Зграда Вишег државног тужилаштва / - Срђан Бољевић
13/06/2021 u 08:30 h
Marija PalibrkMarija Palibrk
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужница против Бориса Пејовића, Марка Павићевића и Вука Орландића: Спомињу убиства, али не и "мету"

Спекулисало да су тројица осумњичених припремали ликвидацију Јована Ђуровића, брата покојног Луке Ђуровића, али ти наводе не стоје ни у једном спису

Подгоричанин Борис Пејовић, Даниловграђанин Марко Павићевић и Баранин Вук Орландић оптужени су за стварање криминалне организације и недозвољено држање оружја и експлозивних материја, а званични државни органи од њиховог хапшења тврде да је та мафијашка организација планирала извршење најтежих кривичних дјела против живота и тијела људи. Ипак, у списима предмета се не наводи ниједно име, односно ко је био мета наводне криминалне групе. У медијима се спекулисало да су тројица осумњичених припремали ликвидацију Јована Ђуровића, брата покојног Луке Ђуровића, вође тада најјачег "барског клана". Ипак, ти наводи не стоје ни у једном спису како полиције, тако ни тужилаштва ни суда.

Истрагу против Пејовића, Павићевића и Орландића водило је Специјално државно тужилаштво које је поднијело Вишем суду у Подгорици оптужницу против тројице младића. У оптужном акту наведено је да је група планирала "да извршава кривична дјела против живота и тијела", па и који је припадник у том правцу имао какав задатак, али име особе која је наводно требало да буде нападнута је остало непознато.

Суђење Подгоричанину, Даниловграђанину и Баранину још није почело у Вишем суду у Подгорици, а главни претрес је већ неколико пута одлаган. Одлуком Апелационог суда недавно је потврђено рјешење Вишег суда у Подгорици који је Пејовићу продужио притвор. У одлуци суда је наведено да постоји сумња да је Пејовић у другој половини 2019. године, са осумњиченима Павићевићем и Орландићем постао члан криминалне организације која је створена на територији Црне Горе од стране засад непознатог лица, која за циљ има вршење кривичних дјела за која се по закону може изрећи казна затвора у трајању од четири године или тежа казна. Наведно је и да је планирано да се у дјеловању криминалне организације примјењује насиље, те да је Н.Н. организатор, ради реализације криминалног плана у правцу вршења неодређеног броја кривичних дјела убиство и недозвољено држање оружја и експлозивних материја за себе одредио да планира извршење кривичних дјела, да врбује друга лица за припаднике криминалне организације, да издаје наредбе и упутства у правцу извршења конкретних кривичних дјела због којих је криминална организација формирана, обезбјеђује материјална средства...

Подијељене улоге

Окривљени Павићевић, према сумњама СДТ-а, пристао је да поступа по наредбама и упутствима организатора криминалне организације, извршава кривична дјела против живота и тијела, неовлашћено набавља, држи и крије ватрено оружје пушке са оптичким нишанима и пригушивачима и муницију, са другим члановима криминалне организације отуђује превозна средства намијењена за извршење кривичних дјела против живота и тијела, преуређује их како би се сакрио идентитет извршилаца кривичних дјела дјела, да возила сакрива до момента извршења кривичних дјела, те набавља и обезбјеђује бензин како би се уништили трагови о извршеним кривичним дјелима.

Оптужени Баранин требало је да набавља, држи и скрива оружје намијењено за извршење кривичних дјела, оружје предаје другим припадницима криминалне организације, да сам врши кривична дјела, па и да краде возила и обезбјеђује средства за уклањање доказа.

Осим ухапшених, тужилаштво је открило да су криминалној групи припадале још двије особе, којима су засад познати само иницијали.

Приликом хапшења осумњичених, како је саопштено из полиције, пронађен је тзв. штек стан и у којем је претресом пронађено ватрено оружје – пушка, избрушеног фабричког броја, са оптичким нишаном.

– Осим оружја, штек стана, украденог возила и других предмета и трагова, код чланова ове криминалне организације пронађена су и одузета средства комуникације са иностраним картицама и са највишим степеном крипто – заштите, а које су члановима криминалне организације служили за међусобну комуникацију приликом реализације кривичних дјела – саопштили су тада из полиције.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 02:40