/ ФОТО: Жана Бојанић
07/05/2022 u 12:51 h
Žana BojanićŽana Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Оптужница против Вукотића: За убиства "кавчана" 4.000.000 еура

Како је наведено оптужницом, Вукотић је са Јанком Вукадиновићем формирао криминалну организацију чије је припаднике подстрекавао на убиства припадника "кавачког" клана- Слободан Кашћелан, Вељко Беливук и Марко Миљковић

Специјално државно тужилаштво подигло је оптужницу против Јовице Вукотића, наводног вође "шкаљарског" клана, потврђено је незванично за портал Дан. 

Контрола оптужнице против "шкаљараца": Из затвора планирали ликвидацију Беливука и Миљковића

Како је наведено оптужницом, Вукотић је са Јанком Вукадиновићем формирао криминалну организацију чије је припаднике подстрекавао на убиства припадника "кавачког" клана (Слободан Кашћелан, Вељко Беливук и Марко Миљковић).

Како је наведено, за убиства Вукотић је наводно хтио да плати 4.000.000 еура. Према наводима оптужнице, у којој је портал Дан раније имао увид, Вукадиновић се терети да је са НН особом крајем 2019. године формирао криминалну организацију ради вршења тешких кривичних дјела.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци планирали да "одеру" Беливука и Миљковића, "метак у главу" па бјекство у шуму

Тако, према наводима тужилаштва, Вукадиновић и Каменко Куч (свједок сарадник) су 22. јунуара планирали да ликвидирају Беливука и Миљковића на тиватском аеродрому, када су требали да полете за Београд после посјете вођи "кавачког" клана Радоју Звицеру.

Из затвора планирао ликвидације

Специјални тужилац Саша Чађеновић потврдио је раније писања „Дана“ да је спријечена планирана ликвидација импровизованом експлозивном направом. Према незваничним информацијама, СДТ терети Јанка Вукадиновића да стоји иза планираних ликвидација која су требале да буду извршене у Подгорици и Тивту. Ради се о експлозивој направи велике разорне моћи, убојно дејство у пречнику 100 метара, укупне тежине 5,8 килограма, од чега су у исту била смјештена око 3,2 килограма пластичног експлозива.

Према до сада прикупљеним доказима, била је припремљена за качење на кров возила у покрету. Ухапшени су Т.Х., М.М. и И.Д. због сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, а Т.Х. и М.М. су осумњичени и за недозвољено држање оружја и експлозивних материја.

У предмету под радним називом „Мета 1“, службеници СБПОК, у сарадњи са колегама из херцегновске и подгоричке полиције, спријечили су дјеловање криминалне организације која је имала за циљ да убије најмање три особе.

– Једно лице је требало да буде лишено живота у Подгорици 22. јануара, док су друга два лица требало да буду лишена живота на аеродрому у Тивту истог дана у јутарњим часовима. Специјално државно тужилаштво донијело је наредбу о спровођењу истраге у кривичном предмету формираном по кривици В.Ј. (Вукадиновић Јанко) и других због кривичних дјела стварање криминалне организације, тешко убиство у покушају и недозвољено држање оружја и експлозивних материја – казао је раније тужилац Чађеновић.

Каменко Куч је у свом исказу пред тужиоцем  навео да је план групе Вукадиновића прво био да убију Слободана Кашћелана. Тужилаштво је дошло до навода да је Кашћеланова ликвидација била планирана за 22. јануар, када је требао да дође у подгорички Виши суд на заказано суђење.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци планирали да "одеру" Беливука и Миљковића, "метак у главу" па бјекство у шуму

Након што су, како СДТ у списима наводи, сазнали да је то суђење одложено ова  група је промијенила план и радила на организацији  ликвидације Беливука и Миљковића, који важе за блиске сараднике кавачког клана.  Истражитељи су прикупили доказе да је непосредним извршиоцима ликвидације Кашћелана требало да буде исплаћено 500.000 еура, док су за злочин у Тивту требали да буду исплаћени са 700.000 и 1.300.000 еура.

ДЕТАЉИ ИСТРАГЕ: Шкаљарци организовали више група које су мотриле на Кашћелана, „поуздани извор“ јавио за одлагање суђења

Беливук и Миљковић су 30. јануара ујутро напустили Црну Гору, а на београдском аеродрому их је дочекала полиција која их је спровела  на саслушање. Они су након тога ухапшени због сумње да су извршили више кривичних дјела и неколико монструозних убистава.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 20:46