Душко Кнежевић / Фото: SRDJA BOLJEVIC
13/10/2021 u 14:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Одбрaна Душка Кнежевића захтјева да СДТ повуче потјерницу

"Такође, подсјећамо СДТ и црногорску јавност да је одбрана Душка Кнежевића до сада подњела СДТ-у Црне Горе двадесет и двије кривичне пријаве против Мила Ђукановића и њему блиских лица"

Адвокат Здравко Ђукановић, који заступа Душка Кнежевића, упутио је захтјев Специјалном државном тужилаштву  за повлачење потјернице.

Захтјев преносимо у цјелости:

Пред овим тужилаштвом воде се кривични поступци против окривљеног Душка Кнежевића.

Овим путем као бранилац Душка Кнежевића подносим захтјев СДТ Црне Горе  да се у односу на окривљеног Душка Кнежевића хитно, без одлагања повуче потјерница која је расписана прије више од двије године. Наиме, за овакав захтјев постоје сви законом прописани услови и разлози. Прије свега тужилаштво треба да има у виду јако важну чињеницу а то је да је Комисија за жалбе Интерпола прије годину ипо дана укинула потјернице против Душка Кнежевића, јер су утврдили да су исте политички мотивисане, да нису правно утемељене и по ставу Комисије за жалбе изричито је наведено да је Душко Кнежевић очигледно жртва политичког прогона извршне власти у Црној Гори на челу са Милом Ђукановићем.

Наглашавамо да је Комисија за жалбе Интерпола доњела на сједници у Лиону од 29.06.2020. до 03.07.2020. године одлуку да се повуку све потјернице против Душка Кнежевића. Гостујући у емисији ,,Начисто,, која је емитована на ТВ Вијести прије три дана, Специјални државни тужилац Миливоје Катнић је рекао да он неће тражити притвор за Душка Кнежевића,  ако Душко Кнежевић дође у Црну Гору. Желимо да нагласимо да је управо главни Специјални тужилац Миливоје Катнић у предмету познат по називом „Коверта“ вршио незаконит притисак на возаче Душка Кнежевића како би од њих покушао да издејствује лажно признање, односно давање лажног исказа у којем би они оптужили Демократски Фронт да су новчана средства била намијењена за потребе Демократског Фронта. Подсјећамо тужилаштво да је цјелокупна црногорска и међународна јавност могла јасно да види да Славољуб Стијеповић мора да одговара за кривично дјело Изнуде, а не за кривично дјело Прање новца, јер је потпуно очигледно и јасно да је Славољуб Стијеповић извршилац пројекта државног рекета ДПС-а према Душку Кнежевићу. Овај захтјев одбране је неопходан да би се јавност упознала са чињеницом да Миливоје Катнић наставља са манипулацијама , јер управо он као главни Специјални тужилац предузима мјере и радње како Душко Кнежевић не би дошао у Црну Гору. Наиме,  управо је СДТ Црне Горе по налогу Миливоја Катнића, а након укидања потјерница од стране Интерпола интензивирало поступке екстрадиције и по тим захтевима СДТ Црне Горе је Душку Кнежевићу забрањено да напушта територију Велике Британије. 

Специјално државно тужилаштво мора да повуче захтјев за екстрадицију и да о томе обавијести надлежне државне органе Велике Британије, како би се извршила нова безбједносна процена у односу на Душка Кнежевића из разлога што се од априла 2019. године налази под заштитом Специјалне антитерористичке јединице „Скотланд јарда“, а након што је у више наврата била угрожена безбједност Душка Кнежевића и чланова његове породице у Енглеској. 

Позив Специјалног државног тужиоца Миливоја Катнића у емисии „Начисто“ на ТВ Вијести је, дакле, беспредметан и  представља злоупотребу и манипулацију главног Специјалног тужиоца, јер Душко Кнежевић не може да дође у Црну Гору и не може да напусти територију Велике Британије све док је на снази потерница надлежних органа Црне Горе. Душко Кнежевић ће дати одговоре на сва питања СДТ Црне Горе, и било ког тела Скупштине Црне Горе које у ту сврху буде формирано. Подсјећамо јавност да смо прије више од годину дана иницирали формирање одговарајућег Анкетног одбора да би Душко Кнежевић изнио сва своја сазнања о незаконитим радњама Предсједника Црне Горе Мила Ђукановића и његовог најближег окружења, а која се односе на афере Телеком, Каспија, Аеродром, Коверта и Карбон.

Такође, подсјећамо СДТ и црногорску јавност да је одбрана Душка Кнежевића до сада подњела СДТ-у Црне Горе двадесет и двије кривичне пријаве против Мила Ђукановића и њему блиских лица, због извршења већег броја тешких кривичних дјела, али да Миливоје Катнић није дозволио ни да се по једној од тих кривичних пријава поступа у складу са законом.

Да би Душко Кнежевић могао да дође у Подгорицу неопходно је да се закључи одговарајући споразум између Министарства Правде Велике Британије, Министарства Правде Црне Горе и правног тима Душка Кнежевића, а у ком споразуму би Душку Кнежевићу била гарантована безбједност, као и законит и регуларан поступак пред надлежним судом у Црној Гори.

Како би Душко Кнежевић могао да изнесе сва своја сазнања молимо да СДТ Црне Горе хитно укине потјерницу у односу на Душка Кнежевића како би могао да пред надлежним судовима одговори на сва питања која би му била постављена, као и да да одговоре на многа питања која би му поставио одговарајућу Анкетни одбор Скупштине Црне Горе. 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu

Izdvojeno

23. april 2024 14:57