Плантажа марихуане откривена у мјесту Рваши / -Управа полиције
07/11/2021 u 15:34 h
Bojana BožovićBojana Božović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Од почетка године полиција одузела 4,6 тона дроге

У периоду од девет мјесеци одузета су и 7.324 комада таблета и 7.325 комада стабљика марихуане. Највећа запљена кокаина, не само у Црној Гори него и на Балкану, догодила се 26. августа у Мојановићима, у околини Подгорице, када је одузето 1,4 тоне кокаина

Припадници Управе полиције су у 998 акција за девет мјесеци текуће године заплијенили око 4,6 тона дроге. Како је "Дану" саопштено из УП, у том периоду одузета су и 7.324 комада таблета, као и 7.325 комада стабљика марихуане.

– Број заплена опојних дрога од почетка године до 1. октобра је 998, а укупна количина пронађене дроге износи око четири тоне и 685 килограма и 7.324 комада таблета, као и 7.325 комада стабљика марихуане. Најзначајније бројке заплијењених опојних дрога су: марихуана – три тоне и 100 килограма; кокаин –тона и 479 килограма; хероин – килограм и 844 грама – прецизирано је у одговорима достављеним нашој редакцији. Од тога је на граничним прелазима одузето око 738 килограма дроге.

”Најзначајније бројке заплијењених опојних дрога су: марихуана – три тоне и 100 килограма; кокаин –тона и 479 килограма; хероин – килограм и 844 грама

Највећа запљена кокаина, не само у Црној Гори, него и на Балкану, догодила се 26. августа у Мојановићима у околини Подгорице, када је одузето 1,4 тоне кокаина. Тада је у магацину Будимира Крстовића, који се деценијама бави увозом банана нађен је поменути кокаин скривен у пакетима банана. Према првим незваничним резултатима истраге, сумња се да је кокаин у контејнерима са бананама стигао у Луку Бар из Еквадора. Крстовић и његова кћерка Марина ухапшени су крајем августа када је пронађен кокаин. Обоје су на саслушању тврдили да немају ништа са пронађеном дрогом. Након саслушања пред судијом за истраге Вишег суда у Подгорици пуштени су да се бране са слободе, а након што се тужилаштво жалило на такву одлуку њима је одређен притвор. Према последњем рјешењу суда, њима је притвор продужен до краја новембра. Предмет против њих додијељен је Вишем државном тужилаштву у Подгорици, а тренутно се чекају налази хемијског вјештачења и вјештачења из области дигиталних доказа и информационих технологија. У досадашњој истрази, како је "Дану" раније саопштено из ВДТ-а, саслушан је већи број свједока.

У другом кварталу ове године, истичу из полиције, појачали су активности на откривању и уништавању нелегалних засада марихуане, што је резултирало проналажењем бројних плантажа. У току тих активности подгоричка полиција је у мјесту Рваши, у цетињској општини, 21. јула открила плантажу марихуане са око 3.700 стабљика, што је досад највећи пронађени засад у Црној Гори. Тада је ухапшен тридесетчетворогодишњи Подгоричанин М.Г.

– Доласком на имање пријављеног затечено је седам већих плантажа на којима су пронађени засади 3.346 стабљика величине до два метра и 347 саксија са засадима марихуане – саопштили су тада из полиције и додали да је током претреса породичне куће пронађена већа количина исте дроге која је већ била спремна за продају.

За пола године откривено 20 плантажа марихуане

Од 1. маја откривено је око 20 нелегалних засада марихуане. Ријеч је, како наводе из полиције, о појединачним покушајима узгоја марихуане, а не о организованом узгоју.

– Досадашњи подаци указују да није ријеч о организованом узгоју које спроводи одређена организована криминална група која би контролисала више плантажа, већ се ради о појединачним покушајима узгоја марихуане, гдје се засади крећу од пар десетина до пар стотина садница, али свакако са намјером продаје и даљег стављања у промет опојне дроге, гдје су починиоци и процесуирани надлежним тужилаштвима због основа сумње да су извршили кривично дјело неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога – саопштили су из Управе полиције.

Из Управе полиције су нам саопштили да су од 1. јануара до 1. октобра 2021. године полицијски службеници поднијели 203 кривичне пријаве против 241 лица, због почињених 236 кривичних дјела у вези са злоупотребом опојних дрога.

– Регистровано је 212 кривичних дјела неовлашћена производња, држање и стављање у промет опојних дрога, 24 кривична дјела омогућавање уживања опојне дроге, 16 кривичних пријава за кривично дјело криминално удруживање. У извјештајном периоду лишено је слободе 311 лица: 193 лица због почињеног кривичног дјела у вези са опојним дрогама, 118 лица због почињеног прекршаја из Закона о спречавању злоупотребе дрога – прецизирано је у одговору.

Од укупног броја пријављених лица њих 207 су држављани Црне Горе, док се у 34 случаја радило о страним држављанима.

– У овом периоду поднијето је 567 прекршајних пријава, против 583 лица за почињене прекршаје из Закона о спречавању злоупотребе дрога – додају из Управе полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:43