Uviđaj povodom napada na Drecuna i Mašanovića / - FOTO: Ž.B./ PORTAL DAN
13/09/2024 u 09:46 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Napad projektilom na blindirano vozilo: Tužilaštvo deset mjeseci istražuje pokušaj ubistva Drecuna i Mašanovića

Pred Višim državnim tužilaštvom u Podgorici skoro deset mjeseci traje istraga povodom napada koji je izvršen 20.11.2023. kada je ispaljena takozvana granata/projektil na Cetinju a meta je bilo vozilo u kojem su se nalazili Nikola Drecun i Igor Mašanović.

Prema ranijem pisanju portala Dan, u tužilačkoj istrazi ovaj napad okarakterisan je kao teško ubistvo u pokušaju.

Povodom ovog krivičnog djela osumnjičen je Haris Kočan. U odgovoru koji je portal Dan dobio od Višeg tužilaštva, za sada osim Kočana nema navedenih drugih lica koji se povezuju sa napadom na Drecuna i Mašanovića.

DETALJI ISTRAGE: Drecuna i Mašanovića napali projektilom, gađani iz blizine

Međutim, istraga je i dalje u toku i nadležni, kako nam je saopšteno, i dalje preduzimaju istražne radnje kako bi do kraja rasvijetlili ovaj dvostruki pokušaj ubistva.

- U Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, formiran je predmet protiv okrivljenog H.K., zbog krivičnog djela teško ubistvo u pokušaju, izvršeno dana 20.11.2023. godine, na štetu lica I.M. i N.D., i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, u kom predmetu je protiv okrivljenog donijeta naredba o sprovođenju istrage, koja istraga je u toku, tokom koje se preduzimaju sve neophodne mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja i donošenja odluke u predmetu - navela je u odgovoru za portal Dan Lepa Medenica, portparol i viša državna tužiteljka.

Kočan osumnjičen i za pokušaj ubistva Drecuna i Mašanovića u novembru prošle godine

Podsjećamo, Beranac Haris Kočan, uhapšen zbog sumnje da je ubio Radovana Markovića, tereti se i za pokušaj ubistva Nikole Drecuna i Igora Mašanovića na Cetinju 20. novembra prošle godine.

On je inače bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama oružja.

Kako je ranije saopštio v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović, Haris Kočan uhapšen zbog sumnje da je lišio života Radovana Markovića, osumnjičen je i da je aktivirao ručni raketni bacač tzv. zolju kojom prilikom su mete napada bili  članovi jedne ćelije kriminalne grupe sa Cetinja – Nikola Drecun i Igor Mašanović.

- Sumnja se da je direktni izvršilac ovoga djela, gore pomenuti H.K. koji je tokom sprovođenja kriminalnog plana neposredno ispalio granatu iz ručnog raketnog bacača u pravcu vozila u kojem su se nalazili oštećeni I.M. i N.D. U odnosu na neposrednog izvršioca raspolažemo podacima da je u prethodnom periodu bio zaposlen u Vojsci Crne Gore i prošao obuku rukovanja raznim vrstama vatrenog oružja i obuku rukovanja ručnim raketnim bacačem -  istakao je tada Šćepanović.

U toku i istraga povodom ubistva u Meterizima:

 U odgovoru za portal Dan, iz Višeg državnog tužilaštva naveli su i da je u toku i istraga vezana za ubistvo Radovana Markovića. I za to krivično djelo je jedan od optuženih takođe Haris Kočan. U sklopu ove istrage policija je uhapsila i Vanju Burdu.

- Takođe, u ovom tužilaštvu formiran je predmet protiv okrivljenih H.K. i V.B., zbog krivičnog djela ubistvo izvršeno u mjestu Meterizi dana 03.04.2024. godine, na štetu lica R.M. i krivičnog djela nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, u kojem predmetu je donijeta naredba o sprovođenju istrage, tokom koje se isto tako preduzimaju sve neophodne mjere i radnje u cilju potpunog rasvjetljavanja predmetnog događaja i donošenja odluke u predmetu - navela je za portal Dan Lepa Medenica, portparol i viđa državna tužiteljka.

Podsjećamo, portal Dan je ranije objavio ekskluzivni snimak jednog od osumnjičenog kojeg policija povezuje za učešće u ubistvu i paljenju vozila u mjestu Meterizi.

(VIDEO) EKSKLUZIVNO: Snimak osumnjičenog za paljenje vozila nakon ubistva u mjestu Meterizi

Istraga policije vezana za ovaj slučaj je u vrlo kratkom roku dala rezultate.

- Nakon tri sata izviđajnih radnji, identifikovan je osumnjičeni za ubistvo Radovana Markovića, Beranac Haris Kočan -saopštio je tada v.d. pomoćnika direktora za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović.

Šćepanović: Kočan i ubijeni Marković planirali izvršenje teškog krivičnog djela na štetu suprotstavljene OKG

U izjavi za medije, Šćepanović je ranija naveo da je sveobuhvatnim istražnim radnjama utvrđeno je da je pokojni Marković sa osumnjičenim Kočanom i sa trećim licem planirao izvršenje teškog krivičnog djela na štetu jednog ili više članova suprotstavljene kriminalne grupe na određenom lokalitetu u blizini lica mjesta.

Kočan i Burda saslušani, određen im istražni pritvor

Drecun bio na meti "škaljaraca" i policijske torture:

Drecun je, prema ranijim navodima tužilaštva i policije a o čemu je govorio i Šćepanović, bio meta napada nedugo nakon što je izašao iz pritvora. To je upravo napad za koji je osumnjičen Kočan.

Drecunu oduzeto vozilo: Bio na meti "škaljaraca" i policijske torture

Kako je o tome izvještavao portal Dan, a i drugi mediji, prema preliminarnim rezultatima istrage, te noći u napadu na Nikolu Drecuna i Igora Mašanovića, upotrebljen je projektil koji koriste vojne formacije.

U trenutku izvršenja napada na njih, nalazili su se u blindiranom vozilu.

Drecun obavijestio sud: Zbog "smještanja" istrage i "neprofesionalnosti policije" ne može da dolazi na suđenja

Drecunu je ranije od strane Višeg suda u Podgorici izrečena ranije mjera nadzora - obaveno javljanje dva puta u mjesecu OB Cetinje. On se nalazi pod tim mjerama od kada mu je istekao istražni pritvor nakon zakonskog roka od tri godine, za koji periodu mu nije izrečena presuda u sudskom postupku KS br.44/20.

Dva dana prije eksplozije na Cetinju Drecun se uredno odzavao policiji po naređenju suda

Podsječamo, Drecun je pretrpio i brutalnu torturu od strane policije. O tome je detaljno govorio i pred podgoričkim Višim sudom.

Drecun: Progutao sam žilet da bih se spasio od policijske torture, tužiteljka mi nudila 200.000 eura za lažnu izjavu

Kako bi se spasio od toga progutao je improvizovani žilet jer su od njega, kako je tada rekao, tražili da ispriča nešto što ne zna i što nije uradio. Zatim je završio na hitnu operaciju. Međutim,  kako je naveo u iskazu pred sudom, ni nakon toga nije prestala tortura tužilaštva i policije.

Drecun: Šćepanović mi crta metu, nije bio tako ažuran kada su mene dva puta pokušali da ubiju

O tome da je saslušavan od strane Specijalnog državnog tužilaštva, par sati nakon operacije i dok je trpio bolove, govori i snimak koji je prezentovan u Višem sudu, u sudskom postupku koji vodi sudija Igor Đuričković.

"S obzirom da nijesu uspjeli da me ubiju, UP pribjegava drugim metodama"

Drecun se obratio javnosti 4. jula, nakon što je direktor za Sektor za borbu protiv kriminala Lazar Šćepanović saopštio da je N.D. (1993) osumnjičen za aktiviranje eksplozivne naprave na Cetinju, a mediji prenijeli da je riječ o Drecunu.  Podsjećamo, tada su stradali Petar Kaluđerović i Dragan Roganović.

" UP, očigledno na čelu sa gospodinom Šcepanovićem, nastavlja da mi crta metu i podmeće stvari. Gospodin Šćepanović nije bio tako ažuran i efikasan u svom poslu, kada su mene dva puta pokušali da ubiju na Cetinju. Na te pokušaje ostao je nijem i očigledno nezainteresovan da ih riješi, jer je vjerovatno priželjkivao da isti i uspiju u namjeri da me ubiju, pa kada to oni nijesu uspjeli, isti se dosjetio da mi smješta i podmeće za događaj na Cetinju.

Apsolutno nemam nikakve veze sa ubistvima na Cetinju od 20. juna, jer kako sam i naveo, zbog ugroženosti moje bezbjednosti i dva pokušaja mog ubistva, a nakon oduzimanja blindiranog vozila,(na dan mog redovnog javljanja policiji), čime su željeli da me postave kao laku metu, tada sam shvatio, da policija ne radi na žaštiti svih građana, već na uklanjanju svakog vida zaštite koje preduzimam u cilju zaštite života.

S obzirom na to da nijesu uspjeli da me ubiju, UP na čelu sa Šćepanovićem, pribjegava drugim metodama, a to je podmetačinama i lažiranjima.

Kategorično negiram bilo kakvu umiješanost u događaj na Cetinju i to bih lako dokazao da ima pravne države i da nijesam već proživio pakao pravičnog djelovanja policije.

Podsjećam javnost da sam 2020. godine jedva preživio policijsku torturu, koju sam odmah prijavio, ali nije bilo sluha i niko nije stao u žaštitu prava i pravde, pa naposljetku i mene. Da govorim istinu, utvrdilo se dostavljanjem SKY prepiski i svi su mogli vidjeti kakav sam pakao prošao. Tada se takođe policija hvalila sa dobrim rezultatima, a svi su bili plod podmetačina i torture.

S obzirom na to, da je gospodin Šćepanović poznat kao policajac koji se ne ustručava da podmetne, to me i ne iznenađuje, već zarad svoje karijere i skivanja svojih nedjela, spreman da podmetne.

Zar nije tako “Tigre”, rekoše neki na SKY aplikaciji!!!

Podsjećam na događaj sa Cetinja, postavljanje bombe ispod vozila Simovića, gdje je Šćepanović ekspresno uhapsio kuma Simovića i za medije objavio da je rasvijetlio to djelo, pa je tužilac odbacio njegovu krivičnu prijavu i utvrdilo se da isti nemaju veze sa tim. Očigledna namjera Šćepanovića je bila da izazove sukob između drugova i kumova. O tom podmetanju Šćepanovića niko nije govorio i isti je nesmetano nastavio sa tim metodama", naveo je ranije u pomenutom saopštenju Drecun.

Opširnije OVDJE.

 

 

    

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
13. septembar 2024 09:46