Bar i pranjem novca.

Takođe, u izviđaju i istrazi su prikupljeni dokazi iz kojih proizilazi osnovana sumnja i da je okrivljeni bivši direktor Uprave policije, ostvarujući svoj zadatak u kriminalnoj organizaciji, zloupotrijebio službeni položaj tako što je, između ostalog, organizatoru kriminalne organizacije putem kriptovane komunikacije saopštavao podatke pribavljene obavljanjem policijskih poslova, a koji se odnose na planiranje izvršenja dokazne radnje pretresanja od strane policije, prema jednom članu kriminalne organizacije, čime mu je pribavljena korist u vidu raspolaganja podacima koje nije smio dobiti i stvaranju vremenskih i prostornih uslova da član kriminalne organizacije sakrije predmete krivičnog djela za koje se goni po službenoj dužnosti, kako ih policija ne bi pronašla.

U optužnici je predloženo da se okrivljenima V.V., N.M. i M.N. produži pritvor, a da se okrivljenima A.M., S.B., B.L., N.A., G.G., N.B. i S.E., koji su u bjekstvu ili nijesu dostižni državnim organima i za kojima su raspisane međunarodne potjernice, sudi u odsustvu.

Konačno, u optužnici je predloženo i da se okrivljenom S.B. izrekne mjera bezbjednosti oduzimanja predmeta - prevoznog sredstva za koje postoji osnovana sumnja da je bilo namijenjeno za izvršenje krivičnog djela krijumčarenje - naveo je ranije državni tužilac i portparol Vukas Radonjić.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. oktobar 2024 18:16