БРКОВИЋ/ ФОТО: СРЂАН БОЉЕВИЋ
09/09/2021 u 20:45 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Николић: Брковић није једини кривац, саслушати и особе повезане са њим

Саговорници ТВЦГ поручују да би случај Вектра морао бити истражен до краја, прије свега због радника Брковићевих компанија

Бизнисмен Драган Брковић, власник компаније Вектра, у притвору је од прошле седмице. Саговорници Дневника ТВЦГ  поздрављају одлуку Тужилаштва да испита његово пословање. Поручују, међутим, да би, осим Брковића, требало саслушати и друге особе које су повезане с њим. Кажу и да би коначно требало усвојити Закон о поријеклу имовине.

Драган Брковић - бизнисмен иза којег су деценије пословања. Власник бројних фирми како на приморју, тако и на сјеверу земље. 2013. године НВО МАНС је заинтересовало пословање Брковића. Тада су Врховном државном тужилаштву поднијели кривичну пријаву против овог бизнисмена.

-Јер смо већ тада уочили оно што тужилаштво данас процесуира, да компанија Вектра, односно господин Брковић крши уговорне одредбе, да се крше чак и анекси којима је продужаван рок за одређена улагања и да она имовина коју је он приватизовао заправо служи само као колатерала за подизање кредита за друге компаније- казао је Дејан Миловац из МАНС-а.

Брковићу и његовим синовима прошле седмице одређен је притвор од 30 дана, због сумње да су државу оштетили за нешто више од седам милиона еура, јер нијесу поштовали уговор о купоподаји некадашњег државног предузећа Бока. Процјенитељ Предраг Николић, који се бавио имовином Брковића, истиче да он није једини кривац у овој причи.

-Он је само један у низу и један у вертикали. Због тога је неопходно да се донесу закони да би се од ове земље направила земља у којој владају институције, а не појединци-казао је Николић.

Да списак процесуираних у овом случају није коначан, надају се и у МАНС-у.

-Један овакав случај, као што је приватизација Боке и комплетан тај посао гдје је тужилаштво већ утврдило да постоји одређена штета по буџет, није могао бити спроведен без учешћа државе, односно некога ко је тада био укључен у приватизацију"-казао је Миловац.

Саговорници ТВЦГ поручују да би случај Вектра морао бити истражен до краја, прије свега због радника Брковићевих компанија.

-Јер ми пролазе кроз главу и људи из Комбината и АД Бока који су убијеђени да су неспособни и да не умију да се снађу, а у ствари је њима узето- додао је Николић.

Осим на приморју и на сјеверу, једна од већих инвестиција Драгана Брковића је и зграда која се налази на Римском тргу у Главном граду.

Зграда Вектре у Подгорици саграђена је прије 20-ак година, а по њој се често и читав овај простор зове Трг Вектре. Ту је сједиште бројних министарстава, црногорских телекомуникационих оператера, ту су и филијале банака, као и луксузни кафићи, ресторани и бутици. Цијена квадрата стана овдје значајно је већа у односу на друге дјелове града.

-Почело је све с том зградом. То је такозвана зграда Вектра, а изграђена је с двије или три етаже више- казао је Николић.

Драган Брковић је у Специјалном државном тужилаштву саслушаван и почетком ове године и то због сумње да је незаконито трошио новац који је његова фирма добила од кредита из Абу Даби фонда, што је негирао

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 15:00