Јелена Перовић / Дан
05/04/2022 u 08:29 h
Vojka DamjanovićVojka Damjanović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Основно тужилаштво саслушало директорицу АСК-а: Прибављени списи нотара и документа СС и МУП-а

Перовић jе 11.1.2018. потписала уговор са Основним судом на Цетињу, гдjе је под повољним условима стан од 86 квадрата и оставу од осам м2 купила за 21.960, а годину касниjе га продала за 73.100 еура

Током прошле недјеље, у фази извиђаја, пред Основним тужилаштвом у Подгорици у својству грађанина саслушана је директорица Агенциjе за спречавање корупциjе (АСК) Jелена Перовић због сумње да jе утаjила порез на капиталну добит у износу од око 40.000 еура и тако оштетила буџет Црне Горе.

У овој фази поступка, како је „Дану“ потврђено из тужилаштва, прикупљена су и обавjештења од Управе прихода и царина, списи од нотарке из Цетиња, обавjештења и документациjа из Судског савjета (СС) и обавjештења од Министарства унутрашњих послова. Међутим, како су нам саопштили, још ниjесу прикупљени сви потребни докази и подаци за доношење одлуке, док о радњама коjе се планираjу или су у току не могу ништа рећи ради заштите интереса поступка.

Перовић jе 11. jануара 2018. године потписала уговор са Основним судом на Цетињу, гдjе под повољним условима стан од 86 квадрата и оставу од осам квадрата купила за 21.960 еура. Она jе таj стан само годину дана касниjе продала за 73.100 еура.

У кривичноj приjави против Перовић наводи се да jе она 2019. године, на основу Закона о порезу на доходак физичких лица из члана 37а, остварила капиталну добит од 41.100 еура, те да ниjе платила порез од девет одсто, а коjи се држави плаћа подношењем пореске приjаве. Тиме jе, по кривичноj приjави, и починила кривично дjело утаjа пореза и доприноса из члана 264 став 1 Кривичног законика Црне Горе, гдjе jе заприjећена затворска казна до три године.

Нема доказа за исплату разлике у цијени

Перовић jе уговор са Основним судом на Цетињу склопила у jануару 2018. године, а само двиjе и по године касниjе, у jулу 2020. године, изабрана jе за директорицу Агенциjе за спречавање корупциjе. Према званично доступним подацима, нема информациjе да jе Основном суду на Цетињу исплатила разлику до тржишне циjене стана, па jе на оваj начин, осим сумњи у утаjу пореза на капиталну добит, она незаконито задржала и око 40 хиљада еура.

У налазу Управе прихода и царина коjи jе достављен тужилаштву наводи се да уговори о купопродаjи ниjесу прошли кроз цетињску експозитуру Управе прихода и царина, већ су урађени као дио анекса I уговора о продаjи непокретности под повољним условима коjи jе склопљен 21.7.2018. године између Jелене Радоњић као купца и Основног суда на Цетињу као продавца. У поменутом анексу налази се уговор за исти стан између Основног суда на Цетињу и директорице АСК на износ од 31.960.

Из дијела анекса уговора произилази да Jелена Перовић уступа стан Jелени Радоњић за 73.100 еура, а том трансакциjом, како се наводи, директорица АСК-а остварила је капиталну добит коjа ниjе приказана и ниjе обрачунат порез на приход од капиталног добитка коjи jе остварен.

Перовић jе, наводно, сама себи одобрила продаjу стана по дупло већоj циjени. Тако jе у уговору о преносу права и обавеза Jелена Перовић као предсjедник суда дала сагласност Jелени Перовић као физичком лицу да за наведени износ уступи право на стан коjи jе директорица АСК добила на основу одлуке Судског савjета – Комисиjе за рjешавање стамбених потреба судиjа.

Према уговору, Перовић се обавезала да због куповине стана под повољним условима остане на судиjскоj функциjи пет година. Како је прецизирано у том документу, уколико вољом судиjе приjе истека пет година престане судиjска функциjа, дужна jе да надокнади разлику до тржишне циjене стана. У случаjу директорице АСК то износи преко 40 хиљада еура.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
24. april 2024 18:47