SKY aplikacija / - SHUTTERSTOCK
10/10/2024 u 19:42 h
Željka BojanićŽeljka Bojanić
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Postupak protiv Milovića, Božovića, Lazovića i grupe: "Borba protiv kriminala preko SKY urušava pravosuđe"

Pred podgoričkim Višim sudom danas su advokati iz redova odbrane ponovo osporili SKY kao dokaz i optužnicu protiv Mila Božovića i grupe.

Advokat Miloš Vuksanović je kazao između ostalog da borba protiv kriminala, vezano za SKY i preko SKY-a, urušava pravosuđe.

Današnjim ročištem je predsjedavala sudija Vesna Kovačević, a članovi vijeća su bili i sudija Igor Đuričković i Nenad Vujanović. Ročište je trajalo više od 11 sati. Svi optuženi su bili saglasni sa izjavama svojih advokata i ostali pri ranijim izjašnjenjima.

Advokati su istakli da ni nakon što je sud vratio optužnicu na ispravku, to SDT nije učinilo.

Dodali su da je jasno da se, kada je u pitanju SKY, radi o pritisku javnosti i da je on aktuelizovan pred izbore.

- SDT je davno otpočelo kampanju u medijima, objavljivanjem sadržaja- kazala je između ostalog advokatica Bojana Franović osporavajući SKY kao dokaz.

Kako su advokati naveli, SDT nije preciziralo i konkretizovalo optuženja.

- Sve što je napisano, napisano je na osnovu SKY-a. Takav način masovne komunikacije je klasična špijunaža. Optužnica ne precizira gdje je droga, kako su je prenosili...da li su je natovatili na leđa, kome je prodata...ne zna se ništa. Sve je paušalno. Nema droge, nema novca...nema ničega....navode da su optuženi išli u Ekvador. Evo imaju potvrde o prelasku državne granice, pa će se vidjeti da nisu- kazao je advokat Dragoljub Đukanović.

(FOTO) "Plava sveska" - Božović predao dokaz sudu: Šuković ga savjetovao ko "smeta" u Upravi policije

Đukanović je ukazao na to da kao odbrana imaju pravo da traže uvid u dokaze- u drogu, novac i slično. Dodao je da toga ovdje nema i da sve proizilazi iz navodnog "SKY".

Osumnjičeni Vjekoslav Lambulić od tužioca je zatražio da pošto mu se optužnicom osumnjičen da je prenosio kokain iz Ekvadora i Holadnije bude isporučen jednoj od tih zemalja.

Portal Dan u cjelosti objavljuje pismo Petra Lazovića: Ovo obraćanje da ostane kao svjedočanstvo događaja koji se mogu desiti

Advokati su naglasili da su u ovom postupku dvije optužnice a koje sadrže ista krivična djela i obuhvataju iste radnje, iste optužbe i pojedine iste optužene.

Dodali su da smatraju da time SDT stvara neosnovano  otežavajuće okolnosti za optužene, samo da bi im stavilo što više optuženja na teret.

Božović: Predrag Šuković je bio moj saradnik, SDT me povezuje sa "kavčanima" koji su ubili moje prijatelje

Advokat Marko Radović je, između ostalog, kazao da će predati krivične prijave protiv službenika policije koji su nezakonito postupali kada je u pitanju optuženi Perović.

- SDT je zaboravilo tokom pretresa da slika kuću. Pa su to naknadno uradili, fiktivnom naredbom u koju je navedeno da se vrši pretres, a nije vršen, vršen je prije toga. To je klasično falsifikovanje isprave, unošenje netačnog sadržaja. Eto na takvim dokazima se zasniva ova optužnica - kazao je Radović.

Pojasnio je da tok radnje pretresa treba da prati fotografisanje.

Prije izlaganja advokata, početak ročišta obilježila je rasprava jer je odbijen predlog advokatice Bojane Franović da se izuzme iz dokaza materijal koji je specijalni državni tužilac Jovan Vukotić prije dva dana dao sudu, a sa kojim nisu upoznati advokati jer nisu imali vremena.

Lazović negirao optužbe: Ovo je zavjera protiv mene i porodice, politička trgovina, unaprijed sam osuđen

Odbrana je istakla da je održavalje ročišta u takvim uslovima skandalozno.

Tužilac Vukotić je kazao da to nije novi dokaz, već da je to izdvojen materijal koji treba da služi kao smjernica službi suda.

Advokat Marko Radović, sa kojim su bile saglasne kolege, rekao je da ne može da se vjeruje na riječ nekome za tako ozbiljnu stvar u ovako ozbiljnom postupku.

-Uslovi su tehnički ispunjeni za održavanje ročišta, ali ne i suštinski. Doveli ste nas u šah-mat poziciju. Prvo odbijanjem zahtjeva koji je koleginica Franović dala. Ne možemo da budemo toliko neozbiljni da vjerujemo na riječ u ovoj situaciji bilo kome. Bitno je da vidimo kakav je to materijal, sadržaj - ukazao je advokat Miloš Vuksanović.

Dodao je da su advokati dovedeni u šah - mat pozociju jer ispada da se zbog njih odlažu ročišta, a što tvrdi nije slučaj.

Nakon toga od je zatražio izuzeće postupajućeg tužioca i Glavnog specijalnog tužioca.

Sudija Vesna Kovačević se pozvala na član i stav Zakona o krivičnom postupku u kojem se poziva na odredbu da je sud dužan da omogući održavanje postupka u korist optuženih i odbila predlog advokata Vuksanovića.

Podsjećamo, vijeće podgoričkog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Vesna Kovačević, vratilo je ranije  na dopunu istrage i ispravljanje nepravilnosti optužnicu protiv Ljuba Milovića, Mila Božovića i grupe.

Nakon što je SDT dopunilo optužnicu, ponovo je predata sudu. Međutim prethodna dva ročišta su odložena na zahtjev odbrane.

SDT je ovom optužnicom obuvatilo bivšeg službenika policije Ljuba Milovića (40), Miletu Ojdanića (51), Ivana Stamatovića (40), Nebojšu Bugarina (43), Petra Lazovića (33), Marka Novakovića (37), Milana Popovića (40), Miloša Mišurovića (41), Vladimira Bajčetu (43), Gorana Stojanovića (40), Dejana Kneževića (50) i Darka Kneževića (44),  Mila Božovića (46),  Radoja Zvicera (41) i Božidaa Jabučanina (46), Aleksandra Kekovića (31), Dražena Milovića (36), Filipa Zindovića (34)  Ivana Nikolića (37), Tihomiroa Adzića (38), Ivana Mijatovića (38) i više NN lica.

Između ostalog, oni se terete za  stavaranje kriminalne organizacije, pranje novca, neovlašćenu proizvodnju, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
11. oktobar 2024 00:06