фото: ЦГ њуз / - фото: ЦГ њуз
02/12/2021 u 17:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
StoryEditor

Општина Тиват поднијела кривичне пријаве: Сумња се да је оштећена за преко пола милиона еура

Ово је на данашњој пресс конференцији казао предсједник Општине Жељко Комненовић истичући да је након финансиске консолидације у фокусу локалне управе правда и расвјетљавање незаконитих радњи

Општина Тиват поднијеће кривичну пријаву против Светлане Ђикановић и њој блиских пријатеља и родбине због кривичног дјела криминално удруживање, а по ком основу је за четири године Општини Тиват и њеном Комуналном предузећу нанесена штета од преко пола милиона еура.

Ово је на данашњој пресс конференцији казао предсједник Општине Жељко Комненовић истичући да је након финансиске консолидације у фокусу локалне управе правда и расвјетљавање незаконитих радњи.

 - Због тога и данас желимо да са јавношћу подијелимо информације о подизању кривичне пријаве због кривичног дјела криминално удруживање из члана 401. став 2. у стицају са продуженим кривичним делима злоупотребе службеног положаја из члана 416. став 2. у вези са чланом 23. и кривичним делом преваре у служби чланом 419. став 1, у вези са чланом 23., КЗ Црне Горе - рекао је Комненовић.

Комненовић каже да је ово можда и крунски доказ начина како је хоботница ДПС режима исисавала новац из државног буџета и како су локална предузећа, у овом случају Комунално доо, увезивана у одређене пројекте који су били нелегални.

Он је казао да је интерна ревизија у овом предузећу пронашла уговоре који се односе на запошљавање лица у овом предузећу преко Омладинске задруге, невладине организације, која је у континуитету вршила запошљавања у периоду од 2016. до 2020.

- Власник Омладинске задруге је осумњичена Светлана Ђикановић која је била и предсједник УО Комуналног предузећа а истовремено је била и запослена у Општини Тиват. Тако је из буџета Комуналног предузећа у периоду 2016 – 2020 Омладинској задрузи пренијето преко пола милиона еура -  истиче Комненовић.

Комненовић објашњава да је Задрузи од ових средстава по основу провизије ишло између 22 и 25 одсто, из чега проистиче да је Омладинска задруга од ових пола милиона еура више узимала за себе него радници који су били ангажовани за одређене послове.

Општина је, каже он, наложила да се раскине уговор са Омладинском задругом, и сви радници који су запошљавани до тада незаконски, сада су запошљени преко конкурса на одређено вријеме.

 - Уколико Специјално државно тужилаштво, којем упућујемо ову пријаву, не покрене процедуру из своје надлежности, Општина Тиват ће да предузме правне радње и сами ћемо покренути процедуру за утврђивање одговорности у овом случају и преузети кривично гоњење - поручио је Комненовић.

Комненовић наглашава да је управо ово начин на који је ДПС управљао градом у протеклих 30 година и спречавао га да иде напријед, урушавајући на тај начин интегритет Комуналног предузећа и Општине.

- Иста лица која се помињу у овим документима, помињу се и у изборним махинацијама ДПС-а. Сада имамо ситуацију да исти тај ДПС прозива актуелну власт као неспособну док недоласком на засиједања локалног парламента настављају да наносе штету граду и раде против интереса Тивта и његових грађана - казао је Комненовић.

Он је позвао одборнике ДПС-а да се запитају према коме су они одговорни, централи у Подгорици или грађанима Тивта.

Адвокат Предраг Савић казао је да је поменуте штетне последице и незаконит рад пријављене групе са сумњама у преварне радње, а на основу уговора који није правно ваљан и незаконитих исплата, открила Служба за унутрашњу ревизију општине Тиват.

Он је прецизирао да су интерни ревизори уочили следеће неправилности:

- Не постоје захтјеви друштва за ангажовање лица, у којим би се знало за које послове се ангажују, на који период и уговорени износ плаћања; Уговором није дефинисана провизија која се плаћа Омладинској задрузи; Провизија коју су фактурисали креће се од 22 до 25%, није познато на основу чега је утврђена; Евиденцију ангажованих лица са износима зарада воде шефови служби у друштву, без могућности да се зна на основу чега је утврђена, када су ангажовани итд.; Имена лица на евиденцији се не слажу са именима лица која се исплаћују, па су нас упознали да лица која ангажују, немају дефинисан статус у Црној Гори већ дуже вријеме па их исплаћују на нека друга имена - рекао је Савић и додаје: 

"Уочљиво је да су лица која су била ангажована преко Омладинске задруге Тиват, радила и по 12 месеци, а законски је могуће да она раде само 120 дана годишње јер су привремени и повремени послови временски ограничени и ако трају дуже од 120 дана, примењује се посебна процедура."

Из локалне управе поручују да ово није крај већ да ће општина наставити са подношењем кривичних пријава по основу свих утврђених неправилности које буду откривене.

(CG news)

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community

Izdvojeno

23. januar 2022 10:56