/ - ARKO MILJKOVIĆ I VELJKO BELIVUK FOTO: TUŽILAŠTVO SRBIJE
08/11/2022 u 09:22 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

PODGORIČKI VIŠI SUD-Belivuk: Oduševljen sam optužnicom; Miljković: Tvrdim da je Mile živ; Kašćelan: Živio Belivuk

Nakon njegovog obraćanja Vijeću podgoričkog Višeg suda, kojim presjedava sudija Boris Savić, optuženi Slobodan Kašćelan je poviknuo: "Živio Belivuk!"

Pred podgoričkim Višim sudom održana je kontrola optužnice povodom ubistva Mileta Radulovića zvanog Kapetan.

Optužnicom su obuhvaćeni državljani Srbije Veljko Belivuk, Marko Miljković, Nebojša Janković i Ratko Živković Na optužnici su i Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, Radoje Živković, Milan Vujotić, Dragan Knežević, Duško Roganović, Miloš Radonjić i Vladimir Vučković.

BELIVUK PRED PODGORIČKIM VIŠIM SUDOM: Ostao bez advokata, sudiji poslao pismo o moru i mjesecu

JEDINSTVEN STAV ODBRANE

Svi advokati koji zastupaju optužene bili su jednoglasni u stavu da ne mogu da se izjasne o ovoj optužnici jer SDT nema naredbu na osnovu koje se može vidjeti ko je nabavio KSY komunikaciju, kako i ko je  naredio da se određena lica prisluškuju...

-Ovo je jedinstven stav odbrane  da se danas neće izjašnjavati o optužnici s obzirom da nam nije uručena naredba  o tome na koji način je izuzeta SKY komunikacija. ..Smatramod a se nisu stekli uslovi da s eodbrana izjasni o optužnici. Sud da vrati optužnicu nu istragu ilid a prekine postupak...-kazao je advokat Dragoljub  Đukanović. 

Optuženi, koji se ne nalaze u bjekstvu i koji su bili u Višem sudu, kazali su da su saglasni sa advokatima.

- Nisam kriv, nevin ležim u zatvoru , po stoti put kažem Vijeću i čekam da me puste kući- kazao je optuženi Kašćelan.

Specijalni tužilac Saša Čađenović ostaje pri navodima optužnice. Sud će se o ovoj optužnici izjasniti u zakonom predviđenom roku.

Belivuk i Miljković pred Višim sudom putem video linka

BELIVUK: ODUŠEVLJEN SAM OPTUŽNICOM

Optuženi Veljko Belivuk, koji se kao i Miljković i Janković uključio putem videolinka iz beogradskog suda, kazao je da je oduševljen opružnicom i da je SKY fotošopiran i montiran. 

-Ostajem pri ranijim iskazima koje sam dao pred Specijalnim državnim tužilaštvom Crne Gore... Oduševljen sam optužnicom. Slažem se sa advokatima, SKY komunikacija  je podmetnuta, fotošopirana i montirasna. ..Netačno je da je Francuska  otrkila SKY, prvo su Holandija i Belgija a kasnije se uključila Francuska... Tužilaštvu Crne Gore i  Srbije su puna usta Francuske...Ovim prisluškivanjem su prekršeni svi zakoni. Nema telefona, nema leša, nema DNK...Nema ništa u ovoj optužnici.  Ništa nisam počinio niti sam član kriminalne organizacije...-bio je izričit Veljko Belivuk.

Nakon njegovog obraćanja Vijeću podgoričkog Višeg suda, kojim presjedava sudija Boris Savić, optuženi Slobodan Kašćelan je poviknuo: "Živio Belivuk!".

Belivuk je naveo da je ostao nedorečen na prethodnom ročištu gdje je sudija poimenuo da je posalo pismo o "moru i mjesecu".

-Da ne bude da sam lud..Vi ste sarkastično prokomentarisali a znate o čemu se radi. Ja sam dobio papir da potpišem da li pristajem da mi se sudi u odsutvu i navodi se da sam u bjekstvu. Vršen je pritisak da potpišem.. Nekome je odgovaralo da mi se sudi bez prisustva. Evo vidite nisam u bjekstvu-poručio je on.

MILJKOVIĆ: SKY KORISTE LJUBAVNICI

Optuženi Miljković je, takođe putem video linka, pred podgoričkim Višim sudom kazao da je saglasan sa svime što je rekao Belivuk i sa stavom advokata i sa onim što je naveo Kašćelan.

-U potpunosti osporavam optužnicu, nerazumljiva je i nepotpuna. Ja sam detaljno čitao optužnicu i ne vidim kako su Kašćelan, Zvicer i Božović organizovali kriminalnu grupu.Nikakav dokaz ne mogu na nađem, ja bez dokaza ništa ne vjerujem. U ovom postupku SDT pokušava da predstavi operativna saznanja prikupljena putem međunarodne pravne pomoći...Kad se to uporedi sa zakonom , za ovaj postupak nije ispunjen ni jedan zakonski uslov.Pružanje kriptoloških usluga nije krivično djelo i nije propisano vašim zakonom ( Zakonom Crne Gore). Iz svega se vidi da je Francuska dostavila podatke o masovnom prisluškivanju što je protivzakonito i da se ustraga vodi protiv NN lica ,. Smatra se da jSKY koriste kriminalci jer je skup, SKY koriste i advokati, tužioci, novinari, sudije, ljubavnici---naveo je između ostalog Miljković.

Miljković je dodoa da su mnoga lica prisluškivana bez naredbe Crne Gore ili Srbije, što je protiv zakona. 

-Mene Veljko nije ni obavijestio da ima u planu da stvara kriminalnu organizaciju, mi smo najboljid rugovi. nema ni jedan dokaz da smo se mi vidjelis a Miletom a kamoli da smo ga držali deset dana. SDT u Crnoj Gori tvrdi da smo tada bili u tu, a organi Srbije da smo tamo bili u tom periodu...To je naučna fantatskika, kako u isto vrijeme na dva mjesta....U ovoj optužnici vidim gomilu pravnih pojmova u mješavini sa holivudskim filmovima...-naveo je između ostalog Miljković.

"TVRDIM DA JE MILE ŽIV"

On je naglasio da nema obdukcijskog nalaza da je Mile Radulović mrtav.

-Ako je zaista mrtav a smrt nenasilna, biti mrtav nije krivično djelo. Smrt se utvrđuje samo obdukcionim nalazom, mi to nemamo. Sudskomedicinski vještak se izjašnjava samo na osnovu slike. Ovakvo postupanje nije viđeno nigdje, ali jeste nažalost u Crnoj Gori. Izjašnjava se vještak na nekoj slici, moram da kažem, fotošopiranoj. Skandal-smatra optuženi Miljković.

On je naveo da trvdi da je Mile Radulović živ i zdrav.

-Tvrdim da je Mile Radulović živ i zdrava sa tužilaštvom obmanjuje sud- naglašava Miljković.

-Sudija neka tužilaštvo pošalje zamolnicu da vam pošaljemo tri fotografije, na njima Belivuku, Janković i ja i odsječena nam glava. Pa isti taj vještak nek utvrdi da li smo mrtvi. Ako smo mrtvi ne možete da nam sudite- poručio je on.

Miljković dalje navodi da dokaza o otmici Mileta Radulovića zvanog Kapetan, ima "isto koliko i o ubistvu".

-Gdje su Hodžić i Spahić nestali, navedeno je da je došao sa njima, Mile se teleportovao...Hodžića i Spahića SDTnigdje više ne spominje. Nigdje ne piše na koji način su oni lišeni života...-ukazuje optuženi Miljković.

"KAKO U ISTO VRIJEME NA DVA MJESTA"

Miljković je ukazao na suprotnosti u navodima organa Crne Gore i Srbije.

- Nije mi jasno kako smo u isto vrijeme na dva mjesta. Sandra Radulović je navela da je 13.10.2020. poslednji put vidjela Mileta, da je otišao za Beograd i da je pio kafu kod njene sestre i da nakon toga ne zna njegovo kretanje. ..SDT navodi da smo ga u Crnu Goru oteli 14.10.2020. , a ona da je u Srbiju bio 13.10.2022. On je po njima bio u Crnoj Gori, otišao za Beograd i vratio se da ga otmemo...Postavlja se pitanje kako je stigao da dođe u Crnu Goru. Sandra je rekla da je danima jednoj te istoj osobi davala novac  ali d ane moćže da je prepozna, pa kako zna da je ista osoba .SDT nema DNK ali su u javnost pustili da su pronađene kosti Mileta- navodi Miljković.

NAVODI ISTRAGE:

Prema navodiam SDT-a , Ratko Živković je stupio u kontakt sa Radulovićem tražeći od njega da se vide pa ga pozvao da dođe u njegovu kuću koja se nalazi u Spužu u Stanjevića Rupi tvrdeći da se radi o bezbjednom i sigurnom mjestu.

-Radulović je u tom objektu držan do 21. decembra 2020. godine, a za koje vrijeme su mu Belivuk, Miljković, Kašćelan, Zvicer, Vujotić, Živković, Knežević, Radonjić, Vučković, Đurović i Roganović prijetili i obmanjivali ga kako bi iznudili novac i informacije ko su pripadnici suprotstavljene kriminalne organizacije, gdje im se nalaze „štekovi“ sa oružjem i droga sa kojom trguju. Preko njegovog kriptovanog telefona i aplikacije Skaj u njegovo ime slali su preko aplikacije Skaj poruke i namamljivali pripadnike suprotstavljenog – škaljarskog klana da dolaze na određene lokacije gdje bi ih potom likvidirali- navodi se u optužmnici.

Kadfa su, kako istraga sumnja, osumnjičeni od Radulovića izvukli sve informacije i podatke koji ih zanimaju, lažno su mu obećali da će ga pustiti da živi u Španiji.

Radonjić i Đurović su 21. decembra 2020. godine u kući koju je obezbijedio Roganović ubili Radulovića tako što su mu ,,vezali ruke, a potom mu na glavu stavili najlonsku kesu vezavši je električnim produžnim kablom oko vrata. Tijelo  Radulovića je prevezeno do napuštenog vojnog objekta - ukopa na vrhu Babina glava – na Cetinju gdje je zapaljen na lomači napravljenoj od 23 stare automobilske gume i 50 kilograma roštiljskog ćumura- detalji su istrage.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:33