Osnovno tužilaštvo u Beranama / - OT BERANE
26/03/2024 u 10:32 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Okrivljeni prijetio sutkinji u Beranama da će joj baciti bombu kad izađe iz zatvora

Udruženje sudija saopštilo je da je osoba optužena za više krivičnih djela prijetila sutkinji Osnovnog suda u Beranama Dubravki Popović.

Pozdravili su brzu reakciju Uprave policije i Državnog tužilaštva, osudili prijetnje i poručili da stoje uz sutkinju Popović, kao i da će s pažnjom pratiti dalji tok procesa.

- Udruženje upoznaje javnost da je nakon izlaska iz sudnice, u prisustvu ovlašćenih policijskih službenika, okrivljeni u postupku koji se vodi pred tim sudom izjavio da će baciti bombu jednoj sutkinji Osnovnog suda u Beranama, kada izađe iz zatvora. Ovakvom izjavom ozbiljno je ugrožena bezbjednost i integritet te sutkinje, što nipošto ne smije proći neopaženo i nekažnjeno. Pored toga što se bezbjednosti sudija ne posvećuje dovoljna pažnja, čestim neprimjerenim izjavama se stvara ambijent na javnoj sceni da sudovi neće pružiti adekvatnu zaštitu usljed neznanja ili korupcije, što izaziva revolt i može dovesti do nesagledivih posljedica za sudiju, za građanina, a samim tim i za društvo - navodi se u saopštenju.

Kazali su da, u narativu koji se stvara na crnogorskoj javnoj sceni povodom rada sudova i sudija, ne čudi da pojedinac pomisli da je društveno prihvatljivo omalovažavati, pa čak i prijetiti jednom sudiji. 

Udruženje sudija CG: „Za budućnost Zete“ baca sjenku na zakonitost postupak, odluke su isključivo po Ustavu i zakonu

Nedopustivo je, kako su kazali, u javnom prostoru podsticati opštu netrpeljivost prema sudijama, unižavati njihove napore da doprinesu napretku društva, predstavljajući ih kao "izolovanu hedonističku zajednicu koja je dovoljna sama sebi i ne odgovara nikome".

-Upravo je suprotno. Prevashodno, rad sudije se ocjenjuje kroz postupke povodom pravnih ljekova. Pored toga, sudije odgovaraju za svoj rad javnosti, ali u disciplinskom, građanskom i krivičnom postupku, u skladu sa zakonom. O tome svjedoče postupci protiv pojedinaca iz sudske grane vlasti koji su u toku - dodaje se.

Napao sudiju dok mu je izricala presudu za nasilje

Kada, kako su kazali, političar izjavi da Upravni sud kadrira unutar organa državne uprave i preuzima ulogu Skupštine u situaciji kada poništi odluku o razrješenju nekog lica, obmanjuje se javnost da Upravni sud preuzima nadležnost koju mu zakon ne daje. Shodno zakonu, ističu, samo je Upravni sud i nadležan da preispituje zakonitost upravnih akata, pa i odluka Vlade.

- Obmanjuje se javnost i kada se potencira da su neodgovorni i nedostojni funkcije petoro sudija Vrhovnog suda Crne Gore zbog činjenice da su na Opštoj sjednici tog suda, a na kojoj se glasalo o kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, odlučili da svoj glas ne daju prijavljenim kandidatima. Nedopustivo je da se na pretpostavkama u javnosti stvara pogrešna slika da sudije Vrhovnog suda Crne Gore žele da spriječe predlaganje kandidata za predsjednika tog suda, uz to spekulisanjem sa imenima sudija i iz kojih razloga to rade, kao i sa njihovim zakonskim pravom da glasaju - navodi Udruženje sudija.

Kazali su i da Opšta sjednica Vrhovnog suda zakonsku nadležnost da predlaže kandidata za izbor predsjednika tog suda obavlja u skladu sa Zakonom o sudovima i Poslovnikom o radu Opšte sjednice Vrhovnog suda, koji propisuju da je glasanje tajno, kao i mogućnost da niko od kandidata ne dobije potrebnu dvotrećinsku većinu, o čemu Vrhovni sud obavještava Sudski savjet.

Savić konkurisao za Apelacioni sud

- Izbor predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore je pitanje od ključnog značaja za sudstvo, pa je razumljivo interesovanje javnosti o tome. S tim u vezi, kao i u odnosu na sva druga relevantna pitanja, Udruženje sudija podržava dijalog i konstruktivnu kritiku, ali oštro osuđuje iznošenje neprovjerljivih informacija i nepotkrijepljenih tvrdnji kojima se ugrožava nezavisnost i dignitet sudija - navodi se u saopštenju.

Ovakav ambijent, u kome se, kako su kazali, zaboravljaju sve one sudije koje svoj integritet svakodnevno dokazuju poštenim naporima da svojim radom zakonito i pravedno razrješavaju konkretne, često vrlo složene činjenične i pravne probleme i odnose, stvara plodno tlo za razvijanje svijesti kod građana da su sudije nestručne ili korumpirane, ili i jedno i drugo. Otuda ne čudi, dodaju, događaj koji se nedavno desio u Osnovnom sudu u Beranama.

- Udruženje sudija Crne Gore najoštrije osuđuje prijetnje napadom na sutkinju Osnovnog suda u Beranama Dubravku Popović i pozdravlja brzu reakciju Uprave policije i Državnog tužilaštva. Istovremeno, Udruženje poručuje da stoji uz sutkinju Dubravku Popović i ističe da će s pažnjom pratiti dalji tok procesa. Konačno, Udruženje sudija Crne Gore zaključuje da nikome ne osporava pravo na slobodno mišljenje i izražavanje, ali očekuje da javni funkcioneri i druga lica koja smatraju da svojim promišljanjima mogu doprinijeti napretku našeg društva, taj doprinos daju prije svega tamo gdje ih određuje njihov profesionalni položaj, a ne destruktivnim javnim istupima, kojima se krši princip podjele vlasti i pokušava uniziti sudijska profesija - zaključuje se u saopštenju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 07:59