Адвокати: Обуставити поступак јер СДТ нема кредибилне доказе / - Адвокати: Обуставити поступак јер СДТ нема кредибилне доказе
04/04/2022 u 15:41 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Планирање ликвидације тужиоца и полицијских функционера: Обуставити поступак јер нема доказа

СДТ је остало при ставу да је оптужница заснована на кредибилним и квалитетним доказима

Одбрана Баранина Стефана Ђукића и Подгоричанина Емила Тузовића, и других који су обухваћени оптужницом, затражила је обуставу поступка јер  сматрају да "СДТ није понудило кредибилне доказе да су планирали ликвидације тужиоца и високих полицијских функционера".

Подсјећамо, група Стефана Ђукића поред планирања ликвидације специјалних тужилаца Миливоја Катнића и Саше Чађеновића и  високорангираних полицајаца, терети се и да је панирала пребијање суткиње Вишег суда Биљане Ускоковић.

Са друге стране, СДТ је остало при ставу да је оптужница заснована на кредибилним и квалитетним доказима.

Пресретнуте поруке које је Ђукић слао из Украјине: Треба упријети док је нова влада, да се спасим доље

Бранилац Емила и Хариса Тузовића, Александра Раичевића и Бојана Лопичића, адвокат Дамир Лекић је образлажући захтјев за обуставу поступка указао да у списим апредмета постоје правно неваљани докази те да поступак који је претходио подизању оптужнице није спроведен у складу са законом.

(ФОТО) Монструозне поруке Ђукића и чланова клана: Разнијећу тужиоца у 100 комада, судију успавати шипком по глави

Он је предочио да у списима предмета постоји траг да се СДТ у два наврата обратио надлежним органима Француске ради прибављања докумантације која је требала да прати доказе који су достављени црногорском Специјалном тужилаштву а на којим се темеље оптужбе против оптужених у овом предмету.

-Међутим, не постоји документација која је требала да прати доказе пресретнуте криптоване комуникацију која се одвијала преко Скy апликације Ова чињеница је довољна за став одбране да се ти докази не могу користити у кривичном поступку пред судом и сматрам да су створени услови да се овај поступак одмах обустави – казао је адвокат Лекић.

Он је подсјетио да је вијеће Вишег суда скоро у другом предмету а по истим примједбама на доказе које је изњела одбрана у случају против Ђукића и осталих је СДТ вратило оптужницу на допуну истраге од два мјесеца како би СДТ у том периоду приобавило од француских власти наредбе којим се одређује прибављање комуникација са Скy апликације.

Оптужени

Група Стефана Ђукића поред планирања ликвидације специјалних тужилаца, високорангираних полицајаца се терети и да је панирала пребијање суткиње Вишег суда Биљане Ускоковић.

Суткиња Ускоковић се на мети ове групе нашла пошто је судила Ђукићу, његовој супрузи Данијели, мајци Зорици,  Вуку Лакићевићу и још четири особе за убиство Јована Клисића и рањавање Гардашевића 1. новембра 2019. године у Бару.

Поред Тузовића и Ђукића на списку оптужених налазе се и Зоран Перовић, Душан Дудић, Милан Брајовић, Нино Кораћ, Стефан Мићић, Александар Раичевић, Душан Бољевић, Албин Салић, Бранко  Пејановић, Харис Тузовић и Горан Милашиновић и Бојан  Лопичић.

 

Подсјећамо, на заједничкој конференцији за медије Управе полиције и Специјалног државног тужилаштва до детаља је представљено како је Баранин Стефан Ђукић планирао убиство специјалног државног тужиоца Миливоја Kатнића, Саше Чађеновића, судије Биљане Ускоковић, бившег службеника УП Зорана Лазовића, о чему је портал Дан раније писао.

Ђукић и ова група доводи се у везу са шкаљарским кланом.

Kако је наведено, криминална група коју је предводио Ђукић, који важи за сарадника шкаљарскиг клана, осумњичени су планирали да убију Kатнића и Чађеновића, да специјалног тужиоца "ошегају и заливаде". Kако је наведено, суткињи Ускоковић су планирали да поломе кости.

Пресретнуте поруке које је Ђукић слао из Украјине: Треба упријети док је нова влада, да се спасим доље

- Циљ ове криминалне организације је био да за потребе неидентификованих лица и за потребе саме криминалне организације врше ликвидације то јест убиства и тешка убиства на територији Црне Горе на штету полицијских службеника, специјалног Тужиоца С.Ч и главног специјалног тужиоца М.К, али и других лица, те да тако дјелују да се припадници те криминалне организације, ослободе било које кривичне одговорности пред судовима Црне Горе кроз незаконити утицај на извршну власт, а кроз претходну смјену тужилаца који их оптужују и гоне за кривична дјела-наведено је раније из тужилаштва.

-У ту сврху организатор окривљени Ђ.С је само за предмет који се води против њега обезбиједио милион еура које према стању ствари треба дати носиоцима извршне власти – судијама и тужиоцима који би преузели вођење предмета, а након смјене тужиоца који су их оптужили за најтежа кривична дјела, те управо је у том дијелу имајући у виду познанства која проистичу из комуникација организатора Ђ.С, јасно уочено да овај осумњичени као и припадници његове криминалне организације остварују утицај на политичку елиту у Црној Гори, а што је обиљеже и биће кривичног дјела из чл. 401а Кривичног законика Црне Горе- саопштио је раније специјални тужилац Мирослав Турковић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 22:16