/ - UNSPLASH, ILUSTRACIJA
26/11/2021 u 14:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Полиција ЦГ-EUROPOL: 212 хапшења и 89 идентификованих осумњичених у акцији против трговине људима

Идентификовано је 593 одраслих и 57 малољетних потенцијалних жртава трговине људима, укључујући држављане земаља са четири континента

Службеници Управе полиције Црне Горе су у периоду од 8. до 12. новембра учествовали у међународној акцији против трговине људима у циљу сексуалне експлоатације, принудног просјачења и принудног бављења криминалом, а коју је подржао EUROPOL, саопштено је из УП.

-У извођењу ове акције учествовало је преко 14.000 службеника органа за спровођење закона из 29 земаља, предвођене Аустријом и Румунијом, уз подршку EUROPOL-a i Frontex-a. Активности су биле усмјерене на руте трафиканата на путевима и аеродрома и резултирале су са 212 хапшења и још 89 идентификованих осумњичених- наводе из УП.

Додају: "Из свог Оперативног центра ЕУРОПОЛ је координирао акцијом и том приликом омогућавао земљама учесницама унакрсне провјере, сигурне канале за размјену информација, те широк спектар аналитичких могућности. Координирано је  националним полицијама, јединицама за информације о путницима, граничном полицијом, као и националним јединицама за борбу против трговине људима. Тако је креирана уска мрежа око рута које користе трафиканти, приликом чега су националне и граничне полиције вршиле контролу на путевима, док су јединице за информације о путницима вршиле провјеру путника који користе услуге авио-превоза".

Наведене активности спроведене су у оквиру EUROPOL-овог EMPACT пројекта Трговина људима ОА 2.4.

Идентификовано је 593 одраслих и 57 малољетних потенцијалних жртава трговине људима, укључујући држављане земаља са четири континента. 

Током акције лишено је слободе 212 лица због кривичних дјела укључујући трговину људима, прање новца, подвођење и превара, извршене су провјере за 147.668 лица и 91.856 возила, те је накнадно покренуто 327 истрага.

-Такође, заплијењене су фалсификоване возачке дозволе, оружје и наркотици. Подаци прикупљени током трајања акције, довели су до отварања 327 нова случаја, уз могуће идентификовање даљих осумњичених као и случајева трговине људима. Унапрјеђење сарадње између агенција Европске уније, националних органа за спровођење закона и актера као што су јединице за информације о путницима, омогућиће информације у будуц́им истрагама које се тичу ових озбиљних криминалних активности-наводе из УП.

Додају: "У оквиру ЕМПАЦТ-ових Дана заједничке акције против трговине људима у Црној Гори су укупно контролисана 162 лица, од чега 142 на јавним мјестима, извршене су контроле 10 објеката, а у извођењу акције учествовало је укупно 198 службеника Управе полиције".

Као резултат спроведених активности током трајања акције формиране су три истраге док су идентификоване четири потенцијалне малољетне жртве трговине људима.

-С обзиром на идентификоване појавне облике трговине људима који су евидентни у Црној Гори, током дана акције акценат је стављен на облик просјачења као и проституције. С тим у вези, контроле, оперативне активности и провјере усмјераване су на ове облике експлоатације. Током трајања акције, успостављена је сарадња са надлежним Центром за социјални рад чији су радници предузимали активности сходно својим надлежностима у односу на малољетна лица- закључују из УП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 23:15