/ KAŠĆELAN, ZVICER
05/09/2022 u 12:14 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

ODBRANA KAVČANA: SKY je zloupotrijebljen, evropski sudovi "zamrznuli" postupke

Advokati odbrane su danas, baš kao i tokom prve kontrole, naglasili da se optužnica zasniva na samo jednom dokazu a to je SKY komunikacija koja nije dokaz

U podgoričkom Višem sudu  danas je održana nova  kontrola optužnice povodm ubistva Nikole Stanišića za šta je osumnjičeno 14 osoba koje se povezuju sa kavačkim klanom.

Podsjećamo, prethodno je sud odlučio da Specijalnom državnom tužilaštvu vrati optužnicu na dopunu istrage. Advokati odbrane su danas, baš kao i tokom prve kontrole, naglasili da se optužnica zasniva na samo jednom dokazu a to je SKY komunikacija koja po ZKP Crne Gore i Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći može da služi samo kao operativni podatak.

Контрола оптужнице: Поступак против Кашћелана, Звицера и других резултат притиска извршне власти

Odbrana svih optuženih je ostala pri ranijem stavu, da optužnicu treba vratiti ponovo na dopunu istrage, obustaviti postupak. Advokati su naveli da je komunikacija nečitka i da je možda i došlo do hakerskog napada neke vrste, u kojem je neko upadao u komunikaciju i odgovarao možda umjesto drugog lica, sugerišući na strane službe koje su prve upale u SKY.

- Sudovi širom Evrope i organi su zamrznuli postupke, zbog načina na koji je SKY komunikacija nabavljea. Nejasno je kako se do nje došlo, šta je presretnuto a šta izuzeto. To se sa sigurnošću ne može utvrditi. naredba koja nam je dostavljena ne predstavlja ništa osim međunarodnu komunikaciju. Kako i u kojoj formi je komunikacija dostavljena našoj državi najbolje sugeriše dopis Tužilaštva  u kojem traži da mu se pomenuti materijal ponovo dostavi ali tako da može da se koristi pred sudom- kazao je advokat Dragoljub Đukanović.

Đukanović je naveo da što se po ovom pitanju tiče Crne Gore o tome govori stav Ustavnog suda.

-Povrijeđen je član zakona o mjerama tajnog nadzora. Urušen je suverenitet i privatnost građana Crne Gore. Starne službe su prisluškivale privatne razgovore. Odlukom Ustavnog suda zabranjeno je vršenje mjera tajnog nadzora na neodređen broj lica  bez pravnog osnova- poručio je on.

Advokat Stefan Jovanović je dodao da se ovaj optužni akt i dalje zasniva na operativnim podacima koji ne mogu biti dokaz.

- O tome govori i ranija odluka sudije Bašovića o neodređivanju pritvora. Posle je ta odluka preinačena. 

Advokat Miloš Vuksanović je kazao da je optužnica nezakonita iz više razkloga.

- Nedostaje obdukcijski zapisnik, nema potvrde o smrti. Kao ejdini dokaz imamo SKY koji je nezakonit. Podaci predstavljaju samo procesnu saradnju i bili su pod šiframa, ne smiju se koristiti u sudske postupke. Ovi podaci su doveli do toga da se u javnosti Crne Gore odvija prava španska sapunica.  Sud u Crnoj Gori se našao pred rafalnom paljbom da se ova optužnica potvrdi.- naglašava advokat Vuksanović.

Advokat Marko Radović je kazao da  je došlo do zloupotrebe i da je tužilaštvo u novoj optužnici samo promjenilo kvalifikacije krivičnih djela za neke od optuženih i tako im težu krivicu stavio na teret.

-Tako se Radoje Zvicer sada tereti da je organizator,a neki od optuženih ne više za pomaganje nego za saučesništvo. ..Sve je počelo u belgiji 2018. kada su tamošnji organi tražili jedan telefon sa SKY aplikacijom kako bi za svoje potrebe vidjeli kaoo funkcioniše.- naveo je između ostalog on.

Optužnica Specijalnog državnog tužilaštva 

Specijalno tužilastvo podiglo je optužnicu protiv Slobodana Kašćelana (58) i njegove trinaestočlane kriminalne organizacije odgovorne za teško ubistvo Nikole Stanišića, potvrđeno je iz podgoričkog Višeg suda.

Pored Kašćelana na optužnici se našao i visokopozicionirani pripadnik kavačkog klana Radoje Zvicer (49), zatim Radoje Živković (35) iz Nikšića, Milan Vujotić (39) iz Podgorice, Dragan Knežević (40) iz Kotora, Vladimir Vučković (45) iz Nikšića, Srđan Jurišević (48) iz Tivta, Zdravko Perunović (45) iz Nikšića, Miloš Radonjić (45) iz Kotora, (38) iz Kotora, Darko Prelević (30) iz Pljevalja, Aleksandar Dragićević (35) iz Podgorice, Zoran Kažić (45) iz Podgorice i Milan Knežević (43) iz Podgorice.

SDT je ranije nap res konferenciji za medije saopštilo da sumnjaju da je Podgoričanin Nikola Stanišić ubijen početkom avgusta 2020, a da je njegovo tijelo uništeno na za sada nepoznatoj lokaciji. Stanišić bio blizak škaljarskom klanu.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 23:02