Policija, ilustracija / - UP
07/03/2024 u 10:33 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Osumnjičeni za utaju poreza i doprinosa od preko 740.000 eura

Nakon sprovedenih višemjesečnih aktivnosti službenici Sektora za borbu protiv kriminala – Odsjeka za borbu protiv korupcije, ekonomskog kriminala i sprovođenja finansijskih istraga su državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici, podnijeli krivičnu prijavu protiv pravnih lica “Goglux” Podgorica i “Bravia”Podgorica, kao i odgovornih lica u ovim pravnim licima P.Đ (48) i V.J (38) zbog sumnje da su izvršili krivično djelo utaja poreza i doprinosa u produženom trajanju.

Naime, kako je saopšteno iz policije, P.Đ. (48) je, kako se sumnja, kao vlasnik i izvršni direktor pravnog lica “Goglux” Podgorica, izvršio krivično djelo koje mu se stavlja na teret, na način što je kontinuirano tokom 2020., 2021., 2022. i 2023. godine, postupajući u ime pravnog lica “Goglux” sačinjavao i izdavao lažne fakture pravnom licu “Bravia” za robu, proizvode i usluge koje nisu izvršene, niti isporučene, u ukupnom iznosu od 748.65 eura.

“Na taj način je stvorio uslove drugom osumnjičenom licu V.J (38), osnivaču i izvršnom direktoru, da knjiženjem ovakvih lažnih faktura u knjigovodstveno poslovnoj dokumentaciji pravnog lica “Bravia”, nezakonito ostvari pravo na odbitak pretporeza, odnosno ulaznog PDV-a, i neosnovanim uvećanjem troškova poslovanja, odnosno rashoda firme umanjio osnovicu za obračun poreza na dobit pravnih lica. Na taj način je za pravno lice “Bravia” ostvario protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 181.413 eura, a što ujedno predstavlja i materijalnu štetu pričinjenu budžetu države Crne Gore”, navodi policija

Službenici Sektora za borbu protiv kriminala će odlučno i beskompromisno intezivirati aktivnosti na kontroli poslovanja fizičkih i pravnih lica, te krivičnom procesuiranju odgovornih lica, koji vrše krivična djela tokom obavljanja privrednih djelatnosti, a koja krivična djela podrivaju ekonomski sistem i nanose štetu budžetu i građanima Crne Gore.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 18:24