Vrhovno državno tužilaštvo / - FOTO: A.DABANOVIć
14/10/2024 u 09:06 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

NVO Sistem: VDT pokazalo odgovoran odnos, spremnost i senzibilitet da se obračuna sa svim vrstama nasilja

Vrhovno državno tužilaštvo pokazalo je odgovoran odnos, spremnost i senzibilitet da se obračuna sa porodičnim i rodno zasnovanim nasiljem u Crnoj Gori, kazala je Neda Radović, direktorica NVO “Sistem”.

- VDT-u i Miloradu Markoviću zahvaljujemo se što je argumentaciju naše NVO prepoznao kao neoborivu i ugradio je u zvaničan dokument naslovljen “obavezujuće uputstvo tužiocima u slučajevima porodičnog nasilja” - istakla je Radović.

Radi javnosti, a najviše radi žrtava ukazuje na dijelove uputstva koji su posebno ohrabrujući.

- Hitno saslušati žrtvu bez prethodnog saslušanja od strane policijskih službenika, izbjegavati susret žrtve sa osumnjičenim u prostorijama tužilaštva, pribaviti podatke o procjeni rizika za žrtvu i uvijek predložiti određivanje pritvora u slučaju postojanja razloga za to. Upustvo tužiocima da oni prvo moraju ispitati žrtvu i žrtve nasilja, uputstvo da se preduprijedi istovremeno saslušavanje i žrtava i nasilnika, kao i obaveza da povjerljivo lice žrtve mora biti uz nju tj. ne smije biti isključeno. Ovo će, nesumnjivo, prekinuti neke negativne prakse sa kojima smo se svakodnevno suočavali - kazala je Radović.

Marković: Tužioci da prije policije saslušaju žrtvu nasilja u porodici

S obzirom na to da je nedavno NVO Sistem uputila dopis svim relevantnim institucijama u Crnoj Gori, odnosno kabinetima predsjednika države Jakovu Milatović, predsjednika Vlade Milojka Spajića, predsjedniku Skupštine, Tužilačkom Savjetu, Sudskom Savjetu, Advokatskoj komori, Radović ih poziva da slijede primjer VDT i uključe se jer ovo je put kojim borba koju NVO Sistem kao rukovodilac Skloništa za žrtve, smatra putem kojim država jedino može stati na put nasilnicima.

- NVO Sistem osjetio se obaveznim da, kada smo već pokrenuli ova pitanja kroz obraćanja samom VDT-u, od 07.10.2024.godine, da se VDT-u i direktno i javno zahvali i pohvali odgovoran odnos. Ovom prilikom želimo i javno da se zahvalimo Vrhovnom državnom tužilaštvu Crne Gore koje je, donoseći pomenuto obavezućuje upustvo, za sada jedino pokazalo odgovoran odnos, spremnost i senzibilitet da se obračuna sa porodičnim i rodno zasnovanim nasiljem u Crnoj Gori. Ohrabreni ovim postupkom VDT, ostajemo još odlučnije posvećeni našoj borbi za bolju, pravedniju i ljepšu budućnost za sve žrtve nasilja u Crnoj Gori -kazala je Radović.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
14. oktobar 2024 09:07